رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 646321

بررسی عوامل گم‌شدن سوخت در ایران

ساعت 24 - عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: آنچه که در مورد بحث سوخت وجود دارد و همه می‌دانیم قاچاق رسمی است که در کشور وجود دارد و عدد آن هم بسیار بسیار بالاست. به هر حال شبکه فرسوده پالایشگاهی و توزیع هم می‌تواند درصدی در این گم شدن سوخت به اصطلاح آقای پزشکیان موثر باشد.



پوردهقان درباره اینکه چقدر ضرورت دارد که وزیر نفت در برابر سوءاستفاده‌های صورت گرفته در توزیع سوخت و هدررفت آن پاسخگو باشد، گفت: این موضوع در حوزه وزیر نفت نیست. یعنی وزیر نفت وظیفه دارد ذخایر را شناسایی و استخراخ کرده و آن را به یک کالایی مانند نفت، نفت و گاز، مشتقات دیگر تبدیل کند وظیفه قیمت‌گذاری در وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه انجام می‌شود.

نظارت بر عملکرد نقش خود را به خوبی ایفا کند.

مصطفی پوردهقان عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا، در پاسخ به این سوال که در چند روز اخیر رییس جمهور از گم شدن روزانه ۲۰ میلیون لیتر سوخت صحبت کرده‌اند. منظور ایشان از «گم شدن» سوخت دقیقاً چیست؟چگونه این حجم از قاچاق را می‌توان کنترل کرد؟ گفت: اینکه منظور آقای پزشکیان چه بوده است را باید خود ایشان پاسخ دهند. اما آنچه که در مورد بحث سوخت وجود دارد و همه می‌دانیم قاچاق رسمی است که در کشور وجود دارد و عدد آن هم بسیار بسیار بالاست. به هر حال شبکه فرسوده پالایشگاهی و توزیع هم می‌تواند درصدی در این گم‌شدن سوخت به اصطلاح آقای پزشکیان موثر باشد.

وی ادامه داد: نکته اساسی که وجود دارد این است که ما در قصه سوخت به لحاظ قیمت جهانی اگر نگاه کنیم، به واسطه یک قیمت عجیب و غریب پایینی که در کشور داریم، با این حجم از قاچاق و خروج این حجم از سرمایه ملی مواجه هستیم. تا وقتی اصلاح قیمت صورت نگیرد نمی‌توانیم جلوی این حجم از قاچاق را بگیریم اما اینکه منظور مشخص آقای پزشکیان چیست را حتما خودشان مطرح می‌کنند اما عمده بحث ما در موضوع سوخت و بنزین، موضوع قاچاق است.

این نماینده مجلس درباه اینکه چرا در حالی که ایران تولیدکننده و عرضه‌کننده اصلی سوخت است، این میزان سوخت در سیستم توزیع گم می‌شود؟ چه نواقصی در فرآیند مدیریت سوخت وجود دارد که منجر به چنین مشکلاتی شده است، گفت: نقص در فرآیند تولید تا توزیع هم می‌تواند موثر باشد اما بحث من افزایش قیمت هم نیست بلکه قیمت صحیحی است که روی قیمت بنزین یا سوخت لحاظ باید شود. هر کالایی یک قیمت تمام شده دارد یک درصدی هم در جهت حاشیه سود به آن اضافه می‌شود و در بازار عرضه و تقاضا این قیمت عرضه می‌شود. ما اعتقادی به قیمت تمام شده و حاشیه سود نداریم و یک قیمتی وجود دارد و جرئت هم نداریم آن را تغییر دهیم. البته موضوعی هم که در بحث توزیع وجود دارد که حتما می‌تواند در این زمینه تاثیرگذار باشد. دلیل این فرسودگی و توزیع نامناسب و شبکه نامناسب هم همین موضوع قیمت پایین است. یعنی اگر ما این جا یک قیمت تمام شده صحیح داشتیم حتما برای یک قطره از سوخت و بنزین هم باید برنامه‌ریزی صحیح داشتیم.

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه هر نوع اصلاح قیمتی می‌تواند کشور را با چالش مواجه کند چطور می‌شود جلوی گلوگاه‌های قاچاق سوخت را گرفت و با آن مقابله کرد، گفت: من این موضوع را باز هم تکرار می‌کنم که تا وقتی که اصلاح قیمت صحیح انجام ندهیم بحث افزایش یا کاهش قیمت سوخت نیست. بحث من قیمت صحیح است و تا زمانی که اصلاح قیمت صحیح انجام ندهیم و به علم اقتصاد احترام نگذاریم و به صورت علمی مدیریت نکنیم، قرار نیست اتفاق خاصی بیفتد. قاچاق به واسطه گپ قیمتی و چندقیمتی ایجاد می‌شود یعنی در مورد هر کالایی وقتی حاشیه سود ایجاد می‌کنیم قاچاق و قاچاقچی حتما وجود دارد تلخ‌ترین موضوع این است که ما فضای قاچاق را در اینجا برای کالایی فراهم کرده‌ایم که تجدیدناپذیر است. سوخت یک فرآورده از نفت است و ما داریم ضربات بسیار بالایی را به حوزه سوخت و زیرساختی در کشور می‌زنیم.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها