رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 646342

با فحش «هزار فامیل» سرمایه‌داران را تاراندند

ساعت 24 - چپ‌های ایرانی به‌ویژه چپ‌هایی که ادبیات سیاسی خود را از زبان رهبران توده‌ای دهه 1320 آموختند دست در دست بوروکرات‌ها و دیوان‌سالارانی که خطر بورژوازی که جایشان را تنگ می‌کرد واژه‌های مردم‌پسند را در ایران جا انداختند.
به طور مثال آن‌ها برای بدنام‌کردن هرگروه فامیلی- شامل برادر، خواهر‌، پدر، پسر ، دختر و کمی دورتر برادرزاده و خواهرزاده- که سرمایه‌گذاری کرده و واحدهای صنعتی را توسعه می‌دادند از اصطلاح «هزار فامیل» استفاده می‌کردند.

نابرابری‌های رو به رشد در میان گروه‌های اجتماعی راه را برای پذیرش عمومی جامعه از این اصطلاح به معنای منفی آن باز می‌کرد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی بهمن1357و در ماه‌های نخست که هنوز گروه‌های چپ و راست به کما نرفته بودند این اصطلاح بیشتر جا افتاد. در این دوره که رقابتی ناشایست میان چپ‌های مذهبی و چپ‌های مارکسیست برای نابودی سرمایه‌داران در گرفته بود با برچسب‌زدن اصطلاح‌هایی مثل زالو‌صفت به سرمایه‌داران این گروه را بیشتر در کانون نفرت شهروندان قرار دادند. حالا اما پس از سپری‌شدن 47‌سال از پیروزی انقلاب بهمن 1357 بسیاری از انقلابیون بر سر عقل آمده و از رفتار و گفتار خود درباره گروه پیشرو بازرگان و صنعتگر پشیمان شده‌اند. برخی شاید همانند محمد نهاوندیان که حالا به نظر می‌رسد آرام‌آرام از پرده‌نشینی بیرون آمده و به نشست‌های نهادهای مدنی می‌آید- ‌شاید از دو گروه یاد شده نبوده است- اما نگاه نویی به مساله دارد یا نگاه تازه خود را ارائه می‌دهد.

در یک نشست درباره کسب‌وکارهای خانگی، پرداختن به این موضوع را بسیار ارزشمند دانست و توجه امروز به این حوزه را خیلی دیر ارزیابی کرد و گفت: برای جبران دوران و زمان از دست رفته باید ریشه‌یابی صورت گیرد و آنگاه راه‌حل‌های جبران را پیدا کنیم. رییس اسبق دفتر رییس‌جمهور و رییس اسبق اتاق بازرگانی ایران در نشست نهاوندیان نگاه منفی به هزار فامیلی را انتقاد نسبت به انحصار در اقتصاد کشور دانستند و نه فامیلی بودن که متاسفانه موجب شد پاسخ اشتباهی به آن داده شود. او ادامه داد: باید برای مقابله با انحصار به سراغ رقابت می‌رفتیم ولی به اشتباه کسب‌وکارهای خانوادگی را نشانه گرفتیم. آیا جمهوری اسلامی در کلیت خود آمادگی دارد برای برچیده‌شدن این‌گونه ادبیات سخیف راهی را باز نگه دارد یا خود را همراه چپ‌ها کرده و می‌خواهد باز هم به مدیران و صاحبان بنگاه‌های بزرگ فامیلی اهانت و ذهن و دل شهروندان را انبانی برای نفرت علیه سرمایه‌گذاران کند. آیا تندروها و دیوان‌سالاران و مدیران بنگاه‌های بزرگ که برای خود‌ یک قشر با پول مردم تشکیل داده‌اند راه را بر سرمایه‌داری فامیلی خواهند بست؟ آقای نهاوندیان می‌تواند و شاید واجب باشد که در نشست‌هایی این مفاهیم را باز کند.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها