5هزار میلیارد تومان زیان روزانه قطع برق به صنایع
ساعت 24 - چند ماه پیش، زمانی که تعطیلی فعالیت شهرکهای صنعتی به دو روز در هفته کشیده شده بود، محمد بحرینیان، پژوهشگر توسعه، در گفتوگویی با یک سایت خبری گفته بود زیان روزانه این صنایع پنج هزارو 715 میلیارد تومان است.
اما حالا که تعطیلی و قطع انرژی این شهرکها هرروزه شده، در گفتوگویش با «شرق» توضیح میدهد عددی که مردادماه اعلام کرده بود، طبق قیمتهای سال 1400 بود و برای بررسی مقدار زیان این روزها باید تورم سالهای 1401، 1402 و 1403را هم لحاظ کرد. بنابراین قطعا امروز عدد زیان بسیار بیشتر از این است. او میافزاید: «ضمن اینکه آن عدد برای هر 24 ساعت بود، امسال در اواخر تابستان قطعی به سه روز در هفته و بعد یک هفته کامل رسید و حالا هم برای چند هفته قطعی در نظر گرفته شده است. قطعا مقصر این وضع دولتها و مجالس هستند. یک سوال بزرگ وجود دارد: شما به عنوان دولت و مجلس نباید قدرت آیندهنگری داشته باشید؟ شمایی که قانونگذار و مجری قانون هستید! آمارهای سال 1400 خود وزارت نیرو به اضافه خبری که وزیر نیروی آقای رئیسی داده بودند و من کد خبرش را هم دارم، نشان میداد که در سال 1400 بیش از یک میلیون اشتراک جدید برای برق داده شد. طبق آماری که وزیر نیرو در هیئت دولت داده بود، در سال 1401 نیز
یک میلیون و خوردهای مجددا اشتراک جدید در بخش مسکونی، صنعت، کشاورزی و تجاری داده شده است. در سال 1402 نیز اوایل سال وزیر نیرو گزارش داد که حدود 900 هزار اشتراک دیگر هم اضافه شده. خب شما چه دولت و مجلسی هستید که اشتراک برق را میدهید ولی نمیگویید که برقی برای ارائه ندارید؟ بعد هم جوری میگویید ناترازی داریم و مردم را مقصر افزایش مصرف جلوه میدهید که تعجببرانگیز است! شما خودتان اشتراک دادید برای مصرف بدون اینکه پیشبینی کرده باشید که تامین این تقاضای ایجادشده از چه راهی باید باشد! بعد هم در چنین روزی چون میخواهید خرید محبوبیت کنید، برق خانگی و تجاری را قطع نمیکنید و سراغ صنایع میروید».
او ادامه میدهد: «در مشهد هم که قطعی صنایع دو روز بوده، حالا پیامک آمده که مصرف باید بشود 30 درصد! هر روز یک بازی زشتی را درمیآورند تا ناتوانی و عدم اهلیت وزرای دولتهای پیشین و مجلسهای پیشین را لاپوشانی کنند. البته الان هم مشخص نیست این وزرای فعلی اهلیت داشته باشند یا نه! وزرای صنعت پیشین باید میپرسیدند که وقنی توان تامین نداریم، چرا مجوز صادر کردید یا پروانه ساختمان و اشتراک دادید؟ شما حتی آب هم نمیتوانید تامین کنید. پس علت این اقدام یا خرید محبوبیت است یا اینکه ذینفعانی پشت ماجرا وجود دارند که نمیتوانید با آنها برخورد کنید! اگر اشتباه نکنم، تنها در سال 1400، 15 هزار مگاوات تقاضای جدید ایجاد شده است ولی هیچ تدبیری برای پوشش این تقاضا ایجاد نشده».
او پیشبینی میکند این وضعیت با شرایطی که شاهدیم نهتنها ادامه مییابد، بلکه بدتر هم خواهد شد. این پژوهشگر توسعه توضیح میدهد که طبق شنیدههایش، بسیاری مواقع روستاهایی گازکشی شدند که اصلا سکنه ندارند و حالا میشنویم از گاز صرفا برای گرمکردن آغل گوسفندان استفاده میشود یا بعضا مکانهایی برقکشی شده که مدتهاست تخلیه شده و خالی از سکنه است. چون فکری پشت هیچیک از این کارها نیست و صرفا به دنبال جلب نظر عامه مردم و خرید محبوبیت بدون هیچ برنامهریزی هستند. او اعتقاد دارد که وقتی اولویت را گذاشتهاند روی قطع برق صنایع تا در بخش خانگی قطعی نداشته باشیم، پس قاعدتا باید به بانکها هم بگویند تا زمانی که صنایع تعطیل هستند بهرهروی تسهیلاتشان را نگیرند، به تامین اجتماعی هم بگویند در این تعطیلیها هزینه بیمه کارگران را نگیرند، دولت هم مالیات این روزها را نگیرد.
در غیر این صورت در واقع صنایع کشور را با بیچارگی روبهرو کردید تا محبوبیت مردمی بخرید. او ادامه میدهد: «بدتر اینکه شنیده میشود در همین شرایط ماینینگها در حال کار هستند برای تامین ارز. این تماما ناتوانی در اداره اقتصاد است که وضع را از این بدتر و بدتر هم میکند. ماهیت اصلی مشکلات را یا نمیدانند یا چون عدهای ذینفع هستند، ترجیح میدهند نپذیرند. تا وضع این باشد نه برق، نه آب، نه گاز و نه ارزمان درست نخواهد شد».
تعطیل
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.