معضل انباشت قانون و قوانینی که فقط تصویب می شوند
ساعت 24 - مجلس شورای اسلامی در طول سالهای اخیر تمایل زیادی به وضع قوانین جدید داشته است که این موضوع باعث میشود وقت زیادی از نمایندگان و مجلس گرفته شود درحالی که این فرصت زمانی و هزینه بالا میتواند صرف نظارت بر اجرای قوانین وضع شده شود.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، موضوع تنقیح قوانین و مقررات به عنوان یک اقدام بنیادی درعرصه قانونگذاری است که از بروز تناقض قوانین جلوگیری میکند و موضوعی مهم برای کشوری همانند ایران است که به گفته کارشناسان، با پدیدهای بنام انباشت قوانین روبرو است.تنقیح به معنی اصلاح،تصحیح و مرتب کردن بعضی از قوانینی است که ممکن است ابهام داشته باشد همچنین بسیاری از قوانین ناسخ و منسوخ، مبهم، متعارض و متناقض هستند که باید کنار گذاشته شوند و این اقدامات باعث جلوگیری از فساد میشود و تنقیح این اختیارات را میدهد که بتوان قوانین موجود را اصلاح کرد.
گفتنی است ارائه دستورالعمل تنقیح قوانین و مقررات بر اساس سیاستهای کلی نظام در سال ۸۱ و سپس در سال ۸۹ بوده است و اجرای این دستورالعمل نقاط مثبت بسیاری به همراه دارد که باعث جلوگیری از فساد و همچنین به روز شدن قوانین میشود. امروز به روز رسانی و تنقیح قوانین یک ضرورت برای نظام حکمرانی کشور است، زیرا روزآمد شدن و تنقیح قوانین سبب میشود که وقت مجلس با موازی کاری در حوزه قوانین هدر نرود و اگر فرهنگ تنقیح قوانین در اولویت مجلس قرار گیرد باعث میشود که مشکلات قوانین زائد، تکراری، بخشی، جزئی، مزاحم، ناسخ و منسوخ حل شود.
البته به نظر میرسد که مجلس شورای اسلامی در طول سالهای اخیر تمایل زیادی به وضع قوانین جدید داشته است که این موضوع باعث میشود وقت زیادی از نمایندگان و مجلس گرفته شود درحالی که این فرصت زمانی میتواند صرف نظارت بر اجرای قوانین وضع شده شود.
موضوع انباشت قوانین در نظام حقوقی ایران و لزوم تدوین و تنقیح آن طی سالهای اخیر بارها توسط رییس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطرح شده و در همایشها و نشستهای گوناگون مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.اخیراً محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در همایشی بیان داشت که «این موضوع پذیرفته نیست که در مجلس قانونی بنویسیم و تصویب کنیم که قابلیت اجرایی ندارد» ،وی همچنین در جلسه دیگری بیان داشت:«در دوره مجلس یازدهم، ۲۱ قانون ضروری برای ایجاد تحول اقتصادی تصویب شد که میتواند به حل مشکلات اقتصادی کمک کند».
در پاسخ به اظهارات رییس مجلس این سوال مطرح میشود که چرا این قوانین نتوانست تاثیر چندانی در اقتصاد کشور به وجود آورد؟ همچنین سوال دیگر این است که این نهاد قانونگذار تا چهاندازه توانسته است با نوشتن قوانین تاثیر گذار همراه با دولت ها جهت رفع مشکلات معیشتی کشور گام بردارد؟
کارشناسان معتقدند نخستین راه، تنقیح قوانین،حذف قوانین مزاحم است و برای این مهم باید گامهای جدی برداشته شود تا شاهد ثبات و اجرای قوانین باشیم و بتوانیم در سایه این مصوبات در حوزه اجرای آن بهتر عمل کنیم و شاهد دستاوردهای ناشی از اجرا شدن قوانین باشیم.
حجتالاسلام علیرضا سلیمی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا خبر از تعیین و تکلیف تنقیح قوانین در مجلس داده است.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.