رشد اقتصادی نصف پارسال
ساعت 24 - آمارهای جدید بانک مرکزی از وضعیت اقتصاد ایران نشان میدهد رشد تولید ناخالص داخلی در نیمه ابتدایی امسال نسبت به مدت مشابه پارسال نصف شده است.
بر اساس آمارهای بانک مرکزی، رشد اقتصادی کشور در نیمه ابتدایی پارسال ۵.۳ درصد بود، اما در شش ماه اول امسال به ۲.۹ درصد کاهش یافته است.
جزئیات این آمارها حاکی است که رشد اقتصادی تابستان امسال از بهار نیز کمتر بوده؛ بطوری که با احتساب نفت حدود ۲.۷ درصد و بدون احتساب نفت تنها ۲.۳ درصد بوده است.
نکته مهم در آمارهای بانک مرکزی این است که رشد اقتصادی کشور طی دو سال گذشته عمدتا مدیون رشد صادرات نفت بوده است، نه حوزه خدمات، صنعت، کشاورزی و دیگر بخشهایی که مستقیما به معیشت مردم ارتباط دارد.
بر اساس برآورد این نهاد حکومتی، ایران پارسال در مجموع رشد اقتصادی ۵ درصدی داشت و موتور محرک آن، رشد ۱۸.۸ درصدی ارزش افزوده بخش نفت بوده است. در نیمه ابتدایی امسال نیز رشد بخش نفت ۹.۳ درصد بوده و باعث بالاتر رفتن رشد کل اقتصاد کشور شده است. ایران در نیمهٔ اول ماه دسامبر روزانه یک میلیون و ۸۸۶ هزار بشکه نفت تحویل چین داده که بالاترین میزان از سال ۲۰۱۸ است بیشتر در این باره: جهش صادرات نفتی ایران در آستانهٔ بازگشت ترامپ به کاخ سفید
آمارهای شرکت اطلاعات کالا، کپلر، به همراه شرکتهای ردیابی نفتکشها مانند وُرتکسا نشان میدهد صادرات نفت ایران در سال جاری نسبت به پارسال ۳۴ درصد و نسبت به سال قبل آن حدود ۱۰۰ درصد رشد داشته است.
ایران ۴۰ درصد از نفت و میعانات گازی تولیدی و ۷ درصد از گاز تولیدی خود را صادر میکند.
نصف شدن آهنگ رشد اقتصادی کشور در بهار و تابستان امسال در حالی است که آمارهای کپلر و ورتکسا نشان میدهد صادرات نفت ایران در پاییز امسال نسبت به تابستان ۵۰۰ هزار بشکه (تقریبا یک سوم) کاهش داشته است؛ موضوعی که احتمال افت هر چه بیشتر رشد اقتصادی کشور در پاییز را تقویت میکند.
البته برآورد بانک مرکزی از رشد اقتصادی برخی بخشها نیز با تردیدهای جدی مواجه است؛ برای نمونه در حالی که گزارشهای مرکز آمار نشان از کوچکتر شدن سهم صنعت و کشاورزی از کل اقتصاد کشور به خاطر قطعی برق تابستانی خبر میدهد، بانک مرکزی مدعی رشد ۱.۷ درصدی و ۲.۸ درصدی در بخش صنعت و کشاورزی در فصل تابستان شده است. یافتههای گزارش مرکز آمار نشان میدهد که ایران در سال ۱۴۰۲ بیش از گذشته به یک «کشور فقیر» تبدیل شده؛ فقری که حالا در بیشتر شاخصها و دادههای اقتصادی قابل مشاهده است.
افت آهنگ رشد اقتصادی کشور در حالی است که دولت در برنامه هفتم توسعه که از سال جاری به مدت پنج سال اجرا میشود «رشد سالانه ۸ درصدی اقتصاد» را هدفگذاری کرده است.این در حالی است که طبق برآورد صندوق بینالمللی پول، آهنگ رشد اقتصادی ایران از سال جاری تا پنج سال آینده افت متوالی خواهد داشت و به ۲ درصد سقوط خواهد کرد.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.