نگرانی کاربران از تصمیم ها درباره اینترنت
ساعت 24 - موضوع آخرین جلسه شورای عالی فضای مجازی، بازنگری در سیاستهای فیلترینگ فرمایشی بود که با تاکید بر «حکمرانی قانونمند» به رفع فیلترینگ واتساپ و گوگلپلی منتهی شد. موضوع اما با حواشی بسیار همراه شد، حواشی که حتی بیشتر از اصل مساله رفع فیلترینگ برای بخشی از جامعه نگرانکننده بود زیرا این بازگشاییها با مجموعهای از سیاستها نیز همراه است که میتواند در نهایت دسترسی کاربران به اینترنت جهانی را با موانع جدی روبرو کند.
به عنوان مثال، برنامههایی نظیر ممنوعیت استفاده رسمی دستگاههای دولتی از سکوهای خارجی و اصلاح تعرفهها برای گرانتر کردن ترافیک خارجی، هدفی آشکار برای کاهش جذابیت پلتفرمهای بینالمللی دارند.
نامه ریاکارانه و بدون امضای نمایندگان مخالف رفع فیلترینگ
اما در این بین نمایندگان تندروی مجلس نیز بیکار ننشستند و در همان روزی که جلسه شورای عالی فضای مجازی در جریان بود، نامهای نیز در صحن مجلس دست به دست میشد. به این ترتیب 136 نماینده مجلس طی نامهای سه صفحهای از شورایعالی فضای مجازی درخواست کردند که پشت پرده فیلترشکنفروشها را افشا و علیه آنها اقدام کند و خواستار تداوم فیلترینگ شدند. این نمایندگان در نامه مورد اشاره ضمن انتقاد از طرح رفع فیلترینگ، طرح چنین موضوعی را «هدیه شگفتانه به دشمنان در جنگ نرم» خواندند و از شورای عالی فضای مجازی خواستند تا تحت تاثیر «فضای هیجانی و احساسی» قرار نگیرد.
عجیبتر آن بود که در این بین تنها تعداد امضاکنندگان قید شد و اسامی نمایندگان مخالف رفع فیلتر اینترنت منتشر نشد و همین مساله باعث شد درخواستی در شبکههای اجتماعی شکل گرفت مبنی بر اینکه اسامی همه این نمایندگان فیلترینگخواه و دوستدار فیلتر افشا و معرفی شود به خصوص که اگر آنان تصور میکنند درخواست درستی دارند این حق شهروندان است که با چهره و نامشان نیز آشنا شوند.
در همین حال علی قلهکی، فعال سیاسی در اشاره به روند جمعآوری امضای نامهها در ایکس نوشت: «شبها؛ تقی پور در گفتوگوی ویژهی خبری میگوید «هیچ مسئولی در جمهوری اسلامی راضی به فیلترینگ نیست!» آنوقت صبحها؛ در صحن مجلس امضا جمع میکند برای ادامه فیلترینگ!»
مدعیان شفافیت یک نامه بدون امضا نوشتند!
هویت امضاکنندگان نامه مذکور مشخص نیست و کسی خبر ندارد که امضای دقیقا کدام نمایندگان پای نامه است؛ اما احتمالا باید جزو نمایندگانی باشند که داعیه شفافیت حداکثری دارند و در این مواقع شفافیت موضوعی بدون اولویت میشود.
بنا به شنیدهها رضا تقیپور، حمید رسایی و قاسم روانبخش به عنوان سه نماینده تندرو، و نزدیک به جبهه پایداری به عنوان چهرههای پشت پرده این نامه، نامشان به میان آمده است. در بخشی از این نامه نیز نگارندگان مجهول آن میگویند در زمانی که «دشمنان به دنبال ایجاد اغتشاش و آشوبهای اجتماعی در کشور هستند و سکوهای مجازی آنها نیز در فتنههای ۱۳۸۸، ۱۳۹۶، ۱۳۹۸ و ۱۴۰۱ و به طور کلی در طول سالهای گذشته نشان دادهاند که دشمن جمهوری اسلامی و مردم آن هستند، وجهی ندارد که با برخی رفتارهای نابجا، بستر را برای آنها فراهم کنیم. زیرا چنین رفتارهایی، زیر پا گذاشتن بدیهیات حکمرانی است.»
همچنین در بخشی از نامه، نویسندگان برای اعضای شورا نیز تعیین تکلیف کردهاند و نوشتهاند: «تکلیف فعالیت یا عدم فعالیت سکوهای خارجی در کشورمان معلوم است؛ با در نظر داشتن آسیبهای فرهنگی، امنیتی، اقتصادی و اجتماعی قابل توجهی که در گذشته از فعالیت بیضابطه این سکوها تجربه کردهایم، عقل حکم میکند که حضور این سکوها در کشورمان تنها در صورت تعهد آنها به ارزشهای جامعه اسلامی و رعایت قوانین کشورمان امکانپذیر است و اینکه در کشورمان نماینده رسمی داشته، دفتر نمایندگی تاسیس کنند، سرورهای مربوط به کاربران ایرانی را به داخل کشورمان منتقل نمایند و از انجام اقدامات خصمانه بر علیه استقلال و امنیت کشور خودداری کنند و به هیچ وجه در اقدامات تروریستی و جنگ سایبری دشمنان بر علیه ملت بزرگ ایران کمک و همکاری نکنند. »
موافقان و مخالفان به صف شدند
اما این نامه همه ماجرا نبود و کمتر از چند ساعت بعد از رفع فیلترینگ واتساپ و گوگلپلی(که اصلا دلیل فیلتر دومی هنوز هم مشخص نیست) نوبت به دبیر ستاد امر به معروف استان تهران رسید که خطاب به رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در انتقادی تند و صریح نوشت: «خواسته یا ناخواسته سر فرمان امامتان را بریدید و به نیزه کردید و برای یزید زمان فرستادید، از ترس لشکر مجازی غرب؟! چه غمانگیز فرمودند آقا که یا نمیفهمید یا نمیخواهید بفهمید. شما با رای مثبتتان به اجرای دستور نتانیاهو، از همه سختتر خنجر به کمر انقلاب زدید آقای رئیس سازمان تبلیغات اسلامی!»
از سوی دیگر یک عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز مدعی شد که «پلتفرمهایی که با شورایعالی فضای مجازی و سیاستهای ۱۰ گانه آن هماهنگ باشند، بهترتیب رفع فیلتر میشوند که در گام اولیه واتساپ و گوگلپلی شروط ایران را پذیرفتند و رفع فیلتر شدند». حسنعلی اخلاقی امیری، درباره جزئیات برنامه و راهبرد شورای عالی فضای مجازی برای رفع فیلترینگ گفت: برنامهریزی انجام شده از سوی شورای عالی فضای مجازی برای رفع فیلترینگ شامل ۱۰ سیاست و ۳۰ گام اجرایی است.
البته اخلاقی بجز تاکید بر این که «بر اساس این سیاستهای ۱۰ گانه تدوین شده در شورای عالی فضای مجازی، پلتفرمهایی که با این شورا و سیاستهای ۱۰ گانه آن هماهنگ باشند، به ترتیب رفع فیلتر میشوند، که در گام اولیه واتس اپ و گوگل پلی شروط ایران را پذیرفتند و رفع فیلتر شدند. » هیچ توضیحی نداد که دقیقا این پلتفرمها چه چیزی را پذیرفتهاند که بر اساس آن رفع فیلتر شدهاند و البته این مساله نیز در دسته مجهولات و ادعاهایی است که مطرح میشود.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.