رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 647107

فشارحداکثری تندروها به پزشکیان

ساعت 24 - طرح «استیضاح» دو وزیر کابینه چهاردهم در سامانه مجلس ثبت شده است؛ خبری که دیروز علی نادری در بیان جزئیات آن گفت: «استیضاح آقای پاک‌نژاد، وزیر نفت، با ۲۳ امضا و استیضاح آقای همتی، وزیر اقتصاد، با بیش از ۷۰ امضا روز چهارشنبه در سامانه مجلس به ثبت رسیده است».
.

در روز‌های گذشته با شکست پروژه استعفای پزشکیان، چهره‌های تندرو‌ مجلس پروژه جدیدی را برای حمله و تضعیف دولت با نام «‌استیضاح» کلید زدند. این درحالی بود که در روزهایی که نمایندگان عضو پایداری مجلس دنبال استیضاح وزرای پزشکیان بودند، ویدئوی تذکر رهبر انقلاب درباره استیضاح وزرا در مدت کوتاه مسئولیت سه یا چهار‌ماهه در فضای مجازی وایرال شد. اما تذکر رهبری هم نتوانست مانع تلاش‌های این نمایندگان برای ثبت طرح استیضاح شود.  

استیضاح حق قانونی نمایندگان مجلس برای نظارت بر عملکرد دولت است که البته بسته به همسویی و دوری و نزدیکی با دولت، ممکن است این حق به فراموشی سپرده شود؛‌ مانند آنچه ‌درباره دولت سیزدهم شاهد بودیم و طرح استیضاح به‌ویژه سال اول آن دولت یک تابو بود. ‌ یا مانند‌ دولت چهاردهم به حربه‌ای برای تسویه‌حساب سیاسی تبدیل شود‌. البته سرنوشت طرح‌های استیضاحی که تحت تاثیر فضای سیاست‌زده و برای تخریب دولت‌ها رقم می‌خورند، تقریبا قابل پیش‌بینی است و جز یک فضاسازی، دستاوردی با خود ندارند.

‌اینکه کشور در شرایطی سخت و البته پیچیده‌‌ قرار دارد بر کسی پوشیده نیست. منطقه در وضعیت جنگی است، ایران درگیر ناترازی شدید انرژی است، تحریم‌های ایران همچنان پابرجاست و نرخ دلار متاثر از شرایط بیرونی و تصمیمات همین مجلس که دولت را مکلف به تک‌نرخی‌کردن دلار کرده، درحال رشد است و معاش مردم هم مانند گذشته در مضیقه‌. بنابراین جمیع شرایط، فشار بر دولت را برای تصمیم‌گیری‌هایی برای سامان‌دادن به اقتصاد ‌اجتناب‌ناپذیر می‌کند. اما مسئله اصلی، هدف طراحان استیضاح است. فارغ از نیت‌خوانی طراحان استیضاح، اینکه وزرا بتوانند در کمتر از پنج ماه در بحرانی‌ترین روزهای منطقه و کشور، تصمیماتی را که در شرایط ثبات هم تبعات بسیاری داشت، اجرائی کنند و بابت تبعات آن بازخواست شوند، شائبه تسویه‌حساب سیاسی تندروها از زخم شکست در انتخابات ریاست‌جمهوری را تداعی می‌کند.

در این بین، در هفته‌های گذشته، جلسه‌هایی در کمیسیون‌های مربوطه با عبدالناصر همتی و محسن پاک‌نژاد برای بررسی چالش‌های موجود در این وزارتخانه‌ها برگزار شده بود، اما آن‌طور که به نظر می‌رسد، این جلسات چندان قانع‌کننده نبوده و برخی نمایندگان مجلس سعی دارند در همین ابتدای کار دولت، از ابزارهای قانونی خود استفاده کنند. حال برخی نمایندگان مجلس به عملکرد وزیر نفت در مدیریت منابع نفتی و عدم تحقق اهداف تعیین‌شده در این حوزه اعتراض دارند. مشکلات مربوط به صادرات نفت و کاهش درآمدهای نفتی نیز از دیگر دلایل استیضاح وزیر نفت معرفی شده است. برخی دیگر از نمایندگان مجلس نیز به عملکرد وزیر اقتصاد در مدیریت اقتصادی کشور و‌ محقق‌نشدن وعده‌های اقتصادی اعتراض دارند. افزایش نرخ تورم و کاهش ارزش پول ملی نیز از دیگر دلایل استیضاح وزیر اقتصاد است.

البته این پروژه فشار بر دولت، مطلوب اکثریت اصولگرایان در مجلس نیست و برای نمونه موسی غضنفرآبادی، نماینده اصولگرای مجلس، ضمن تاکید بر اهمیت همکاری و حمایت از دولت در شرایط کنونی، گفته است:‌ استیضاح وزرا در این مقطع به صلاح نیست‌. او که خود جزء منتقدان دولت است، در گفت‌وگویی با «شرق»، در پاسخ به پرسشی درباره مباحث مطرح‌شده درباره استیضاح وزرای دولت و انتقادها‌ نسبت به عملکرد دولت‌ گفت: «در شرایط کنونی و با توجه به وضعیت کشور، استیضاح وزرا مناسب نیست و همان‌طورکه رئیس مجلس نیز بیان کردند، دولت نیاز به حمایت و فرصت دارد تا بتواند برنامه‌های خود را اجرائی کند. با‌این‌حال، اگر عملکرد دولت و وزرا به‌گونه‌ای باشد که مسئولیت‌ها به‌درستی انجام نشود یا اقدامات جدی و کارشناسی‌شده‌ای صورت نگیرد، مجلس موظف است‌ وارد عمل شود».

همچنین راه‌افتادن موج استیضاح‌ها توسط نمایندگان تندرو، با انتقاد صریح محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، همراه شد. او چندی پیش در نطق پیش از دستور خود ضمن نمایشی و سیاسی خواندن این اقدام، بیان کرد: «تا زمانی که جلسات نظارتی در سطوح مختلف مجلس و پیگیری‌ها در جلسات هماهنگی بین قوا به بن‌بست نرسد، اقداماتی مانند استیضاح در اوج بحران قیمت ارز‌ خطاست.

چنین تصمیمی هر‌چند ممکن است برای مجلس آورده سیاسی بیاورد، اما آنچه در عمل اتفاق می‌افتد، لطمه به اقتصاد و زندگی مردم است؛ چرا‌که بازار ارز را برای چند ماه بی‌‌متولی می‌کند و مسئولان اجرائی توجیه کافی برای رها‌کردن قیمت ارز پیدا خواهند کرد». رئیس مجلس با اشاره به دیدار نمایندگان با رهبر انقلاب بیان کرد: «رهبری صراحتا فرمودند که موفقیت رئیس‌جمهور، موفقیت همه ماست و از همه ما خواستند که این مسئله را از بن دندان باور کنیم. براساس چنین تکلیف روشنی که رهبر انقلاب برای مجلس تعیین کردند، سیاست ما کمک به دولت و یاری به جناب آقای رئیس‌جمهور برای حل مسائل مردم است».

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها