«سلامت روانِ زوجین» قبل از ازدواج باید بررسی شود
ساعت ۲۴- روانشناس و عضو هیات علمی دانشگاه بر ضرورت سلامت روانِ زوجین» قبل از ازدواج تاکید کرد.
پگاه فرخزاد، روانشناس و عضو هیات علمی دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با تاکید بر ضرورت بررسی سلامت روان قبل از ازدواج گفت: سلامت روان به بهزیستی جسمی، عاطفی، روانی و اجتماعی یک فرد گفته میشود که بر نحوه تفکر، احساسات و اعمال فرد و چگونگی مدیریت استرس، ارتباطش با دیگران و انتخابها به فرد کمک میکند. سلامت روان به این معنی است که از حال خوبی برخوردار باشیم، خوب فکر کنیم و درست رفتار کنیم.
بررسی سلامت روان زوجین قبل از ازدواج امری ضروری است
وی خاطرنشان کرد: سلامت روان افراد در انتخاب شریک زندگی و کیفیت زندگی زناشویی از اهمیت زیادی برخوردار است. از آنجایی که سلامت روان هر فردی رفتار وی را تحت تاثیر قرار میدهد و بر رابطه او با شریک زندگی اش تاثیر مستقیم دارد، افرادی که از سلامت روان مناسبی برخوردار باشند، کمتر دچار مشکلات متعدد در زندگی زناشویی میشوند، لذا بررسی سلامت روان زوجین قبل از ازدواج یک امر ضروری به شمار میرود.
وی بر اهمیت شناخت خویشتن در ازدواج تاکید کرد و گفت: یکی از مولفههای اصلی سلامت روان، شناخت خود یا خودآگاهی است. افراد هر چه بیشتر از ویژگیهای خود مانند ویژگیهای جسمانی، هیجانی، عاطفی و روانی شناخت پیدا کنند در انتخاب شریک زندگی خود بهتر و آگاهانهتر عمل میکنند. از طرف دیگر اهمیت این موضوع در ازدواج از این جهت است که افراد با درک الگوهای رفتاری و ویژیهای شخصیتی عاطفی خود بهتر میتوانند مسائل زندگی مشترک و رابطه عاطفی را مدیریت کنند و با شناخت نقش خود در مشکلات پیش آمده میتوانند در حل تعارضات زندگی مشترک مشارکت موثرتری را داشته باشند.
رایجترین اختلالات روان در حوزه ازدواج
این روانشناس از رایجترین اختلالات روان در حوزه ازدواج به اختلال دوقطبی، اختلال وسواس، افسردگی، اضطراب و اختلال شخصیت اشاره کرد و گفت: این اختلالات روان میتوانند دلایل مختلفی داشته باشند و سلامت روان فرد را به خطر میاندازند. همچنین به زندگی مشترک آسیب جدی وارد میکنند و برای شریک زندگی، خانواده، دوستان و اطرافیان مشکلاتی را ایجاد میکنند. لذا قبل از تصمیم گیری قطعی برای ازدواج بسیار مهم است که این مشکلات در صورتی که نشانههایی از آن دیده میشود، بررسی شود و برای درمان آنها اقدامات لازم صورت گیرد.
فرخزاد در خصوص اهمیت سلامت جنسی در ازوداج خاطرنشان کرد: سلامت جنسی شامل سلامت جسمی، عاطفی، روانی و اجتماعی در رابطه با تمایلات جنسی است که میتواند بر تجربیات جنسی مثبت و محترمانهای که به دور از تبعیض و خشونت باشد تاکید داشته باشد. عواملی مانند رفتارجنسی، نگرش افراد، تاثیرات جامعه، فرهنگ، خطرات بیولوژیک و عوامل روانی اجتماعی بر سلامت جنسی افراد تاثیر میگذارد. بهبود سلامت جنسی میتواند یکی از جنبههای ضروری رابطه در یک ازدواج سالم باشد که منجر به سازگاری در زوجین و رضایت از زندگی زناشویی باشد.
خودکنترلی یکی از عوامل اصلی مهار تنوع طلبی در زندگی مشترک است
وی در ادامه بر اهمیت خودکنترلی در ازدواج تاکید کرد و گفت: خودکنترلی یکی از عوامل اصلی مهار تنوع طلبی در زندگی مشترک محسوب میشود و یکی از ضروریترین شرایط ازدواج به شمار میرود. افراد باید بتوانند با گذشت زمان و رسیدن به بلوغ افکار و رفتار خود را کنترل کنند. هیچ فردی نمیتواند صرفا آنگونه که تمایل دارد رفتار کند چون این موضوع میتواند موجب بروز چالشهای بزرگی پس از ازدواج در زندگی زناشویی شود.
وی افزود: افرادی که توانایی خودکنترلی پایینی دارند، بیشتر ممکن است مرتکب خیانت شوند و از خودگذشتگی و تلاش برای رضایت همسر برای این افراد هیچ معنایی ندارد که این مسئله میتواند زمینه ساز طلاق شود. لذا با توجه به اهمیت رضایت زناشویی در محکم کردن بنیان خانواده در نظر گرفتن این عامل میتواند حائز اهمیت باشد.
این روانشناس تصریح کرد: از آنجایی که ازدواج از مهمترین اتفاقات زندگی هر فردی محسوب میشود، برای انتخاب فرد مناسب و موفقیت در زندگی زناشویی برخورداری از سلامت روان برای زوجین یکی از معیارها و ملاکهای موفقیت در ازدواج است. سلامت روان و ازدواج هر دو بر یکدیگر تاثیر میگذارند؛ از یک طرف ازدواج نقش مهم و اساسی در سلامت روانی افراد دارد و برای بنای بنیان خانواده افراد باید دارای سلامت روان باشند و از طرف دیگر سلامت و بهداشت روانی در ازدواج یکی از ملاکهای مهمی است که کیفیت زندگی زوجین را تعیین میکند، لذا برخورداری از سلامت روان مهمترین راهکار برای رسیدن به ازدواج موفق به شمار میرود.
سلامت روان از عوامل پایداری و انسجام خانوادهها
وی گفت: یکی از علل عمده پایداری و انسجام خانوادهها و رضایت از زندگی زناشویی، داشتن سلامت روان است. ضروری است راهکارهایی در این زمینه طراحی و اجرا شود تا افراد با دانش و مهارتهای لازم زندگی باکیفیت و سالمتری را از سر بگیرند که در نهایت ارتقا سلامت روان زوجین موجب ارتقا سلامت خانواده و جامعه خواهد شد. لزوم و اهمیت مشاوره قبل از ازدواج برای تمامی زوجین و بررسی احتمال وجود اختلالات روانی و همچنین آموزش مهارتهای ارتباط موثر و مهارتهای حل مسئله به زوجین میتواند در انجام این امر مفید و موثر باشد.
او افزود: مشاوره قبل از ازدواج به افراد این فرصت را میدهد قبل از آغاز زندگی مشترک، دید بهتری نسبت به شریک خود و زندگی مشترک با او پیدا کنند. یافتن نقاط قوت و ضعف خود و یادگیری مهارتهای ارتباطی بیشتر و تقویت مهارتهای اجتماعی میتواند آمادگی بیشتری برای برخورداری از زندگی مشترک موفق را فراهم کند.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.