رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 647535

مردم می پرسند سوخت چگونه قاچاق می شود

ساعت 24 - یک نماینده مجلس با تاکید بر لزوم افزایش راندمان نیروگاه‌ها گفت: این کار تنها با آزاد کردن قیمت سوخت تحویلی به نیروگاه‌ها صورت می پذیرد مانند همان اتفاقی که برای پالایشگاه‌ها رخ داد.

به نظر من اجرای سیاست‌های قیمتی خوب است اما اولویت نیست و فوریت ندارد و فقط به عنوان مسکن عمل خواهد کرد. ما در حوزه‌ی غیر قیمتی کارهای بزرگی باید انجام بدهیم که اساساً ارتباطی به حوزه‌ی قیمت ندارد؛ بسیاری از مشکلات می‌تواند شود بدون آنکه به مصرف کننده نهایی فشار وارد شود.  مثلاً با یک افزایش قیمت چقدر می‌توانیم کنترل مصرف انرژی داشته باشیم؟ اصلاً چقدر می‌توانیم قیمت‌ها را افزایش بدهیم؟ وقتی قیمت بنزین به طور مثال در ایران ۱,۵۰۰ تومان است و لب مرز فرض کنید ۴۰ هزار تومان این فاصله را تا کجا می‌توانیم کم کنیم؟ فرض کنیم بنزین بشود ۲۰ هزار تومان بازهم می‌بینیم که فاصله قیمتی وجود دارد. با این شرایط اصلاً اجرای سیاست قیمتی کارایی ندارد.

مگر اینکه دولت بخواهد تبعات اجتماعی و امنیتی آن را بپذیرد که این کار هم بی عقلی است. اما اجرای سیاست‌های غیر قیمتی هیچ گونه هزینه بر نیست اولاً در کوتاه‌ترین زمان ممکن می‌توان کار را با هزینه ریالی جلو برد و نیازی به ساخت پالایشگاه و نیروگاه برای افزایش تولید نیست.

همچنین نیاز به فناوری‌های پیچیده هم نیست و با وضع موجود می‌توان کار را جلو برد؛ همچنین کار کاملاً به صورت مردمی انجام خواهد شد یعنی در حوزه‌ی مدیریت مصرف می‌شود کاملاً مردم را شریک کرد در حالی که در بخش تولید کار حاکمیتی و دولتی جلو خواهد رفت. بنابراین در حوزه مدیریت مصرف خیلی راحت می‌شود اقتصاد مردمی را پیاده کرد. شما وقتی کار را با مردم جلو ببرید سریع اثرش را خواهید دیدو این خاصیت شراکت با مردم است.

مسئله دیگری که از قبل وجود داشته و این روزها پررنگ شده است موضوع قاچاق سوخت است. اگر صریح بخواهم عرض کنیم در صحبت‌های کارشناسان و حتی بعضاً مدیران اعلام می‌شود که قاچاق سوخت از طریق نیروگاه‌ها وجود دارد و این مسئله به خاموشی‌های ماه‌های اخیر دامن زده است. شما هم مصاحبه‌ای داشتید و این موضوع را تایید کرده اید لطفاً در این خصوص توضیح دهید آیا از نیروگاه‌ها سوخت قاچاق می‌شود؟

این موضوع یک مسئله مهم است که ربطی به مردم ندارد، البته مردم برایشان سوال است که این سوخت که متعلق به من است چگونه قاچاق می‌شود؟ چیزی که استنباط شخصی من بود این است که وزارت نفت مدعی است که من سوخت را تامین می‌کنم و وزارت نیرو آن سوخت را از من تحویل می‌گیرد اما چرا بهینه مصرف نمی‌کند و در کنارش حالا موارد دیگری مثل قاچاق سوخت هم وجود دارد. خود وزارت نفت مدعی که من سوخت را تحویل وزارت نیرو دادم و این سوخت از طرق مختلف قاچاق می‌شود و یک کمبودی ایجاد می‌شود که در نتیجه اثرش می‌شود قطع برق که به صورت روزانه دو ساعت؛ که حداقل ما در یکی دو ماه پیش شاهدش بودیم.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها