رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 647603

معادله پیچیده تورم و دستمزد

.

ساعت 24 - اخیر احمد میدری, وزیرکار درباره جلسات شورای عالی کار گفته است:چیزی که ما در جلسات شورای عالی کار دنبال می‌کنیم، این است که هم قدرت خرید کارگر حفظ شود که در این وضعیت تورم با کاهش قدرت خرید کارگران روبه‌رو نشویم و هم از طرف دیگر به اشتغال غیررسمی و کاهش اشتغال رسمی دامن نزنیم.

منظور از کاهش اشتغال رسمی اخراج کارگران به بهانه افزایش مزد است که سال‌ها است این موضوع از بین رفته است. افزایش مزد 57درصدی سال 1401 نشان داد, نه تنها افزایش دستمزد باعث اخراج نمی‌شود, بلکه ماندگاری در شغل و رونق تولید ایجاد می‌کند, چرا که وقتی کارگری تحریک خرید شود, تولید رونق می یابد.

در کنار اینکه عده‌ای هر ساله هنگام تعیین مزد ارتباطی معنا دار بین دستمزد و تورم ایجاد می‌کنند, برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند؛ همبستگی دستمزد و نرخ تورم در اقتصاد ایران اثبات نشده است و این مهم را می‌توان به راحتی با بررسی و مقایسه منحنی تورم و درصد افزایش دستمزد طی دو دهه گذشته متوجه شد که همگرایی بین این دو وجود ندارد، ضمن آنکه در اقتصاد کلان، تورم حاصل از فشار تقاضا، زمانی ایجاد می‌شود که تقاضا از عرضه بیشتر شود.

آلبرت بغوزیان، اقتصاددان در مورد افزایش دستمزد‌ها و ایجاد تورم، گفت: دستمزد یک شاخص کلان است که کل سیستم اقتصادی را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، بنابراین از این جهت ممکن است اندکی روی تورم هم اثرگذار باشد، اما از سوی دیگر باید دید که افزایش دستمزد‌ها چه سهمی از هزینه تولید را دربر می‌گیرد و تا چه میزان می‌تواند بهانه‌ای برای افزایش قیمت‌ها باشد.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: به طور مثال اگر برای یک کار تولیدی دستمزد 10درصد هزینه تولید باشد آیا تولیدکننده قادر خواهد بود کل آن را به قیمت تولید منتقل کند. تجربه نشان داده در ایران به محض آنکه 10درصد دستمزد‌ها بالا می‌رود حتی موجران هم 10 درصد اجاره‌ها را بالا می‌برند و متاسفانه افزایش دستمزد‌ها بهانه‌ای است برای افزایش قیمت کالا‌ها و اینجاست که عدم نظارت دولت خودنمایی می‌کند.

به گزارش تسنیم, در اقتصادهای در حال توسعه، رابطه میان افزایش دستمزدها، تورم، و معیشت کارگران همواره یکی از موضوعات چالش‌برانگیز بوده است. از یک سو، دستمزدها به‌عنوان یکی از عوامل اصلی تامین معیشت خانوارها نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی کارگران دارند. از سوی دیگر، افزایش نامتوازن دستمزدها می‌تواند به افزایش تورم و کاهش قدرت خرید منجر شود.

افزایش دستمزد، در صورتی که متناسب با نرخ تورم باشد، می‌تواند به بهبود سطح زندگی کارگران منجر شود. بسیاری از کارگران، به‌ویژه در بخش‌های کم‌درآمد، از تورم سالانه آسیب می‌بینند و افزایش دستمزدها می‌تواند بخشی از این فشار اقتصادی را کاهش دهد.

یکی از دیدگاه‌های رایج اقتصادی، نظریه "تورم ناشی از فشار هزینه" است. بر اساس این نظریه، افزایش دستمزدها می‌تواند به افزایش هزینه تولید و در نتیجه افزایش قیمت کالاها و خدمات منجر شود. اما برخی اقتصاددانان معتقدند که تاثیر دستمزد بر تورم به عوامل دیگری مانند بهره‌وری نیروی کار، سیاست‌های پولی دولت و میزان نقدینگی در بازار بستگی دارد.

اگرچه افزایش دستمزدها می‌تواند در کوتاه‌مدت به بهبود معیشت کارگران کمک کند، اما در صورتی که تورم سریع‌تر از افزایش دستمزدها رشد کند، قدرت خرید کاهش می‌یابد. برای مثال، اگر دستمزدها 20درصد افزایش یابند اما نرخ تورم 30درصد باشد، کارگران در نهایت با کاهش توان اقتصادی مواجه خواهند شد.

 

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها