رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 647938

غوغاسالاری خالص‌سازان، تلافی شکست یا خطای دید

ساعت 24 - مسعود پزشکیان امروز ۲۸ دی ماه ۱۴۰۳ پشت میزی در کرملین می‌نشیند که آن سوی دیگرش ولادیمیر پوتین قرار دارد. بررسی تحرکات تمامیت‌خواهان و خالص سازان در روزها و هفته‌های اخیر حاکی از زمینه‌سازی برای کم رنگ کردن دستاوردهای اقدامات رئیس‌جمهور در سطح داخلی و خارجی از جمله این سفر است تا از این رهگذر چد صباحی بیشتر در مسند قدرت بمانند.

.

به طور طبیعی پیش از سفرهای راهبردی و دیپلماتیک مسئولان عالی‌رتبه، بازیگران سیاسی هر کشوری به تبیین ابعاد و اهمیت آن سفر برای منافع ملی می‌پردازند و علاوه بر این از هر اقدامی که موجب تضعیف هیات کشورشان و کاهش قدرت چانه‌زنی آن‌ها در آن سوی مرزها شود، خودداری می‌کنند. اما شوربختانه این وفاق بدیهی پیش از سفر پزشکیان به روسیه وارونه شد تا بار دیگر «منافع ملی» از سوی اقلیتی خود اکثریت پندار قربانی «منافع محفلی» شود!

در پارادایم ایده‌پردازان و بازیگران این رویکرد وارونه که به بهانه‌های متعدد انگشت اتهاماتی از قبیل «سازشکار بودن» و «غرب‌گرایی» را به سمت رئیس‌جمهوری نشانه می‌گیرند که منادی وفاق ملی و دوری از دعوا و اختلاف بوده و همگان را به پایبندی به آن دعوت می‌کند، بیان جملاتی مانند «ایران اصولا آماده گفت‌وگو با دولت دوم ترامپ است» و «ایران هرگز طرحی برای ترور ترامپ نداشته و نخواهد داشت» در گفتگو با یک شبکه خارجی مصداق پرهیاهویی برای اتهامات اثبات نشده و تخریب رئیس جمهور کشور و منتخب مورد علاقه مردم است.

تاکید بر مذاکره «شرافتمندانه» با تایید نهادهای بالادستی خالص سازان درحالی رئیس جمهور و شخص دوم کشور را مورد هجمه قرار داده و در رسانه بدون مخاطب خود به آن آب و رنگ می‌دهند که پزشکیان در این عبارات به صورت کاملا سرراست از بی‌تعهدی دولت اول ترامپ در مذاکرات برجامی انتقاد کرده است که یادآور خروج غیرمسئولانه ترامپ از یک توافق چندجانبه و بکارگیری تحریم‌های حداکثری علیه مردم ایران است. تحریم‌هایی که تلخ‌ترین فراز زندگی ایرانیان را در قریب به نیم قرن گذشته را رقم زد و آثار آن همچنان گریبان‌گیر جامعه ایرانی است. در چنین فضایی اگر یک رئیس‌جمهور مردمی از باز بودن باب مذاکره سخن بگوید قطعا برای پیشگیری از تکرار بدعهدی‌های گذشته، اصول سه‌گانه عزت، حکمت و مصلحت را به عنوان پیش‌نیاز مذاکره «شرافتمندانه» و همچنین پایان دادن به رنج مردم کشور از سالها تحریم ظالمانه را در نظر گرفته است.

در همین چارچوب وزیر خارجه نیز در گفتگوی تلویزیونی سه‌شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳ در پاسخ به برخی نگرانی‌ها درباره احتمال مذاکره مستقیم بین ایران و آمریکا تصریح کرد: «وزارت خارجه، تصمیم نظام را اجرا خواهد کرد و بر اساس رویکردهای طرف مقابل سیاست خود را تنظیم می‌کنیم. همواره بر مذاکرات شرافتمندانه و عزتمندانه و بر اساس احترام متقابل تاکید کرده‌ایم، نه مذاکراتی که بر اساس زور و فشار باشد. به نظر ما فرمولی که در برجام وجود داشت یعنی «اعتمادسازی در برابر رفع تحریم‌ها» همچنان معتبر است.»

عباس عراقچی در این گفت و گوی خود به صراحت تاکید کرد: «به دوستانی که دغدغه دارند اطمینان می‌دهم که سیستم و روال تصمیم‌گیری در کشور شناخته شده است و این موضوع سازوکار خود را دارد. موضوعات مهمی چون مذاکرات هسته‌ای در شورای عالی امنیت ملی بررسی می‌شود و مصوبات شورا هم مشخص است که چه مسیری را طی می‌کند تا اجرایی شود. »

گزاره‌هایی مانند «وزارت خارجه، تصمیم نظام را اجرا خواهد کرد»، «روال تصمیم‌گیری در کشور شناخته شده است» و «موضوعات مهم در شورای عالی امنیت ملی بررسی می‌شود» حاکی از اشاره صریح وزیر امور خارجه به سیستم «تصمیم‌سازی کلان» در نظام حکمرانی جمهوری اسلامی است که تایید «رهبرانقلاب» به عنوان «عالی‌ترین مرجع تصمیم‌سازی» در کشور نقش اساسی در آن ایفا می‌کند. بنابراین با در نظر گرفتن چنین ساز و کاری جای نگرانی درباره عدول از ارزش‌های حاکمیت وجود ندارد.

 

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها