رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 648072

واکنش آمریکا برای مذاکره منفی نخواهد بود

ساعت 24 - سفیر پیشین ایران در آلمان در رابطه با پاسخ آمریکا به اعلام تمایل ایران برای مذاکره گفت: بدون شک، ما به‌عنوان یک قدرت شناخته‌شده و موثر در منطقه هستیم و بعید است که پاسخ منفی دریافت کنیم. همیشه دو کشور هرچقدر هم متخاصم باشند، بین آن‌ها نقاط مشترکی پیدا می‌شود و هیچ کشوری دوست و دشمن دائمی ندارد، بلکه منافع ملی دائمی دارد.

علی ماجدی دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با مصاحبه اخیر رییس‌جمهور با شبکه NBC و واکنش احتمالی طرف آمریکایی نسبت به اظهار تمایل پزشکیان در گفت‌وگو با دولت جدید ترامپ، تصریح کرد: در رابطه با این تمایل برای گفت‌وگو، پیش‌بینی واکنش طرف آمریکایی کار آسانی نیست، زیرا ما به‌هرحال اعلام کرده‌ایم که آماده مذاکره با دولت دوم ترامپ هستیم. حالا مهم است این مذاکره در چه سطحی صورت بگیرد. آیا آمریکایی‌ها این آمادگی را دارند که مذاکره کنند؟ به‌ویژه اینکه ما قبلاً هیچ‌گاه آماده مذاکره نبوده‌ایم و یا اگر در زمانی مذاکره کرده‌ایم، با آمریکایی‌ها در قالب همان ۱+۵ بوده است گرچه در آن زمان، وقتی مساله برجام مطرح بود، ملاقات‌هایی جداگانه توسط جناب آقای ظریف، وزیر امور خارجه وقت با تک‌تک وزرای خارجه پنج کشور صورت می‌گرفت.

قاعدتا عکس‌العمل آمریکایی‌ها هم در مقابل آمادگی ایران برای مذاکره منفی نخواهد بود

وی ادامه داد: حتی زمانی که در آلمان، سفیر بودم، مذاکراتی صورت می‌گرفت. بنابراین این موضوع مسبوق به سابقه است و برای اولین بار نیست که بخواهیم با آمریکا وارد مذاکره شویم. آن موضوعات برجامی در قالب ۱+۵ بود و یک مذاکره دسته‌جمعی به شمار می‌رفت، همچنین مذاکره دوجانبه نیز در قالب مسئله برجام صورت می‌پذیرفت.

لذا این‌طور نیست که این اولین بار باشد و مسبوق به سابقه بوده و عکس‌العمل آمریکایی‌ها هم قاعدتاً نباید منفی باشد. قبلاً اگر می‌خواستیم مذاکره کنیم، ما بیشتر شرط می‌گذاشتیم، اما حالا ظاهرا شرطی گذاشته نشده است. مضاف بر اینکه صحبت‌های آقای پزشکیان در مصاحبه هم مدلل بوده و اینطور نبوده است که از موضع ضعف باشد، بلکه از موضع قدرت صورت گرفته است.

ما از جنگ نمی‌ترسیم و اهل جنگ هم نیستیم. ما آماده مذاکره هستیم و وضعیت خود را تشریح کرده‌ایم که نشان‌دهنده این است که آمادگی از طرف ما وجود دارد، اما این آمادگی از موضع ضعف نیست و موضع متعادل و قابل قبولی است.

ماجدی با بیان اینکه در هر حال باید با چنین کشوری وارد مذاکره شد، اظهار کرد: من همیشه اعتقاد داشتم که باید وارد مذاکره شد و در مذاکره ممکن است به نتیجه برسید یا نرسید، اینکه شما صرفاً مذاکره نمی‌کنید، به نظر می‌رسد شاید شما وحشت دارید که مبادا در مذاکره چیزی را از دست بدهید، باید یک تیم قوی باشد که منافع ملی را بشناسد و حدود و ثغور مذاکره را بداند. کجا باید امتیاز بگیرد و کجا امتیاز بدهد. در یک موضعی که به‌عنوان برد-برد شناخته شده است، همیشه بین دو کشور هرچقدر هم متخاصم باشند، نقاط مشترکی پیدا می‌شود. همیشه حتی با هر کشوری که مشکلات زیادی دارید، نقاط مشترکی پیدا خواهد شد.

درِ دیپلماسی و گفت‌وگو را نبندیم

این استاد روابط بین‌الملل تاکید کرد: مهم این است که روی نقاط مشترک با هم کار کنیم و به نقاطی هم که اختلاف داریم، بپردازیم. شما به عالَم سیاست نگاه کنید، مثلاً بین چین و ژاپن وقتی این‌ها با هم صحبت می‌کردند، خیلی برای من جالب بود که گفتند ما با هم اختلاف زیادی داریم ولی ما می‌توانیم این اختلافات را فعلاً در یک جعبه بگذاریم و درش را قفل کنیم و به آن نپردازیم. به جای آن، نقاطی که می‌توانیم با هم کار کنیم را با هم به اشتراک بگذاریم و با هم همکاری کنیم. نقاط اختلاف هم بعدا اگر لازم شد، شاید بتوانیم بنشینیم و با هم به توافق برسیم. زبان دیپلماسی، زبان گفت‌وگو است لذا ما هم این در را به طور کلی نبندیم. البته در خصوص برخی‌ها، مانند اسرائیل داستان متفاوت است.

برخی کشورها از عدم گفت‌وگوی ما با آمریکا سوءاستفاده می‌کنند

وی افزود: با این مجموعه، هر کشوری سعی می‌کند به یک تعادل نسبی برسد. وقتی شما با چنین قدرتی که سهمش از نظر اقتصادی و نظامی دو مولفه اساسی قدرت این چنین است و نفوذی ناشی از همین قدرت‌ها دارد، هیچ‌گونه روابط، گفت‌وگو و دیپلماسی ندارید، کشورهای دیگر از این عدم رابطه شما سوءاستفاده می‌کنند، زیرا می‌دانند شما اصلاً باب گفت‌وگو را باز نمی‌کنید. به نظر من، این راه در حال باز شدن است و احتمالاً به‌دلیل این است که همه متوجه شده‌اند ما هم در منطقه یک قدرت هستیم، شک نداریم.

 بعید است پاسخ منفی دریافت کنیم

این دیپلمات با سابقه با تاکید بر این موضوع که آمریکا اگر با عقلانیت نگاه کند، متوجه خواهد شد که ایران یک قدرت منطقه‌ای بلامنازع و یکی از قدرت‌های مهم منطقه است، اذعان داشت: بدون شک، ما به‌عنوان یک قدرت شناخته‌شده و موثر در منطقه هستیم و بعید است که پاسخ منفی دریافت کنیم.

اما به‌هرحال، چون ترامپ شخصیتی دارد که تصمیم‌گیری‌هایش بیشتر شخصی است اما احتمال مثبت بودن پاسخ از طرف آمریکا وجود دارد. ولی واقعاً نمی‌توانم به‌طور قطعی بگویم که پاسخ مثبت است. به نظر من، جنبه پاسخ مثبت به‌طور کلی بیشتر از منفی است.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها