رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 648130

فاصله25میلیون تومانی دستمزد با هزینه های زندگی کارگران

بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران با اشاره به اینکه هزینه سبد معیشت در حال حاضر حدود ۴۰میلیون تومان است گفت:با حقوق ۱۵میلیونی کارگران حدود ۳۰درصد هزینه‌های زندگی تامین میشود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم, در سال‌های اخیر، موضوع عقب‌ماندگی مزدی و کاهش قدرت خرید کارگران به یکی از مسائل اساسی جامعه کارگری تبدیل شده است. افزایش نرخ تورم، کاهش ارزش پول ملی، و افزایش هزینه‌های زندگی باعث شده است که دستمزدهای کارگران دیگر پاسخگوی نیازهای اولیه زندگی نباشد.

یکی از دلایل اصلی این مشکل، عدم تناسب افزایش دستمزدها با نرخ تورم است. طبق آمارهای رسمی، نرخ تورم سالانه در بسیاری از سال‌ها بیش از 40درصد بوده است، در حالی که افزایش سالانه حقوق و دستمزدها به طور متوسط حدود 20تا 30درصد بوده است. این فاصله عمیق میان تورم و دستمزدها منجر به کاهش قدرت خرید کارگران شده است.

کارگران و خانواده‌هایشان بیشترین تاثیر را از این بحران می‌پذیرند. بسیاری از کالاهای اساسی مانند مواد غذایی، مسکن، و خدمات بهداشتی به‌شدت گران شده‌اند. برخی از کارگران بیان می‌کنند, حقوق من حتی کفاف پرداخت اجاره و خرید مواد غذایی را نمی‌دهد، چه برسد به هزینه‌های درمان یا تحصیل فرزندانم.

*عدم بازرسی وزارت کار و دریافت حقوق 7 و 8میلیونی تعدادی از کارگران

حمیدرضا امام قلی تبار، بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم, با اشاره به اینکه 50میلیون از جمعیت کشور به گواهی آمار زیرمجموعه کار و تامین اجتماعی هستند گفت:اگر نسبت به کل جامعه بگیریم‌, می‌توان گفت60درصد جامعه کارگران و خانواده‌های آن‌ها هستند.

 امام قلی تبار افزود: در شرایط اقتصادی, کوچکترین تغییراتی پیش بیاید تاثیراتش برای این 60درصد جمعیت کشور است که تقریباً تمام آن‌ها جز 5دهک پایین جامعه هستند. مطابق ماده 41قانون کار هر ساله باید سبد معیشت و حقوق کارگران تعیین می شد,تا کارگر بتواند حداقل زندگی خود را تامین کند. اما این قانون در طول زمان رعایت نشد, یک عقب ماندگی مزدی برای جامعه کارگری بروز کرد و اگر هم کارگران هم بیشتر ازقانون کار بگیرند,بازهم برای تامین معاش مشکل دارند.

وی میزان هزینه سبد معیشت در ماه را حدود 40میلیون تومان خواند و گفت:این میزان برای یک خانواده 3.3 نفره است که حداقل‌های زندگی را بگذرانند. برای زندگی ایده آل هزینه سبد معیشت بیشتر از 50میلیون تومان است. اگر میانگین دریافتی جامعه کارگری را حدود 15میلیون تومان در حالت خوشبینانه در نظر بگیریم,تقریباً حدود 30درصد هزینه‌های خانوار با حقوق 15میلیون تومانی تامین می‌شود. این در حالی است که برخی از استان‌ها حدود9درصد کارگران زیر قانون کار حقوق دریافت می‌کنند, یعنی حقوقی حدود 7و 8میلیون تومان حقوق دریافت می‌کنند. به دلیل اینکه تعداد بازرسان ادارات کار در استان‌های مختلف کم است این تخلفات بروز می‌کند.

بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران بیان کرد:حدود 35درصد جامعه کارگری با حداقل‌ها گذران امور می‌کنند,یعنی اگر حداقل 10میلیون تومان باشد , میزان حقوق و درآمد کارگران چشم گیر است. کارگران مصرف کننده کالا و خدمات هستند. زمانی که قدرت خرید آحاد جامعه افزایش پیدا نکند,افزایش تولید ومهار تورم محقق نمی‌شود. تنها راهکار افزایش قدرت خرید جامعه, افزایش حقوق و دستمزد مطابق تورم است.

وی افزود: میزان عقب ماندگی کارگران بسیار زیاد است, حقوق کارگر توان تامین حتی 50 درصد معیشت آن را ندارد موضوع مهم دیگری وجود دارد و آن اخذ وام تعداد زیادی از کارگران از سیستم‌های بانکی و متعاقب آن قبول تعهد در پرداخت بهره و اقساط وام میباشد که جهت جبران عقب ماندگی مزدی سنوات گذشته برای تامین معیشت یا برای سایر مواردی که اصلاً در سبد معیشت مدنظر قرار نمیگیرد، دریافت شده است.

امام قلی تبار گفت: مثل تامین هزینه‌های ازدواج خود و فرزندان، خرید و یا تعمیرات لوازم خانگی فرسوده از رده خارج منزل شامل یخچال و تلویزیون و فرش و ظروف حداقلی و سایر اقلام غیر مترقبه که در به این آنان تحمیل شده است. بررسی‌های میدانی نشان میدهد که غریب به اتفاق کارگران بطور متوسط دارای تسهیلات این چنینی بین ده تا سی میلیون تومانی هستند که در گذشته برای جبران پرداختی‌های فوق با مشقت از سیستم‌های بانکی اخذ نموده‌اند. این افراد ماهیانه بین بیست تا سی و پنج درصد میانگین حقوق خود را بعنوان اقساط پرداخت میکنند.

وی با اشاره به افزایش حقوق 57درصدی در سال 1401 گفت: اولین اتفاق مثبت برای آن میزان افزایش, ایجاد منابع درآمدی برای سازمان تامین اجتماعی بود. تمام تاکیدات نمایندگان کارگران این است که اگر میزان افزایش حقوق منطقی و مطابق تورم نباشد,عقب ماندگی مزدی و عدم درآمد کافی راندمان را از آن‌ها می‌گیرد, راندمان در واحدهای تولیدی و شرکت ها هم وجود ندارد, با سونامی تورمی در یکی دو ماه اخیر, دستمزد باید بر مبنای تورم واقعی و سبد معیشت تعیین شود در غیر این صورت جامعه کارگری به نابودی می‌روند. مصرف کننده نهایی کالا و خدمات جامعه کارگری است. بنابراین ضرورت دارد برای رونق تولید دستمزد کارگران منطقی افزایش یابد.

بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران با بیان اینکه هزینه‌های مسکن حدود 70درصد سبد معیشت را صرف می‌کند گفت:این موضوع نیاز به محاسبه تخصصی ندارند, به طور مثال اگر یک خانواده 3.3بخواهند در یک خانواده 50متری هم زندگی کنند, چقدر باید هزینه اجاره بها بدهند؟ یعنی اگر هزینه رهن خانه هم داشته باشند, با دریافت وام با بهره‌های بانکی بالا است. از سوی دیگر هزینه درمان وبهداشت بسیار زیاد است. با توجه به اینکه حقوق کارگران جوابگوی هزینه‌ها نیست, از درمان خود می زنند, از تفریح می زنند, این موضوع باعث می‌شود, کارگران معمولاً دچار مشکلات روحی و روانی هستند.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها