رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 648310

استقبال طلافروشان از مالیات بر سکه

ساعت 24 - پیش نویس اخیر سازمان امور مالیاتی برای اخذ مالیات از سکه‌ موافقان و مخالفانی دارد؛ موافقانی از جنس فعالان حوزه طلا که معتقدند این کار علاوه بر شفافیت معاملات سبب عطش مردم به خرید سکه و روی آوردن به مصنوعات طلا می‌شود و موافقانی که می‌گویند این نوع مالیات ستانی ابهام دارد.

گروه اقتصادی ایرنا - نظام مالیات‌ستانی در هر کشوری ابزاری برای تامین پایدار بودجه دولت‌هاست تا به مدد آن هزینه‌های عمومی کشور را پوشش دهند؛ بر این اساس انواع مختلفی از مالیات‌ستانی در سیستم‌های مالیاتی هر کشوری وجود دارد که مالیات بر ارزش افزوده از جمله آن است؛ اگرچه اقتصاددانان مالیات را ابزاری برای تنظیم بازار تقاضا و مصرف نیز قلمداد می‌کنند.

در این تعاریف، دریافت مالیات از کالاهایی که می‌تواند تعادل در بازارها را تحت تاثیر قرار دهد، در سال‌های گذشته بارها آزموده شده است که اخذ مالیات از سکه از جمله آن است زیرا به دولت این امکان را می‌دهد تا با اخذ مالیات بر خرید سکه، تقاضای کاذب را کاهش دهد و از سفته‌بازی در بازار جلوگیری کند.

در این راستا سازمان امور مالیاتی به تازگی پیش نویس بخشنامه‌ای را در این خصوص رسانه‌ای کرده است؛ که در آن چنین آمده است: «مطابق جز ۱ بند ب ماده ۲۶ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰، اصل طلا، جواهر و پلاتین به کار رفته در مصنوعات ساخته شده از فلزات مزبور، معاف از مالیات و عوارض می‌باشد. لذا مقرر می‌دارد؛ ماخذ محاسبه مالیات بر ارزش افزوده سکه ضرب بانک مرکزی، مابه التفاوت قیمت خرید و فروش سکه توسط مودیان مشمول فراخوان‌های نظام مالیات بر ارزش افزوده خواهد بود. بند یک دستور العمل مورخ ۵ مهر ۱۳۹۳ از تاریخ این بخشنامه مغی می‌گردد. »

واقعیت این است که در سال‌های اخیر و بخصوص پس از اعمال تحریم‌های ظالمانه علیه کشورمان و به تبع آن افزایش تورم در اقتصاد، برخی افراد سعی کرده‌اند که به روش‌های مختلف سرمایه‌های خود را از تکانه‌های اقتصادی حفظ کنند و به همین دلیل یکی از بهترین بازارها برای سرمایه‌گذاری را بازار طلا و سکه می‌دانند و گرایش به سرمایه‌گذاری در این بخش افزایش قابل توجهی داشته است؛ در این پیش نویس پیشنهاد شده که هرگونه خرید و فروش سکه مشمول مالیات‌های جدید شود.

البته پیش از این سازمان امور مالیاتی از ابتدای سال ۱۴۰۰ در بخشنامه‌ای اعلام کرده بود که تا ۵ سکه مشمول مالیات نیست، اما نسبت به مازاد ۵ سکه تا ۱۵ سکه به ازای هر قطعه سکه ۹ میلیون ۶۰۰ هزار ریال، از ۱۵ تا ۲۵ هر سکه ۱۲ میلیون ۸۰۰ و از ۲۵ تا ۱۰۵ هر سکه ۱۶ میلیون ریال مالیات دریافت می‌کند. بیشتر بخوانید

۴۱ میلیارد تومان فرار مالیاتی یک طلافروش در اصفهان صندوق طلا بخریم یا دلار یا سکه!؟ ریشه شناسایی فرارهای مالیاتی پردازش داده‌ها و اطلاعات مالی است

استقبال فعالان بازار سکه از مالیات بر مسکوکات طلا

این شیوه مالیات ستانی طرفدارانی در صنف طلا دارد به طوری‌ که عبادالله محمدولی از فعالان صنعت طلا و جواهر در گفت وگو با خبرنگار ایرنا درباره اخذ مالیات از معاملات مسکوکات طلا اظهار داشت: باید از تمامی تراکنش‌هایی که توسط فعالان اقتصادی صورت می‌گیرد، مالیات اخذ شود.

وی توضیح داد: اگر این شیوه به درستی اجرا شود، با آن موافق هستم؛ یعنی اینکه بانک جامعی از تمامی فعالیت ها و تراکنش‌ها در حوزه سکه تهیه شده و سپس اقدام به اخذ مالیات شود.

از سوی دیگر محمد کشتی آرای عضو دیگر اتحادیه طلا و جواهر تهران در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا معتقد است که مالیات ستانی از سکه اتفاق جدیدی نیست و پیش از آن نیز وجود داشت.

وی یادآور شد: وقتی قانون مالیات بر ارزش افزوده به صورت آزمایشی در سال‌های ۸۷ و ۸۸ اجرایی شد، از همان زمان این مالیات از روی طلا نیز اخذ می شد، یعنی واحدهای صنفی طلا موظف بودند از فاکتور کل طلا، اجرت و سود مالیات را بپردازند و حدود ۱۰ سال این قانون اجرا می شد، بعد از آن با تشکیل جلسات متعدد، مقرر شد که مالیات بر ارزش افزوده از روی مواد اولیه اخذ نشود.

کشتی آرای با بیان اینکه این قانون اصلاح شده است، خاطر نشان کرد: در اصلاحیه این قانون آمده که از روی اجرت و سود مصنوعات طلا مالیات اخذ شود و در همین بخشنامه اخیر نیز سازمان امور مالیاتی ذکر کرده که خود طلا مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده نیست، یعنی فلزات گرانبها شامل طلا، نقره و پلاتین مشمول مالیات بر ارزش افزوده نیستند.

این فعال بازار طلا ادامه داد: بنابراین هزینه‌ها و سود حاصل از خرید و فروش سکه مشمول مالیات بر ارزش افزوده است؛ یعنی چنین قانونی از قبل وجود داشته ولی امروز به کل مصنوعات و مسکوکات طلا تسری یافته و باید خریدار این مالیات بر مصرف و ارزش افزوده را پرداخت کند.

وی اظهار داشت: با این کار واحدهای فروش سکه نیز مشمول مالیات‌های درآمدی خواهند شد؛ یعنی واحدهای فروش سکه براساس قانون مالیات‌های مستقیم و غیرمستقیم از سود حاصل از خرید و فروش سکه باید مالیات بپردازند.

کشتی آرای گفت: البته اگر ایرادی به قانون است باید آن را در مسیر کارشناسی، اصلاح کرد نه اینکه با آن مخالف بود.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها