رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 648427

نفوذ ریاض در بیروت با پوشش توسعه‌محور

ساعت 24 - لبنان از جمله کشورهایی است که اصولاً از چند دستگی سیاسی- اجتماعی رنج می‌برد و در این راستا تلاطم‌های متعددی را از سر گذرانده و یا با ان مواجه شده است. از ۳۱ اکتبر ۲۰۲۲ که میشل عون به عنوان رئیس جمهوری این کشور از کاخ بعبدا خارج شد، تا همین چند روز پیش، این کشور از خلا قدرت رنج می‌برد و در این راستا دو نکته مهم باید مدنظر قرار بگیرد.

 نخست آنکه لبنان بر مبنای پیمان طائف باید ساختار قدرت خود (رئیس‌جمهوری، نخست‌وزیری و رئیس پارلمان) را به صورت تقسیم‌ شده پایه‌گذاری کند. به عبارتی دیگر رئیس جمهور به طیف مسیحیان (مارونی‌ها)، نخست‌وزیر به طیف اهل تسنن و رئیس پارلمان هم به طیف شیعیان اختصاص دارد.

همین تقسیم‌بندی را هم می‌توان در عراق به گونه‌ای دیگر مشاهده کرد اما در بیروت این روند و تعدد منافع باعث شده تا این کشور با چالش‌های گوناگون در ادوار مختلف روبرو شود. رفت و آمدهای دیپلماتیک بیروت در زمانه‌ای انجام می‌شود که اسرائیل با لبنان بر اساس قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل متحد، توافق آتش‌بس امضا کرده و به نظر می‌رسد ریاض از این فرصت و تغییر ساختار قدرت در بیروت به دنبال استفاده کردن به نفع خود هستند

دومین نکته اما نفوذ کشورهای خارجی در لبنان است. واقعیت غیرقابل انکار این است که ایالات متحده با اعمال تحریم‌های متعدد و عمیق علیه لبنان تحت عنوان «قانون سزار» از یک سو اقتصاد این کشور را به دلیل نفوذ و ارتباط با ایران زیر تیغ قرار داده و از سوی دیگر کشورهای عربی منطقه مانند عربستان سعودی و امارات به دلیل منافع مشخص خود، سعی دارند تا بیروت را به نوعی تحت سیطره خود بگیرند و اگر لبنان به این عمل راضی نشد، بدون شک آنرا با مشکلاتی مواجه خواهند کرد.

در همین راستا سعودی‌‌ها همیشه به دنبال آن بودند که بتوانند به هر ترتیب که شده مهره‌های خود را در راس امور سیاسی، اقتصادی و امنیتی لبنان قرار دهند و اینبار هم برخی گزارش‌ها نشان از آن دارد که ریاض در زمان انتخاب رئیس جمهور در پارلمان لبنان، بر این تاکید داشته که حتماً باید جوزف عون به عنوان رئیس جمهور این کشور انتخاب شود که در نهایت نمایندگان پارلمان لبنان به او رای مثبت دادند.

از سوی دیگر انتخاب نواف سلام به عنوان نخست‌وزیر این کشور هم یکی از موضوعاتی است که نباید از قلم بیفتد؛ چراکه سعودی‌ها به انضمام ایالات متحده او را گزینه مورد نظر خود می‌دانند.

با تمام این تفاسیر حالا و با گذشت چند روز از انتخاب جوزف عون و نواف سلام، وزیر خارجه عربستان سعودی پس از 15 سال وارد بیروت شد. رئیس جمهور جدید لبنان در دیدار با فیصل بن فرحان گفت که اولویت این مرحله پس از تشکیل دولت، بازسازی کشور و بهبود اوضاع اقتصادی و حمایت و تقویت ارتش و نهادهای امنیتی است و ابراز امیدواری کرد که عربستانی‌ها باردیگر به لبنان بازگردند. وزیر خارجه عربستان نیز در این دیدار گفت: مسئولان عربستان دوست دارند که لبنان مانند گذشته در منطقه بدرخشد و الگوی همزیستی و شکوفایی باشد.

بن فرحان در ادامه بر ایستادگی عربستان در کنار لبنان تاکید کرد و افزود: به رغم چالش‌های مشترک در منطقه، عربستان به آینده لبنان خوشبین است.

 

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها