رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 649068

پرسش از خروج 9میلیارد دلاری ارز

ساعت 24 -یکم- پس از موجی که چند سال پیش درباره خروج ارز از کشور در رسانه‌ها پدیدار شد و مدیران اقتصادی و سیاسی از دولت و دیگر نهادها درباره پیامدهای آن و نیز دلایل خروج ارز از کشور گفتند، به نظر می‌رسد داستان به فراموشی سپرده شده است.

 آیا این مقوله و این مساله مهم حل شده و دیگر خروج ارز از کشور نداریم؟ درست است مساله خروج ارز به دلایلی از سوی مردم رها شد چون کاری از دستشان برنمی‌آمد و نمی‌آید و نیز نهادهای حکومتی نیز برایشان اهمیت نداشته است. دوم- اما به نظر می‌رسد داستان تمام نشده است. چطور؟ مگر کسی دوباره این مساله را در میان گذاشته است؟ بله. آقای حسین سلاح‌ورزی، رییس سابق اتاق بازرگانی ایران و از فعالان اقتصادی کشور در گفت‌وگو با خبرگزاری شفقنا خبر داده است که 9میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات به کشور برنگشته.

آیا رییس سابق اتاق ایران دلیل این اتفاق را نیز گفته است‌؟ بله. این فعال اقتصادی همانند دیگر اقتصاددانان اختلاف در نرخ ارز و قیمت‌گذاری دستوری دلار و دیگر ارزهای معتبر که به شکاف میان قیمت دلار در بازارهای گوناگون منجر شده است و اصرار بانک مرکزی که باید دلارهای صادرکنندگان با قیمتی که دولت می‌گوید فروخته شود را دلیل فرار ارز می‌داند. سوم- مگر سیاست ارزی بانک مرکزی برای اینکه همه ارزها در اتاق مبادلات ارزی تعیین قیمت شوند و صادرکنندگان را موظف کرده است دلارهای خود را با نرخ هر روز کشف شده در بازار توافقی عرضه کنند مشکل را حل نکرده است؟

واقعیت این است که هنوز یک فاصله قابل اعتنا بین دلار بازار توافقی و بازار ارز وجود دارد. دلار در بازار آزاد در مرز 85‌هزار تومان و در بازار توافقی در مرز 70‌هزار تومان است. این میزان فاصله هنوز صادرکنندگان را ترغیب می‌کند در آوردن دلارهای خود به کشور تردید کرده یا اینکه دلارهای خود را در بازار آزاد عرضه کنند. چهارم- حالا چه باید کرد؟ دولت راهی برای جلوگیری از خروج ارز از کشور دارد؟ تا جایی که علم اقتصاد و تجربه ارزی می‌گوید داستان تنها با تک‌نرخی کردن ارز به سامان می‌رسد. تا روزی که قیمت دلار تک‌نرخی نشود باید منتظر باشیم چنین خبرهایی برسد.

جهان صنعت

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها