زمان مذاکره با ترامپ از دست نرود
ساعت 24 - تعویق یکماهه تعرفههای اعلام شده بر علیه کالاهای وارداتی از مکزیک و کانادا ، پس از مذاکره با مقامات این کشورها با دونالد ترامپ را نشانه ایی از موفقیت آمیز بودن رویکرد مذاکره و تعامل با ترامپ است. و پیشنهادم این است مقامات کشور برای مذاکره با ترامپ بر سر منافع محسوس و قابل دسترس کشور اعلام آمادگی کنند.
اما سئوال اینجاست که این منافع محسوس و قابل دسترس و امتیازات
ی که برای طرف مقابل قائل هستیم کدامند ؟پیدا کردن جواب مناسب برای این سئوالها ، ما را از سردرگمی و ابهام موجود بر سر راه تصمیم گیری در مورد دو قطبی مذاکره و عدم مذاکره خارج میکند. رفع تخاصم و بازشدن گره کور رابطه با امریکا و پایان دادن به بیش از ۴۰ سال رابطه خصمان و بدنبال آن رفع تحریمها و برقراری روابط تجاری و اقتصادی بین تجار و شرکتهای ایرانی و امریکایی باید به عنوان اولین و مهمترین هدف مذاکره در نظر گرفته شود.
بدون مطرح شدن و حل و فصل این موضوع کلیدی ، مطرح کردن موضوعات کم اهمیت و حاشیه ایی ( از نظر تامین منافع فوری کشور ) همچون به رسمیت شناخته شدن حق برخورداری از انرژی هسته ایی و مقاومت و مسائل منطقه ایی و امثال آن ، حتی اگر بفرض محال از سوی طرف مقابل به عنوان مبنایی برای مذاکره پذیرفته شود ، دستاوردی چندانی برای ما نپدیدار نمی کند.
پرداختن به این مسائل و حتی پیگیری احیاء برجام که در زمان خودش توافق خوب و قابل احترامی بود ، به احتمال قریب به یقین با استقبال ترامپ مواجه نمیشود و در صورت استقبال هم ، در زمان حاضر دستاورد قابل ملاحظه ایی برای طرفین نخواهد داشت.
برعکس سخن گفتن از برقراری روابط سیاسی و اقتصادی و گشایش سفارتخانههای دو کشور برای هر دو طرف دستاورد عینی و فوری در بر دارد. تردید و از دست دادن زمان و شرط و شروط گذاشتن در این زمینه ، فرصت موجود را از بین خواهد برد کما اینکه تردید و اختلاف نظر در اواخر ۹۹ و اوایل ۱۴۰۰ فرصت گرانبهای احیای برجام را بباد داد. خوشبختانه ترامپ تاکنون مثل کانادا و چین ، شرط سختگیرانه ایی برای ایران در نظر نگرفته و عدم دستیابی به سلاح هسته ایی تنها مورد مطرح شده از سوی او بوده که این هم با سیاست رسمی و اعلام شده کشور مغایرتی ندارد.
اعلام آمادگی بر رفع ابهام فوری در این زمینه و جانبداری از تشکیل دولت فلسطینی یا همان راه حل دو دولت ، میتواند به عنوان دو رویکرد کمک کننده به ایده درجه اول برقراری روابط سیاسی و اقتصادی با امریکا مطرح و مورد پیگیری قرار گیرد.
صراحت لهجه و پرهیز از کلی گویی و فرصت سوزی از جمله شروط لازم برای موفقیت این رویکرد است. امیدواریم مقامات کشور از این فرصت بوجود آمده برای رفع مانع کلیدی بر سر راه توسعه کشور و برطرف کردن مشکلات اقتصادی کشور استفاده کنند. روح اله خدارحمی -هاما
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.