رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 649123

دلیل مخالف ترامپ با آژانس توسعه بین المللی

ساعت 24 - آینده آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده (USAID) که نهاد اصلی برای ارائه کمک‌های ‌خارجی است، با ابهام مواجه است و این در حالی است که از ورود کارکنان این نهاد به محل کارشان جلوگیری به عمل آمده و دولت ترامپ در نظر دارد آن را در وزارت خارجه ایالات متحده ادغام کند.

به گزارش شبکه سی‌بی‌اس نیوز که شریک رسانه‌ای بی‌بی‌سی در آمریکاست گزارش می‌دهد که طبق طرح جدید، آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده به عنوان شاخه‌ای از وزارت امور خارجه به فعالیت خود ادامه خواهد داد، اما این طرح شامل کاهش قابل توجه در بودجه و نیروی کار آن است.

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، مدیریت آژانس را به «سرپیچی از دستور مافوق» متهم کرد و گفت که او در حال حاضر «سرپرست موقت» این اداره است.دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، و ایلان ماسک، از مشاوران ارشد او، به شدت از عملکرد آژانس انتقاد کرده‌اند. اما تعطیل کردن این نهاد می‌تواند بر برنامه‌های بشردوستانه در سراسر جهان تاثیری عمیق بگذارد. Skip آژانس و چه ماموریتی دارد؟

آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده در اوایل دهه ۱۹۶۰ برای مدیریت برنامه‌های کمک بشردوستانه دولت ایالات متحده در سراسر جهان تاسیس شد. در حال حاضر، این نهاد حدود ۱۰ هزار نفر کارمند دارد که دو سوم آن‌ها در خارج از این کشور مستقر هستند. آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده در بیش از ۶۰ کشور دفتر ثابت دارد و در ده‌ها کشور دیگر هم فعالیت می‌کند. با این حال، بیشتر طرح‌های آن براساس قرارداد با نهادها و سازمان‌های دیگر محلی به اجرا گذاشته می‌شود و آژانس مسئول تامین بودجه آن‌هاست.

دامنه فعالیت‌های آژانس بسیار گسترده است. به عنوان مثال، در کشورهایی که با قحطی دست به گریبان هستند، آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده نه تنها تامین نیاز غذایی مردم را برعهده می‌گیرد بلکه در تحقیقات سیستم تشخیص جهانی قحطی نیز همکاری دارد که با تجزیه و تحلیل داده‌ها، امکان پیش‌بینی میزان کمبود غذا را فراهم می‌آورد.

بخش عمده بودجه این نهاد صرف برنامه‌های بهداشتی می‌شود، که از آن جمله می‌توان به واکسیناسیون فلج اطفال در کشورهایی که این بیماری هنوز در آن‌ها شیوع دارد و کمک به جلوگیری از گسترش ویروس‌هایی اشاره کرد که توانایی ایجاد بیماری‌های همه‌گیر را دارند.

مثلا موسسه «میدیا اکشن» بی‌بی‌سی که یک نهاد خیریه است و بودجه خود را از طریق کمک‌های خارجی و داوطلبانه تامین می‌کند از دریافت‌کنندگان پول از آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده است.براساس گزارش مالی سال ۲۰۲۴ این موسسه، مبلغ دریافتی آن از آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده در آن سال به سه میلیون و ۲۳۰ هزار دلار رسید که آن کشور را به دومین اهداکننده کمک خیریه به موسسه تبدیل کرد. هزینه آژانس توسعه برای دولت ایالات متحده چیست؟

بر اساس داده‌های دولتی، در سال ۲۰۲۳ دولت ایالات متحده بودجه‌ای معادل ۶۸ میلیارد دلار برای برنامه‌های کمک به توسعه کشورهای خارجی هزینه کرد. این بودجه بین چندین بخش و موسسه توزیع شد اما بیش از نیمی از آن یعنی حدود ۴۰ میلیارد دلار در اختیار آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده قرار گرفت.بخش عمده این پول در کشورهای آسیا، آفریقای سیاه و اروپا هزینه شد که در مورد اروپا، اوکراین دریافت‌کننده بیشترین سهم از بودجه اقدامات بشردوستانه بود.

ایالات متحده بزرگترین تامین‌کننده بودجه توسعه بین‌المللی در جهان است و با اختلاف چشمگیر از بودجه اختصاص یافته توسط سایر کشورهای دیگر جلوتر است.به عنوان نمونه، بریتانیا از لحاظ کمک به توسعه کشورهای دیگر در رده چهارم در جهان قرار دارد و بودجه اختصاص یافته به این بخش در سال ۲۰۲۳ به ۱۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون پوند رسید که تقریبا یک چهارم بودجه کمک خارجی آمریکا بود.

ترامپ از مدت‌ها پیش از منتقدان هزینه‌های خارجی آمریکا بوده و گفته است که نحوه مصرف این هزینه‌ها بازده قابل قبولی برای مردم آمریکا ندارد. او به خصوص آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده را هدف انتقاد شدید قرار داده و مدیران ارشد آن را «بنیادگرایان کم‌عقل» توصیف کرده است.

حمایت مردمی از انحلال.

نظرسنجی‌های انجام شده از گذشته تاکنون حاکی از آن است که رای‌دهندگان آمریکایی از کاهش هزینه‌های کمک‌های خارجی حمایت می‌کنند. به گفته شورای شیکاگو برای امور جهانی، نظرسنجی‌های انجام شده از دهه ۱۹۷۰ حاکی از حمایت گسترده از کاهش بودجه این بخش است.

یکی از اولین اقدامات ترامپ پس از بازگشت به قدرت، امضای یک فرمان اجرایی بود که تقریبا تمام پرداخت‌های بین‌المللی دولت را به منظور بررسی و ارزیابی به مدت ۹۰ روز به حالت تعلیق درآورد.

در پی این فرمان، وزارت خارجه با صدور بخشنامه‌ای تقریبا همه فعالیت‌های جاری در این زمینه را متوقف کرد. البته بعدا برای برخی از برنامه‌ها معافیت‌ در نظر گرفته شد اما این اقدامات فعالیت در زمینه توسعه بین‌المللی را متحول کرد و باعث اختلال گسترده در ارائه خدمات شد.

در پی این اقدامات، برنامه‌هایی مانند تامین داروی مورد نیاز فقیرترین افراد در جهان و تامین منابع آب پاکیزه باید یک‌ شبه متوقف می‌شد. یکی از فعالان با سابقه در بخش کمک‌های بشردوستانه به بی‌بی‌سی گفت که توقف برنامه‌ها «مثل زلزله در بخش امدادرسانی» بود.

تنش‌ بین کاخ سفید و آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده در آخر هفته و زمانی تشدید شد که ظاهرا مدیران آژانس به کارکنان زیر نظر ایلان ماسک - که ترامپ وظیفه تشخیص و کاهش هزینه‌های غیرضروری در بودجه فدرال را بر عهده او گذاشته - اجازه ندادند به داده‌های حفاظت شده در مقر آژانس دسترسی پیدا کنند.

بر اساس گزارش‌ها، در پی این ماجرا، دو مدیر ارشد بخش امنیت سازمان به مرخصی اجباری فرستاده شدند.

روز دوشنبه، ماسک - که در یک گفتگوی عمومی در شبکه اجتماعی ایکس، متعلق به خود او، گفت: «با توجه به وضعیت آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده، من جزئیات را با [رئیس‌جمهور] مطرح کردم و او موافقت کرد که ما باید آن را تعطیل کنیم.»

در حال حاضر، وبسایت آژانس از دسترس خارج شده و به کارمندان اطلاع داده بودند که روز دوشنبه در محل کار خود حاضر نشوند.

اواخر روز دوشنبه، مارکو روبیو، وزیر خارجه، مدیریت آژانس را به «سرپیچی از دستور مافوق» متهم کرد و گفت که شخصا «سرپرست موقت» این نهاد است.

او افزود که «عمل به بسیاری از شرح وظایف آژانس همچنان ادامه خواهد یافت، اما هزینه‌ها باید در راستای منافع ملی تعیین شود. » آیا ترامپ می‌تواند آژانس توسعه بین‌المللی را تعطیل کند؟

اگرچه کاخ سفید نفوذ قابل توجهی بر آژانس توسعه بین‌المللی دارد، اما از لحاظ نظری اختیارات آن محدود است.آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده براساس قانون کمک‌های خارجی مصوب سال ۱۹۶۱ کنگره ایالات متحده تاسیس شد. براساس این قانون، یک نهاد دولتی باید مدیریت کمک‌های خارجی ایالات متحده را برعهده بگیرد.

پس از تصویب این قانون، جان اف کندی، رئیس جمهور وقت آمریکا، آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده را با فرمان اجرایی تاسیس کرد. قانون دیگری در سال ۱۹۹۸ تصویب شد که در آن، موقعیت آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده به عنوان یک نهاد اجرایی به تایید رسید.

در مجموع، این بدان معناست که ترامپ لزوما نمی‌تواند صرفا با امضای یک فرمان اجرایی آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده را منحل کند و هر تلاشی در این زمینه به طور قطع با چالش‌های جدی در دادگاه‌ها و کنگره مواجه خواهد شد. از جمله اقدامات اخیر آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده ارسال تجهیزات جستجو و نجات به ترکیه پس از زلزله مرگبار آن کشور بود.

تعطیلی کامل آژانس احتمالا مستلزم مصوبه کنگره است ولی حزب جمهوریخواه ترامپ در هر دو مجلس اکثریت کوچکی دارد.

یکی از گزینه‌هایی که گفته می‌شود دولت ترامپ در نظر گرفته، تبدیل موقعیت آژانس از یک سازمان مستقل دولتی به شعبه‌ای از وزارت امور خارجه است.این نوع تغییرات بدون سابقه نیست. در سال ۲۰۲۰، بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، وزارت توسعه بین‌المللی را در وزارت خارجه ادغام کرد.

دولت بریتانیا در آن زمان گفت که تضمین می‌کند که به این ترتیب، بودجه کمک بین‌المللی در راستای اهداف گسترده‌تر سیاست خارجی بریتانیا مصرف شود اما منتقدان هشدار دادند که این تغییر به منزله کاهش در بخش کمک‌های خارجی بوده و به جایگاه و نفوذ بریتانیا در جهان آسیب خواهد رساند. آثار بستن آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده چیست؟

با توجه به حجم بودجه‌ای که ایالات متحده به کمک‌های خارجی اختصاص می‌دهد، هرگونه تغییری در نحوه هزینه کردن این پول بی‌شک در سراسر جهان احساس خواهد شد.

فعالیت آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده دامنه‌ گسترده‌ از اقدامات بشردوستانه از تهیه‌اندام‎‌های مصنوعی برای سربازان معلول اوکراین تا پاکسازی میدان‌های مین و مقابله با شیوع ابولا در آفریقا را شامل می‌شود. در نتیجه، آثار قطع یا تغییر در فعالیت این سازمان می‌تواند واقعا جهانی باشد.

پس از اعلام تعلیق ۹۰ روزه بودجه عملیات خارج از کشور، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، گفت: «خرج کردن هر یک دلار» باید با شواهدی «توجیه» شود که نشان می‌دهد این هزینه ایالات متحده را امن‌تر، قوی‌تر و مرفه‌تر می‌کند.

سیاستمداران حزب دمکرات با استناد به گزارش‌هایی مبنی بر اینکه نگهبانان بازداشتگاه‌های اعضای داعش در سوریه به خاطر قطع موقت بودجه ایالات متحده تقریبا دست از کار کشیده‌اند، اقدام دولت را غیرقانونی خواندند و گفتند که امنیت ملی را به خطر می‌اندازد.

ترامپ به صراحت گفته است که می‌خواهد هزینه‌های خارج از کشور در راستای تحقق شعار خود یعنی «اول آمریکا» باشد و بخش توسعه بین‌المللی باید برای تحولات بیشتری آماده شود.

همچنین در مورد اینکه ایالات متحده در سال‌های آینده چه مقدار پول در خارج از کشور هزینه خواهد کرد، سئوالاتی وجود دارد، زیرا ماسک – به رهبری ترامپ - تلاش دارد میلیاردها دلار در هزینه‌های دولتی صرفه‌جویی کند.

بی بی سی

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها