رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 649203

تهران و واشنگتن در وضعیت رصد و تعلیق

ساعت 24 - در ایران فعلا بند همه ارکان از اقتصاد و سیاست و دیپلماسی به مذاکره گره خورده و البته فضا نیز فعلا چنان مه آلود و غبارگرفته است که تعیین وضعیتی برای هیچ چیز به درستی وجود ندارد. فضایی مه آلود که در آن انواع اظهارات درباره امکان یا عدم امکان مذاکره در جریان بوده و حالا حتی یک گزینه تازه همزمان با امضای فرمان تازه ترامپ نیز به آن اضافه شده است و آن هم امکان دیدار و ملاقات مستقیم میان رئیس جمهور آمریکا، دونالد ترامپ و مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران است.

البته همه این رایزنی‌ها اکنون در شرایطی رخ می‌دهد که فعلا گویا تهران و واشنگتن فقط مشغول رصد یکدیگر هستند و هنوز هیچ نشان عملی و اقدام قاطعی از یافتن روزنه امکان گفت‌وگوی تازه و یا حتی دورنمایی از زمان بندی برای گفتگو و مذاکره دیده نمی‌شود.

گویا که اساسا فعلا هر دو در توقفی معنادار و در توافقی نانوشته در حال سبک و سنگین یکدیگر هستند. در همین حال عجیب تر اما اظهارات مقام‌های دو طرف نیز پر از تعارض است؛ گاه بهم چراغ سبز و گاه چراغ قرمز نشان می‌دهندو ترامپ در حالی از تماس و دیدار با دولت ایران سخن می‌گوید که وزیرخارجه دولتش امکان هر مذاکره با جمهوری اسلامی را از اساس رد می‌کند.

دستور فشار حداکثری همزمان با تمایل به دیدار و گفتگو

لزوم مذاکره برای طرفین نیز اما در شرایطی رخ می‌دهد که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز سه شنبه در حالی دستوری تازه برای سیاست «فشار حداکثری» بر ایران صادر کرد که همزمان با آن گفت مایل به دیدار و گفتگو با مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران است تا تهران را ترغیب کند دست از تلاش برای رسیدن به سلاح هسته‌ای بردارد. جالب تر این بود که ابراز تمایل برای دیدار در شرایطی رخ می‌داد که ترامپ تاکید داشت دستور او در قبال ایران بسیار سختگیرانه است و گفت: «حق ما است که از فروش نفت ایران جلوگیری کنیم.»

البته اشاره ترامپ به مساله مردد بودن او نیز نشان می‌دهد که در میان اعضای کابینه و اطرافیان ترامپ در مورد فشار حداکثری و یا اساسا مدل برخورد با ایران دودستگی وجود دارد. کما این که ترامپ با بیان این که برای صدور دستور فشار بر ایران مردد بوده ابراز امیدواری کرد که نیازی به استفاده از این دستور نباشد.

در واقع ترامپ دستوری را اکنون امضا کرده که خود می‌گوید امیدوار است که ناچار به استفاده از آن نباشد و در مقابل همزمان با امضای همان دستور می‌گوید امیدوار است با مسعود پزشکیان نیز دیدار کند.

ترامپ می‌گوید

خودش تماس می‌گیرد!

در همین حال اما رویترز نیز در گزارشی اهداف دستور یاد شده را مسدود کردن همه راه‌های دستیابی ایران به سلاح اتمی و به صفر رساندن صادرات نفت این کشور عنوان کرد. این گزارش تاکید دارد که ترامپ به وزیر خزانه‌داری آمریکا ماموریت داده تا «فشار اقتصادی حداکثری» بر ایران را اعمال کند که شامل تحریم‌ها و اجرای مکانیسم‌هایی برای افرادی است که تحریم‌های موجود را نقض می‌کنند. اما در همین حال که دستور فشار اقتصادی حداکثری بر ایران توسط ترامپ امضا شده ، دیروز در دیدار با نتانیاهو ، او به ناگاه از تماس با دولت ایران سخن گفت و به ناگاه درخصوص تماس با ایران و مذاکرات احتمالی گفت: خودم با آ‌ن‌ها تماس می‌گیرم.

رئیس‌جمهوری آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا برای شروع مذاکرات، با ایرانی‌ها درباره نوعی توافق تماس گرفته‌اید؟ گفت: من با آن‌ها تماس می‌گیرم، برایم مهم نیست که آن‌ها تماس بگیرند یا من بگیرم. ترامپ همچنین افزود: بسیاری از افراد می‌گویند بگذار آن‌ها تماس بگیرند؛ برای من این مهم نیست.

تناقض در دستورات و گفته‌های ترامپ اما در میان ناظران آمریکایی و حتی موافقان توافق و گفتگو نیز واکنش‌های جدی در پی داشت و البته این تنها موضع عجیب ترامپ نبود ، وقتی او ساعت 6 صبح به وقت واشنگتن در شبکه اجتماعی شخصی خود اظهاراتی را خطاب به ایران منتشر کرد و نوشت: من می‌خواهم ایران کشوری بزرگ و موفق باشد، اما کشوری که نمی تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد. گزارش‌هایی مبنی بر اینکه ایالات متحده، با همکاری اسرائیل، ایران را به قلع و قمع می‌کند، بسیار اغراق‌آمیز هستند. من توافق صلح هسته‌ای تایید شده را ترجیح می‌دهم که به ایران اجازه رشد و شکوفایی مسالمت‌آمیز را می‌دهد. ما باید فوراً کار روی آن را شروع کنیم و وقتی خاورمیانه امضا و تکمیل شود، جشن بزرگ خاورمیانه برگزار کنیم. این اظهارات تازه ترامپ برای بسیاری با شگفتی همراه شد که آیا او در کاخ سفید متنی را امضا کرده که به آن باور ندارد و همه تلاشش برای مذاکره و گفتگو با ایرانی‌هاست؟

ظاهرا ایران و آمریکا فعلا در توقفی معنادار و در توافقی نانوشته در حال سبک و سنگین یکدیگر هستند. در همین حال اظهارات مقام‌های دو طرف نیز پر از تعارض است؛ گاه به هم چراغ سبز و گاه قرمز نشان می‌دهند. برای مثال ترامپ در حالی از تماس و دیدار با دولت ایران سخن می‌گوید که وزیر خارجه دولتش امکان هر مذاکره با جمهوری اسلامی را از اساس رد می‌کند

دیداری که برنامه‌ریزی نشده اما ممکن است رخ بدهد!

در این بین اما اظهارات معاون اول رئیس جمهوری ایران بیش از دیگران مورد توجه قرار گرفت. محمدرضا عارف دیروز و در حاشیه دولت و میان خبرنگاران در خصوص احتمال دیدار ترامپ و پزشکیان گفت دیدار دو انسان غیر ممکن نیست اما امروز در دستور کار نیست.

هر چند برای بخش زیادی از رسانه‌های داخلی بخش دیدار ناگهانی میان دو شخص مورد توجه ویژه قرار گرفت اما توجه رسانه‌های جهانی به بخش دیگری از اظهارات عارف به عنوان معاون اول رئیس جمهور جلب شد زمانی که گفت :«راهبرد نظام ایران در همه بخش‌ها به خصوص بخش‌های دفاعی، راهبرد شفافی بوده است و می‌توان گفت این راهبردها راهبردهای باثبات و دائمی است.

ما در خصوص سلاح هسته‌ای فتوا داریم، فتوا هم برای مسلمان و به خصوص شیعه سخن آخر است که استفاده از فعالیت‌های غیرصلح‌آمیز هسته‌ای ممنوع است ما در این مسیر راهبردمان مشخص است. اگر ترامپ اعتقاد دارد که ایران نباید وارد فضای سلاح هسته‌ای شود، این راهبرد دائمی ایران است؛ رئیس جمهور آمریکا خیالش راحت باشد زیرا ما در این زمینه فتوا دادیم و در این راهبرد بحثی نداریم.»

توسعه ایرانی

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها