رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 649229

چند مانع بر سر ایده برای کوچاندن مردم غزه

ساعت 24 - طرحی که اکنون ترامپ برای پاکسازی نژادی در غزه و تبدیل آن به یک استراحتگاه بین المللی ساحلی ارائه داده در اصل طرحی است که دامادش یک سال پیش مطرح کرده بود. اما موانع این دو برای اجرای این طرح چیست؟

به گزارش شفقنا؛ چشم انداز دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده برای پاکسازی نوار غزه از ساکنان فلسطینی و تبدیل آن به یک استراحتگاه ساحلی بین المللی تحت کنترل آمریکا، ایده‌ای است که داماد وی جرد کوشنر یک سال پیش مطرح کرده بود. این ایده که توسط ترامپ در یک کنفرانس مطبوعاتی در روز سه‌شنبه مطرح شد، واکنش‌های تکان‌دهنده‌ای را هم از سوی فلسطینی‌ها و هم از سوی منتقدان غربی به همراه داشت که می‌گویند این کار برابر با پاکسازی قومی و بر اساس قوانین بین‌المللی غیرقانونی است.

اما این اولین بار نیست که ترامپ از غزه در زمینه فرصت‌های سرمایه‌گذاری در املاک صحبت می‌کند. در اکتبر سال گذشته، او به مجری یک برنامه رادیویی گفته بود: غزه می‌تواند بهتر از موناکو باشد اگر به روش درست بازسازی شود.

اما در اصل ایده این توطئه برای داماد ترامپ است. کوشنر، که به عنوان فرستاده ویژه خاورمیانه در دوره اول ترامپ به پیشبرد «توافق ابراهیم» برای عادی سازی روابط بین کشورهای عربی و تعدادی از کشورهای عربی کمک کرد طرح اخراج مردم غزه و تبدیل آن به یک هاب ساحلی و تفریحی را سال گذشته مطرح کرده بود.

اما باید دید تلاش‌های ترامپ، داماد او و حامیان این طرح برای اجرای آن با چه موانعی روبرو خواهد شد:

۱- ریشه‌های فلسطینی: ترامپ وابستگی عمیق فلسطینیان به سرزمین خود را نادیده می‌گیرد. درحالیکه بیش از ۸۵ درصد از غزه با خاک یکسان شده و بیش از ۲/۳ میلیون نفر آواره شده‌‎اند، با این حال پس از آتش‌بس غزه، نیم میلیون آواره به شمال بازگشتند. اولین مشکل ترامپ و داماد یهودی او خود مردم غزه هستند.

۲- مخالفان عرب: برخلاف اظهارات ترامپ، کشورهای عربی قاطعانه این طرح را رد کرده‌اند. مصر، اردن، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی روز شنبه هرگونه نقض حقوق مسلم فلسطینیان را محکوم کردند. عربستان تنها چند ساعت بعد از اعلام طرح کوچاندن مردم غزه هشدار داد فقط زمانی با اسرائیل رابطه برقرار می‌کند که کشور مستقل فلسطینی تشکیل شود. انتظار می‌رود افکار عمومی در کشورهای عربی نیز به اتفاق آرا با این پیشنهاد مخالفت کنند.

۳- مقاومت گروه‌های فلسطینی: نیروهای شبه نظامی فلسطینی که ۱۵ ماه در غزه با اسرائیل نبرد کرده‌اند خسته هستند اما ریشه کن نشده‌اند. هیچ فرد عاقلی تصور نمی‌کند که در حالت عادی حماس، جهاد و دیگر نیروهای فلسطینی اجازه دهند نیروهای آمریکایی به راحتی وارد غزه شوند؛ درست همان کاری که با نیروهای اسرائیلی کردند.

۴- حقوق بین الملل: ترامپ با مداخله در غزه، قوانین بین‌المللی بعنوان میراث نظم بین‌المللی پس از جنگ جهانی دوم را که تا همین اواخر واشنگتن با افتخار حداقل در لفاظی‌های خود از آن دفاع می‌کرد، پاره خواهد کرد. حتی اسرائیل بعنوان نیروی اشغالگر قادر نیست مالکیت غزه را به آمریکا بدهد. تامر موریس، متخصص حقوق بین الملل در دانشگاه سیدنی می‌گوید: آمریکا تنها با رضایت حاکمیت فلسطینی این سرزمین می‌تواند کنترل غزه را در دست بگیرد. اسرائیل هم نمی تواند غزه را به آمریکا واگذار کند.

۵- احتیاط اسرائیل: نتانیاهو و باند تندروی او در کابینه به شدت از طرح ترامپ ذوق زده شده‌اند اما درحالیکه تنها یک سال به انتخابات سراسری اسرائیل باقی‌مانده نیروهای سیاسی دوراندیش‌تر در این رژیم، چندان از این طرح شاد نشده‌اند. عناصر میانه‌روتر پارلمان به ترامپ تبریک می‌گویند اما درباره امکان‌پذیری طرح او ابراز تردید می‌کنند. مهمترین آن‌ها یاییر لاپید اصلی ترین نیروی سیاسی مخالف نتانیاهو است که بر لزوم ارائه برنامه‌های رهبری اسرائیل به جای تکیه بر ایالات متحده تاکید کرده است.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها