درآمد سرانه ایرانیان : یک ادعا
ساعت 24 - مرکز آمار ایران میگوید ۲۷ درصد از ایرانیها با درآمد روزانهٔ دو دلار زندگی میکنند؛ یعنی یکسوم جمعیت ایران توان تامین حداقلهای زندگی خود را ندارند. همچنین شاخص جهانی گرسنگی (GHI) نشان میدهد ۶.۵ درصد از جمعیت ایران دچار سوءتغذیه هستند.
در این میان شهروندان ایرانی میگویند با جهش قیمت دلار به کانال ۸۰ هزار تومان، قیمت کالاهای ضروری هم افزایش چندبرابری داشته و ناگزیر شدهاند بسیاری از اقلام دیگر را نیز از سبد هزینههایشان خارج کنند.
گزارش مرکز آمار مربوط به دیماه است؛ زمانی که قیمت دلار در محدودهٔ ۷۹ هزار و ۵۰۰ تومان بود. امروز ۱۸ بهمن نرخ دلار در حدود ۸۵ هزار تومان سیر میکند. با این حساب، میتوان گفت درآمد همان ۲۷ درصد از ایرانیان از حد دو دلار در روز نیز کمتر شده است.
آخرین گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد بیش از یکسوم مواد غذایی مورد استفادهٔ خانوارهای ایرانی نسبت به دیماه سال گذشته، افزایش قیمت ۴۰ تا ۱۰۳ درصدی داشتهاند. عمدهٔ این افزایش قیمت را حبوبات و میوهها داشتهاند.
البته این را هم باید در نظر داشت گزارش مرکز آمار براساس قیمتهای رسمی است و برای مثال قیمت هر کیلو سیبزمینی ۳۲ هزار تومان در نظر گرفته شده درحالیکه در بازار میوه و ترهبار سیبزمینی با قیمت ۳۶ هزار تومان عرضه میشود.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، دوشنبه ۱۵ بهمن با اذعان به وضعیت بد فعلی معیشت مردم و گرانی، آن را غیرقابلقبول خوانده و گفته است برخی مشکلات اقتصادی خارج از کنترل دولت است. بهرغم این اظهار ناتوانی، او وعده داده که دولت با هدف «تامین سفرهٔ مردم» پیش از نوروز ۱۴۰۴ «اقدامات خوبی» را در دستور کار قرار بدهد. وقتی هزینهٔ خوراک جای هزینهٔ تحصیل را میگیرد. قیمتها عموماً در تهران بالاتر است، اما در شهرهای کمبرخوردار نیز وضعیت اقتصادی و فشار بر خانوارهای ضعیف کم نیست.
احمد علمالهدی، نمایندهٔ رهبر جمهوری اسلامی در استان خراسان رضوی و امامجمعهٔ مشهد، مرداد ۱۳۹۱ و در دولت دوم احمدینژاد، در واکنش به یکی از جهش قیمتهای مرغ و کمیابی آن گفته بود «قرار نیست امکانات غذایی مردم همیشه به یک شکل باشد. مشهدیها، مگر اشکنهٔ پیازداغ را یادتان رفته و آن زندگی را فراموش کردهاید؟» حالا، بعد از یک دهه، این بخشی ناگزیر از زندگی طیفی از مردم شده است، با این تفاوت که حالا با گرانی سیبزمینی، همان را هم مجبور شدهاند از اشکنه حذف کنند. اوائل همین ماه بهمن نیز علیاصغر ملکی، رئیس اتحادیهٔ گوشت گوسفندی، تایید کرد که با افزایش قیمتها که همزمان با افزایش قیمت دلار بوده، بازار دچار افت و سکوت شده است. به نظر میرسد نخریدن گوشت تنها منحصر به آن ۲۷ درصدی نمیشود که روزانه کمتر از دو دلار درآمد دارند و بخش وسیعتری از جامعه را شامل میشود؛ وضعیتی که از گوشت یک کالای لوکس ساخته و تنها بخشی از جامعهٔ ایرانی توان خرید آن را دارند.
ا دادههای مرکز آمار نشان میدهد که «سرانه درآمد ملی» ایران در سال ۱۴۰۲ با افت بیست درصدی نسبت به سال ۱۳۹۰ مواجه بود. این گزارش همچنین نشان میداد که ایران در سال ۱۴۰۲ بیش از گذشته به یک «کشور فقیر» تبدیل شده؛ فقری که حالا در بیشتر شاخصها و دادههای اقتصادی نیز بیشتر قابل مشاهده است.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.