خواب شوم ترکیه و افغانستان برای استانهای غربی و شرقی ایران
ساعت ۲۴ - عضو انجمن آبخیزداری گفت: امروز ترکیه سدسازی را قویتر ادامه میدهد و حتی در سد سازی افغانستان هم سرمایهگذاری میکند.
.
عباس گلی، عضو انجمن آبخیزداری کشور و پژوهشگر آب و خاک در پاسخ به این پرسش که ذخیره آب به وسیله جنگلها و آبخیزداری چقدر میتواند به بحث تغییر اقلیم کمک کند به خبرنگار مهر، گفت: پاسخ به این سوال را با یک مصداق شروع کنم، بحرانی که امروز در منطقه سیستان با آن مواجه هستیم که از آن به عنوان بحران فرسایش خاک یاد میشود، در زمینه گرد و غبار، تامین آب شرب و تخریب سرزمین مطرح است؛ اینکه زمینهای کشاورزی دیگر از حیز انتفاع خارج شدند.
سدسازی ترکیه بلای جان طبیعت کشورهای همسایه
این محقق در حوزه آبخیزداری و آبخوان داری با اشاره به دستگاه دیپلماسی، عنوان کرد: اگر میدانستیم منشا ریزگردهای سوریه و شمال عراق تحت تاثیر اقدامات سدسازی ترکیه است در این سمپوزیوم چانهزنیهای سیاسی انجام میشد که حداقل آب مورد نیاز باز و وارد سرزمینها شود.
گلی اظهار کرد: وقتی در این مسئله مهم مفروضات به سمت عراق میرود حتی فراموش میکنیم که منشا این گرد و غبار تحت تاثیر چه سیاست گذاری در کشور دیگر است.
وی با بیان اینکه دقت در منشا مشکل میتوانست به دستگاه دیپلماسی ما کمک کند تا موضوع، درست پیگیری شود، تصریح کرد: پس ۱۰ تا ۱۵ سال به دلیل عدم تشخیص منشا اصلی در واقع به دولت ترکیه کمک شد که به قول معروف از آن فضا در آید. اگر در دستگاه دیپلماسی سیاسی، بدانیم چه امتیازی را میخواهیم از چه کشوری بگیریم، در تصمیمات ما بسیار کمک کننده است.
عضو انجمن آبخیزداری کشور ادامه داد: متاسفانه اطلاعات ما به موقع دست سیاستمداران نمیرسد یا اشتباه میرسد، بنابراین اگر ریزگردها که از عراق میآید بررسی شود تیم مطالعاتی ما دادههای بسیاری در اختیار دارد.
وی گفت: اما موضوع ریزگردها که در سیستان وجود دارد، مشکل دیگر است.
نقشه سدسازی همسایه شرق و سرنوشت استانهای ایران
این پژوهشگر آب و خاک در پاسخ به این پرسش که آیا موضوع ریزگردهای عراق حل شد، گفت: خیر. مشکل عراق حل شود مسئله را از طریق همسایگان آن یعنی ترکیه و سوریه هم باید پیگیری کرد.
گلی یادآور شد: امروز ترکیه بحث سدسازی خود را قویتر در حال ادامه دادن است یا در معادلات غرب آسیا، سرمایهگذاری و سرپوش علمی و حمایت علمی از افغانستان را ترکیه در حال انجام است. ما نقشههایی از سایت USGS درآوردیم که یک سدی هم بالای افغانستان در حال احداث بوده که بالای زابل به نام بخش آباد است. این نقشهها به سال ۱۹۶۲ میلادی برمیگردد که یکی از دانشگاههای هلند طراحی کرده است.
عضو انجمن آبخیزداری کشور اظهار کرد: تمام اتفاقاتی که در حال رخ دادن در هیرمند و هامون است یک سرمایهگذاری بسیار کلان و بزرگی است که ما اصلاً تصویر درستی از آن نداریم. ۱۰ سال پیش ۶۰۰ میلیون دلار از ذخایر صندوق کشور برای شبکه آبیاری زابل رفت با این امید که آبی از هیرمند میآید که داخل لولهها میرود.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.