رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 649374

قیمت ها ی بالا رونده در جهان پس از تعرفه

ساعت 24 - اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در روز شنبه درباره تصمیم به اعمال تعرفه‌های گمرکی بر واردات از کانادا، مکزیک و چین، باعث تلاطم در بازارهای جهانی شده و به ترس از بروز جنگ تجاری تمام عیار دامن زده است.

در پی این اظهارات، بازارهای سهام در سراسر جهان سقوط و سرمایه‌گذاران خود را برای مواجه با تلاطم اقتصادی آماده کرده‌اند. چنین تلاطمی می‌تواند به درآمد شرکت‌ها آسیب بزند و رشد اقتصاد جهانی را کاهش دهد.

آقای ترامپ از تعرفه‌هایی که قرار بود از روز سه‌شنبه به اجرا گذاشته شود، به‌عنوان اقداماتی ضروری برای مهار مهاجرت غیرقانونی و قاچاق مواد مخدر دفاع کرده است.

او روز شنبه گفته بود: «اعضای گروه‌های تبهکار، قاچاقچیان یعنی قاچاقچیان انسان و انواع مواد مخدر غیرقانونی با عبور از مرزها به کشور و جوامع ما سرازیر شده‌اند. »

با این حال، روز دوشنبه و پس از مذاکرات در آخرین لحظات، اعمال تعرفه‌های مورد نظر آمریکا بر واردات از کانادا و مکزیک به تعویق افتاد و هر دو کشور موافقت کردند که مراقبت از مرزهای خود با آمریکا را تقویت کنند. مطالعه موردی درباره ماشین لباسشویی یک مطالعه آمریکایی نشان داد که قیمت ماشین لباسشویی پس از تعرفه‌های ترامپ در سال ۲۰۱۸ بر ماشین لباسشویی ۱۲ درصد افزایش یافته است.آقای ترامپ استدلال می‌کند که وضع تعرفه بر کالاهای خارجی باعث انتقال بخشی از عواید شرکت‌های خارجی تولیدکننده به نفع آمریکاییان است.

وی در اظهارات خود در روز شنبه گفت که کانادا و مکزیک با تعرفه ۲۵ درصدی بر صادرات خود به ایالات متحده مواجه خواهند شد، در حالیکه کالاهای چینی علاوه بر تعرفه‌های موجود مشمول یک تعرفه ۱۰ درصدی نیز می‌شوند. در واکنش به این تصمیم، کانادا اجرای اقدامات تلافی‌جویانه را اعلام کرد و مکزیک در مورد مقابله به مثل هشدار داد و گفت که در این راستا، از هیچ اقدامی کوتاهی نمی‌کند.

با اینهمه، هر دو کشور با تعهد به تقویت مرزهای خود با ایالات متحده، با ترامپ توافق کردند که اعمال تعرفه‌ها را به مدت ۳۰ روز به تعویق اندازند. مکزیک به عنوان بخشی از این توافق به طور جداگانه قبول کرد که ۱۰ هزار عضو گارد ملی را در مرز با آمریکا مستقر کند.

اما کوتاه مدتی پس از اعمال تعرفه ۱۰ درصدی ایالات متحده بر واردات از چین در روز سه‌شنبه، دولت آن کشور وضع تعرفه‌های تلافی‌جویانه بر انواعی از محصولات وارداتی از آمریکا را اعلام کرد که از جمله شامل ۱۵ درصد عوارض گمرکی بر واردات زغال سنگ و ۱۰ درصد عوارض واردات بر نفت خام است.

کارشناسان هشدار می‌دهند که تعرفه‌ها غالبا بر مصرف‌کنندگان و کسب و کارهای داخلی فشار می‌آورند. یکی از نمونه‌ها تعرفه ماشین لباسشویی ترامپ در سال ۲۰۱۸ است که هدف آن محافظت از تولیدکنندگان آمریکایی در برابر واردات کالاهای ارزان خارجی بود.

مطالعه انجام شده توسط گروه تحقیقاتی آرون بی فلائِن، الی هورتاچسو و فلیکس تینتلنات نشان داده که در نتیجه این اقدام، قیمت ماشین لباسشویی در ایالات متحده ۱۲ درصد بیشتر شد چون هم تولیدکنندگان داخلی و هم خارجی قیمت محصولات خود را افزایش دادند.

این تحقیقات نشان داد که نتیجه وضع تعرفه گمرکی بر ماشین لباسشویی ایجاد ۱۸۰۰ شغل بود اما افزایش بهای این کالا منافع اقتصادی ناشی از افزایش اشتغال را عملا خنثی کرد.

به عبارت دیگر، اگرچه این اقدام باعث ایجاد تعدادی شغل جدید شد اما مصرف‌کنندگان برای آن هزینه بالایی را به صورت بهای بیشتر کالا پرداختند.

فلیکس تینتلنات، استاد دانشگاه دوک و از مدیران این مطالعه، به بخش آمریکای لاتین بی‌بی‌سی گفت: «برای مصرف‌کننده، این معامله خوبی نبود. »

اینگا فچنر، کارشناس ارشد بخش تجارت جهانی در بانک اینگ آلمان می‌گوید: «در نهایت، این مصرف‌کنندگان هستند که باید هزینه جنگ تجاری را متحمل شوند. » نمودار محصولاتی که به شدت تحت تاثیر تعرفه‌های ترامپ قرار می‌گیرند و کشورهایی که بیشترین تاثیر را خواهند دید «مورد استثنایی نیست»

وضع تعرفه بر واردات ماشین لباسشویی یک مورد استثنایی نبود. مطالعات متعدد در مورد دوره اول ترامپ، نشان داد که تعرفه‌ها باعث افزایش هزینه برای مصرف‌کنندگان آمریکایی می‌شود. با عملی شدن تعرفه و گران شدن واردات، فروشندگان تمام یا بخشی از افزایش هزینه خود را به خریداران آمریکایی منتقل کردند و تورم را افزایش دادند.

کیمبرلی کلازینگ و مری لاولی، اقتصاددانان موسسه اقتصاد بین‌الملل پترسون، که یک اندیشکده لیبرال آمریکایی است، می‌نویسند: «مطالعات متعدد نشان داده که تعرفه‌های اعمال شده توسط ایالات متحده از سال ۲۰۱۷ به طور کامل به خریداران آمریکایی منتقل شده است.»

اندیشکده محافظه‌کار بنیاد مالیات در آمریکا نیز بر آسیب اقتصادی ناشی از تعرفه‌ها تاکید داشته است.

اریکا یورک، معاون اندیشکده موسسه سیاست مالی فدرال هم می‌نویسد: «خالص تاثیرات تعرفه‌ها بر اقتصاد منفی بوده و تعرفه‌ باعث افزایش قیمت و کاهش تولید و اشتغال شده است.»

با این حال، متحدان ترامپ، مانند پیتر ناوارو، مشاور تجاری، این یافته‌ها را رد می‌کنند. او مدعی است که «تاثیر تعرفه‌ها بر نرخ تورم صفر بوده است» اما در این مورد شواهدی ارائه نمی‌کند. تعداد مشاغل در صنایع فولاد که ایجاد شدند و از دست رفتند کسری تجاری آمریکا «نقض توافق تجاری»

فراتر از تاثیرات اقتصادی، تعرفه‌های ترامپ بر واردات از کانادا و مکزیک چندین دهه توافق‌ تجارت آزاد را به چالش می‌کشد. والریا موی، مدیر آی‌ام‌سی‌او، که یک اندیشکده مکزیکی است، در توضیح می‌دهد که این به اعمال معافیت از تعرفه در توافق تجاری شباهت دارد. مثل این است که بگویید: «علاقه‌ای ندارم.»

خانم موی یادآور می‌شود که بیش از ۸۰ درصد از صادرات مکزیک، به عنوان بزرگترین شریک تجاری ایالات متحده، راهی این کشور می‌شود. در نتیجه، مشاغل متعددی در آمریکا به تولیدات مکزیک متکی هستند و کاهش واردات با قیمت رقابتی می‌تواند زنجیره تامین کالا را به شدت مختل کند.

کیمبرلی اسپرفکتر، کارشناس اقتصاد آمریکای لاتین در شرکت مشاوره کپیتال اکونومیکس، در گزارشی در اواسط ژانویه نوشت: «مکزیک مسلما آسیب‌پذیرترین اقتصاد در برابر حمایت‌گرایی تجاری ایالات متحده را دارد اما میزان تاثیر تعرفه‌ها بر بخش‌های مختلف اقتصاد آن به طور قابل توجهی متفاوت است.»او معتقد است که مکزیک هنوز هم قدرت چانه‌زنی دارد.

خانم اسپرفکتر می‌گوید: «مسلما بزرگترین کارتی که مکزیک باید بازی کند در جبهه سیاسی است، به ویژه در زمینه مهاجرت. ایالات متحده برای کمک به جلوگیری از جریان ورود مهاجران و مواد مخدر غیرقانونی به شدت به مکزیک در سراسر مرزهای جنوبی خود متکی است. همکاری در این زمینه می‌تواند یک ابزار چانه زنی کارآمد باشد. » آیا این تکرار تاریخ است؟

ترامپ قبلا هم تعرفه به عنوان اهرم فشار به کار گرفته است. در سال ۲۰۱۸ او یک تعرفه ۲۵ درصدی برای وارادات فولاد و یک تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات آلومینیوم وضع کرد که باعث نگرانی کسب و کارها و افزایش قیمت برای مصرف‌کننده شد.

سوچیل پیه‌منتا، استاد علوم سیاسی در موسسه تکنولوژی مونتری در مکزیک، خاطرنشان می‌کند که تحقیقات روی این تعرفه‌ها نشان می‌دهد که قیمت خودروها، ماشین‌های لباسشویی و مخلوط‌‌کن‌های آمریکایی بین ۸ تا ۲۰ درصد افزایش یافته است.

مطالعه دیگری تخمین زده است که افزایش تعرفه‌ها برای خانواده‌های آمریکایی به طور متوسط حدود ۱۲۰۰ دلار در سال هزینه داشت. ترامپ همچنین مکزیک را تهدید به اعمال تعرفه پنج درصدی کرد مگر اینکه مهاجرت را مهار کند. اگرچه این تهدید هرگز اجرایی نشد اما همین تهدید عدم اطمینان و حدس و گمان درباره قیمت‌ها و نوسان آن‌ها را در پی داشت.

پیه‌منتا می‌گوید: «این تعرفه‌ها در نهایت بر مصرف‌کننده آمریکایی تاثیر می‌گذارد. » «اهداف واقعی» ترامپ

کارشناسان می‌گویند تعیین اهداف دقیق ترامپ دشوار است، اما سرنخ هایی وجود دارد.

آندره پِرفیتو، اقتصاددان برزیلی با چندین دهه تجربه در بازارهای مالی، می‌گوید: «یک چیز واضح است: به نظر من، این اقدام برای افزایش درآمد مالیاتی در تلاش برای مقابله با کسری مالی عظیم ایالات متحده طراحی شده است.

پرفیتو توضیح می‌دهد که تعرفه‌ها باعث افزایش قیمت تمام شده کالاهای وارداتی می‌شود که در تئوری به نفع تولید داخلی است.

با این حال، او خاطرنشان می‌کند که مشاغل محلی احتمالاً با افزایش قیمت‌ها برای مطابقت با تعادل جدید و بالاتر، با هدف جذب حاشیه اضافی، پاسخ خواهند داد.

مطالعه در مورد تعرفه ماشین لباسشویی نشان داد که این دقیقاً همان چیزی است که تولید کنندگان خارجی و داخلی قیمت‌های خود را افزایش دادند.

پرفیتو می‌گوید: «استفاده از تعرفه‌ها تنها زمانی معنا دارد که به شیوه‌ای استراتژیک، با تمرکز بر یک صنعت خاص و با انعطاف‌پذیری قابل‌توجه اعمال شود».

او هشدار می‌دهد که تعرفه‌ها دارای «خطر بالای شکست» هستند، هرچند تاثیر کامل آن در آینده «مشاهده خواهد شد». او می‌گوید: «اگر آسیب‌های کوتاه‌مدت - مانند تورم - قابل کنترل باقی بماند و ترامپ در ایجاد درآمد اضافی موفق شود، می‌توانیم شاهد بهبود مالی باشیم.»

«از آنجایی که این رویکرد قبلاً هرگز در این سطح امتحان نشده است، هیچ کس نمی‌تواند با قطعیت بگوید که شکست خواهد خورد. »

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها