رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 649425

چرا جوانان بیش از پیش به سرطان مبتلا می‌شوند؟

ساعت 24 - وقتی لوئیزا توسکانو فهمید به سرطان پستان مبتلا شده، حیرت‌زده شد. لوئیزا، ۳۸ ساله و مادر دو کودک از برزیل، می‌گوید: «هیچ انتظارش را نداشتم. من جوان و سالم و سرحال بودم و هیچ‌ کدام از عوامل ابتلا به سرطان را نداشتم. این بیماری نباید به سراغ من می‌آمد. باورم نمی‌شود. سرطان بسیار دور از واقعیت زندگی من بود».

لوئیزا در مارس ۲۰۲۴ فهمید که به سرطان مرحله سوم مبتلاست، به این معنا که بیماری‌اش در مرحله پیشرفته قرار داشت.او بیش از چهار ماه و نیم شیمی‌ درمانی کرد. پس از آن، جراحی برداشتن بخشی از پستان انجام شد و به دنبال آن هم پرتو‌درمانی را آغاز کرد.

در ماه اوت، لوئیزا مراحل درمان خود را تکمیل کرد اما هنوز برای پیشگیری از بازگشت سرطان ناچار است دارو مصرف کند. او به خاطر می‌آورد: «شیمی‌درمانی بسیار آزاردهنده بود اما بدنم به خوبی تاب آورد، که این را مدیون فعال بودن و داشتن بدن جوان و مقاوم می‌دانم.»

بعد از آن نوبت به جراحی رسید.

«خوشبختانه لازم نبود کل پستان برداشته شود. دشوار‌ترین قسمت، از دست دادن موهایم بود. موهایم را خیلی شدید و ناگهانی از دست دادم. وقتی در آینه به خودم نگاه می‌کردم می‌ترسیدم و این موضوع روی بچه‌های من هم تاثیر منفی گذاشته بود».

فقط لوئیزا نیست که چنین ماجرایی را از سر گذرانده است. میزان ابتلا به سرطان در سطح جهانی رو به افزایش است. جوانان بدون هیچ زمینه خانوادگی، بیش از پیش مبتلا به سرطان می‌شوند.

سرطان عمدتا به دلیل عوامل زیستی، محیطی و سبک زندگی بیشتر در میان افراد مسن‌تر شایع است. برای مثال با افزایش سن، تقسیم سلولی افزایش پیدا می‌کند و باعث بروز جهش‌هایی می‌شود که نتیجه آن ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.

متخصصان سرطان از مدت‌ها پیش تشخیص زودهنگام سرطان در افراد جوان را به عوامل ژنتیکی ارثی، مانند جهش‌های بی‌آر‌سی‌ای۱ و بی‌آر‌سی‌ای ۲ در سرطان سینه، مرتبط دانسته‌اند. با این حال تعداد بیشتری از بیماران مانند لوئیزا هیچ نشانه‌ آشکاری از زمینه‌ ژنتیکی برای ابتلا به سرطان ندارند. افزایش موارد ابتلا به سرطان

نتایج پژوهشی که به تازگی در مجله پزشکی سرطان‌شناسی بریتانیا منتشر شده، نشان می‌دهد که میزان ابتلا به مراحل ابتدایی سرطان در میان بزرگسالان زیر ۵۰ سال در سطح جهان، بین سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۹ تا ۷۹ درصد افزایش پیدا کرده و مرگ‌و‌میر بر اثر ابتلا به سرطان در همین گروه سنی تا ۲۸ درصد بالاتر رفته است. این پژوهش ۲۹ نوع سرطان را در ۲۰۴ کشور جهان بررسی کرده است.

همچنین در نشریه «بهداشت عمومی لنست» هم پژوهشی منتشر شد که نشان می‌دهد در آمریکا میزان ۱۷ نوع سرطان به طور پیوسته در چندین نسل، به ویژه در میان نسل ایکس و نسل هزاره (متولدین بین سال‌های ۱۹۶۵ تا ۱۹۹۶) افزایش پیدا کرده است.

گزارش جدید انجمن سرطان آمریکا نیز نشان می‌دهد که میزان ابتلا به سرطان سینه در میان زنان سفیدپوست زیر ۵۰ سال، سالانه ۱/۴ درصد افزایش داشته، در حالی که این میزان بین سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ در زنان ۵۰ ساله و بالاتر، هفت‌دهم درصد بوده است.

به گزارش مجله پزشکی سرطان‌شناسی بریتانیا، میزان ابتلا به سرطان‌های دیگر مانند نازوفارنکس، معده و روده بزرگ هم در میان جوانان افزایش پیدا کرده است.

پژوهشگران با جدیت در حال بررسی علل این افزایش هستند. پژوهش لانست هشدار داده است که ادامه این رشد می‌تواند باعث عقب‌گرد در چندین دهه پیشرفت در زمینه پیشگیری از سرطان شود.

بر اساس پژوهش‌هایی که تاکنون انجام شده، عواملی مانند رژیم‌های غذایی با مصرف گوشت قرمز و سدیم فراوان و شیر و میوه‌اندک، همراه با مصرف الکل و دخانیات، از مظنونان اصلی این روند محسوب می‌شوند.

سازمان بهداشت جهانی هم اعلام کرده است که چاقی به دلیل ایجاد اختلالات هورمونی و التهابات گوناگون، از عوامل موثر بر افزایش خطر ابتلا به سرطان به شمار می‌رود.

در گزارش لنست اشاره شده است که ۱۰ مورد از ۱۷ نوع سرطانی که در آمریکا و در میان جوانان افزایش یافته، به چاقی مربوط است، از جمله سرطان کلیه، تخمدان، کبد، پانکراس و کیسه صفرا.

اما این عوامل همه موارد ابتلا را توضیح نمی‌دهد.

دانشمندان همچنین به بررسی عوامل احتمالی دیگری هم پرداخته‌اند. برخی می‌گویند قرارگیری مداوم در برابر نور مصنوعی دستگاه‌ها یا چراغ‌های خیابان شاید باعث اختلال در ساعت زیستی بدن شود و در نتیجه خطر ابتلا به سرطان‌هایی مانند سرطان پستان، روده بزرگ، تخمدان و پروستات را افزایش دهد.

پژوهش‌های دیگر نشان داده است که کار‌های شیفتی و قرار گرفتن طولانی‌مدت در برابر نور در هنگام شب هم باعث کاهش سوخت‌و‌ساز بدن و افزایش احتمال ابتلا به سرطان می‌شود.

در ژوئن ۲۰۲۳، فرانک فریزل، جراح سرطان روده بزرگ در نیوزلند، درخواست پژوهش در مورد اثر میکرو‌پلاستیک‌ها در ایجاد سرطان روده بزرگ را مطرح کرد و گفت این مواد لایه مخاطی محافظ روده بزرگ را از بین می‌برند، درست مثل اینکه در یک کاندوم سوراخ‌هایی ایجاد کنیم.

پژوهشگران دیگر معتقدند افزودنی‌های مواد‌غذایی فوق فرآوری‌ شده مانند امولسیفایر‌ها و رنگ‌های افزودنی باعث التهاب دستگاه گوارش و آسیب به دی‌ان‌ای می‌شود. به گفته انجمن پژوهشی سرطان آمریکا اختلالات گوارشی نه فقط باعث سرطان روده بزرگ بلکه باعث سرطان خون و پستان هم می‌شود.

برخی پژوهشگران می‌گویند افزایش حدود ۴۵ درصدی مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها درسطح جهانی از سال ۲۰۰۰، به‌ویژه در میان کودکان، یکی دیگر از عوامل تخریب میکروبیوم روده‌هاست. گروهی از دانشمندان ایتالیایی در گزارشی در سال ۲۰۱۹ این موضوع را با افزایش خطر سرطان ریه، لنفوم، سرطان پانکراس، سرطان سلول‌های کلیوی (نوعی سرطان خون) مرتبط دانستند.

مالکوم دانلوپ، استاد کولوپروکتولوژی (جراحی راست‌روده) دانشگاه ادینبورگ اسکاتلند و یکی از مولفان گزارش پژوهش مجله سرطان‌شناسی بریتانیا، اشاره می‌کند که حتی افزایش قد در طول نسل‌ها نیز می‌تواند در افزایش نرخ ابتلا به سرطان نقش داشته باشد.

او می‌گوید: «انسان‌ها به طور کلی در سراسر جهان قد‌بلند‌تر شده‌اند. .. و ارتباط قوی میان افزایش قد و چندین نوع سرطان از جمله سرطان روده بزرگ وجود دارد. » او این افزایش خطر سرطان را به تعداد بیشتر سلول‌ها، قرار گرفتن در معرض هورمون رشد طبیعی بدن، و سطح وسیع‌تر روده بزرگ مرتبط می‌داند که احتمال جهش‌های سلولی را افزایش می‌دهد.

دکتر دانلوپ، یکی از متخصصان مشهور جهان در زمینه ژنتیک سرطان، بر این باور است که سرطان‌های زودهنگام نتیجه ترکیب چندین عامل مختلف هستند، نه یک علت واحد، اما می‌گوید شناسایی این عوامل کار دشواری است.

او تاکید می‌کند: «بیشتر عوامل سرطان‌زا هرگز به طور مناسب در کارآزمایی‌های تصادفی کنترل‌شده بررسی نشده‌اند. »او همچنین می‌گوید غربالگری جمعیت‌های جوان برای سرطان «از نظر هزینه مقرون‌به‌صرفه نیست، زیرا با وجود افزایش نسبی موارد ابتلا، خطر مطلق این بیماری همچنان پایین است».

به گزارش موسسه ملی سرطان آمریکا ۸۰ درصد از موارد سرطان در افراد ۵۵ سال به بالا تشخیص داده می‌شود.

با وجود این افزایش نرخ ابتلا در میان جوانان باعث شده است که سازمان‌های بزرگی مانند اتحادیه بین‌المللی کنترل سرطان، آگاهی پزشکان عمومی را درباره سرطان‌های زودهنگام افزایش دهند تا از نادیده گرفتن علائم در بیماران جوان جلوگیری شود.

دکتر الکساندر ژاکومه، مدیر انجمن سرطان‌شناسی بالینی برزیل، خاطرنشان می‌کند که تشخیص‌های دیر‌هنگام شانس بقای بیماران را کاهش می‌دهد.

او می‌گوید: «اگر فردی بالای ۶۰ سال مشکل دفع مدفوع و نفخ داشته باشد پزشکان این نشانه‌ها را جدی می‌گیرند و پیشنهاد می‌کنند که وضعیت بیمار بررسی شود، اما در مورد فردی که حدود ۳۰ سال دارد و فعال است و در دسته‌بندی بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ قرار نمی‌گیرد این نشانه‌ها شاید به عنوان درد‌های مقطعی و بی‌اهمیت نادیده گرفته شود. »

او می‌گوید: «این افراد در بهترین دوره زندگی خود هستند، در حال تشکیل خانواده و با آینده‌ای در پیش رو. تشخیص سرطان در آن‌ها باعث شوک شدیدی به آن‌ها و عزیزان‌شان خواهد شد. »

دکترژاکومه همچنین اشاره می‌کند که بیماران جوان‌تر بیشتر اوقات درمان‌های شدید و آزارنده را در صورت تشخیص زود‌هنگام بهتر تاب می‌آورند و در نتیجه احتمال بهبود آن‌ها بیشتر است.

دکتر دانلوپ هم درباره پیامد‌های طولانی‌مدت سرطان‌های زودهنگام نگرانی‌هایی را مطرح می‌کند.

او هشدار می‌دهد: «افراد جوانی که به این سرطان‌ها مبتلا می‌شوند، ممکن است این خطر را تا سنین بالاتر نیز همراه داشته باشند. » او می‌پرسد: «آیا این موضوع نشانه‌ای از افزایش نگران‌کننده موارد سرطان در آینده است، یا صرفاً یک گروه سنی خاص در معرض عامل خطرناکی قرار گرفته است؟»

لوئیزا که تحت درمان سرطان قرار گرفته است می‌گوید: «بزرگ‌ترین درسی که از این دوران گرفتم این بود روزهای تلخ و شیرین را به یک اندازه پذیرا باشم. وقتی احساسات تیره‌و‌تار از راه می‌رسیدند اجازه می‌دادم بگذرند. قدر لحظه‌هایی را که احساس قدرت می‌کردم، خوب می‌دانستم و آگاه بودم که این لحظه‌ها هم می‌گذرند. »

توصیه او به دیگران این است: «روز به روز و گام به گام پیش بروید. به بدن‌تان گوش کنید. بعضی روزها بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید استراحت است و این کاملا طبیعی است. سرطان انگ و سایه‌ای به همراه دارد، اما نگذارید شما را تسخیر کند. حتی در دشوار‌ترین لحظه‌ها هم زندگی و بالندگی و معنا وجود دارد. »

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها