صادرات زیر 400 هزار بشکه نفت ؛ یعنی عملا هیچ
همواره اولین تاثیری که از تحریمهای اقتصادی تصور میرود، کاهش فروش نفت است و تجربه هم همین امر را ثابت کرده است. با تشدید تحریمها در سال 1397، عملا فروش نفت ایران به صفر رسید که بحرانهای اقتصادی مختلفی هم در پی این کاهش فروش بروز و این وضعیت ایران را مجبور کرد که تنها به چند مشتری محدود بماند.
مهمترین مشتری ایران در این وضعیت چین بود که بنا به گزارشهای زیادی، این کشور به طور رسمی از ایران نفت نمیخرد و این پالایشگاههای خصوصی چین هستند که نفت ایران را با تخفیفهای بسیار زیاد و زیر قیمت جهانی خریداری میکنند.
با روی کار آمدن دولت دموکرات در آمریکا، که مصادف با دولت سیزدهم شد، صادرات نفت ایران به این کشور افزایش پیدا کرد و دولتمردان وقت، و اکنون هم طرفداران دولت گذشته، ادعا کردند که این حاصل بیتاثیر شدن تحریمهاست و آن را به قدرت دیپلماسی دولت وقت مرتبط دانستند در صورتی که اینطور نبود و همه میدانستند که بایدن به دلیل بحرانهای جهانی به ایران چراغ سبز نشان داده است.
یک کارشناس حوزه انرژی: تحریم اگر بخواهد شدت بیشتری پیدا کند و تنگناها شدیدتر شود، دچار مشکل زیادتری خواهیم شد. یعنی از همین یک مقدار آوردهای که به عنوان پیشران اقتصاد میتواند تلقی شود، محروم خواهیم شد و به اصطلاح، کاهش فروش نفت، به شدت بر اقتصاد ما تاثیر منفی خواهد گذاشت
اما ترامپ این چراغ سبز را قرمز کرد و با امضای فشارهای حداکثری عملا سیاستهای گذشته خود را تکرار کرد. در این میان اما مسئولین باز ادعای خنثی بودن تحریمها را مطرح میکنند. مسعود پزشکیان در اولین واکنشها به امضای فشارهای حداکثری ترامپ ادعا کرد که اقتصاد ایران کاملا به نفت وابسته نیست و محسن پاکنژاد، وزیر نفت دولت چهاردهم، نیز میگوید که اجازه نمیدهد وعده شوم ترامپ برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران عملی شود.
حتی حمید بورد، مدیرعامل شرکت نفت، که در روز 22 بهمن گفته بود مشکلات اصلی کشور ناشی از تحریمها و مسائل مدیریتی است، تنها طی یک روز تغییر عقیده داد و اظهار داشت که تحریمها نه تنها تاثیری بر توانمندیهای صنعت نفت کشور نخواهد داشت، بلکه موجب تقویت رویکردهای خودکفایی و توسعه ظرفیتهای داخلی شده است و قطعا حرفهای بیاساس ترامپ راهبه جایی نخواهد برد.
دیروز شرکت ملی نفت اعلام کرد که «تحریمها تاثیری روی صنعت نفت ایران ندارد و ما پرقدرت ادامه میدهیم»؛ اما از آنجا که تجربه به صفر رسیدن صادرات نفت را با تحریمهای ترامپ داشتهایم، بررسی این ادعای مسئولان و روند صادرات نفتی ایران حائز اهمیت میشود.
درحالحاضر مشتری اصلی نفت ما چین است و به تعبیر و اعتقاد بعضی از کارشناسان، در صورت تشدید تحریمها، شاید صادرات کشور تا حد زیر ۴۰۰ هزار بشکه برسد که عملا به معنای هیچ است
ادعای مسئولان وزارت نفت هیچ پایه و اساسی ندارد
این تحلیلگر اقتصاد انرژی درباره ادعای مسئولان وزارت نفت درباره تحقق نیافتن سیاستهای ترامپ و عدم تاثیرگذاری تحریمها بر صنعت نفت، اظهار کرد: این ادعاها همیشه از سوی دولتهای سابق هم تکرار میشد و به یاد داریم که به خصوص در حوزه پتروشیمی، مدیران ارشد و سیاستگذاران این حوزه اصرار عجیبی داشتند که بگویند تحریم در صادرات اثر نمی گذارد.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.