آینده جهان با ترامپ از نگاه گاردین
ساعت 24 - روزنامه گاردین در مطلبی این موضوع را به پرسش گذاشته که دوره دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ چه معنایی برای نظم جهانی خواهد داشت؟ این روزنامه با اشاره به اولویت دولت ترامپ در نگاه به مسایل و موضوعات داخلی آمریکا و خروج نیروهای این کشور از مناطق مختلف خارج از آمریکا پرسیده که در صورتی که دولت ایالات متحده واقعا به دنبال نگاه به داخل کشور باشد و در واقع از یک جهان چندقطبی استقبال کند، آیا میتوان این را به معنای پایان برتری آمریکا بر جهان دانست؟
به گزارش شفقنا از روزنامه گاردین؛ بسیاری تصورشان این بود که دومین دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ نیز مانند دوره اول او خواهد بود. اما به نظر میرسد که این بار متفاوت از قبل خواهد بود. رئیسجمهور جدید ایالات متحده در هفتههای آغازین ورود دوباره به کاخ سفید فعالیتهای زیادی داشته که قبلاً هرگز انجام نداده بود- که از جمله آنها میتوان به اعمال تعرفههای گسترده علیه همسایگان ایالات متحده، تغییر بخشهایی از نیروی کار فدرال و تلاش برای تغییر شماری از قوانین شهروندی مندرج در قانون اساسی، از طریق صدور دستور اجرایی اشاره کرد.
تصمیمات آغازین تراپ در حوزه سیاست خارجی نیز از این قاعده مستثنی نیست. ترامپ در سخنرانی خود در مراسم تحلیف، در مورد موضوعاتی مانند جنگ و صلح در آسیا، اروپا و خاورمیانه که دهههای متمادی بر سیاست خارجی ایالات متحده مسلط بودهاند، تقریباً چیزی نگفت. به جای این، او درباره گسترش قلمروی ایالات متحده در نیمکره غربی (و رفتن به مریخ) صحبت کرد و آشکارا به باور قرن نوزدهمی سرنوشت آشکار اشاره کرد [که در اواسط قرن نوزدهم توسط سردبیری به نام جان اوسالیوان مطرح شده بود و حکایت از این باور داشت که خواست خدا این است که آمریکا از اقیانوس اطلس تا اقیانوس آرام را تحت سلطه و اشغال خود قرار دهد]. دونالد ترامپ در کمال تعجب، تنها باری هم که در این سخنرانی از چین نام برد، زمانی بود که این کشور را به انجام عملیات و بهرهبرداری از کانال پاناما متهم کرد. در صحبت درباره مسایلی فراتر از قاره آمریکا نیز صحبتهای ترامپ حکایت از خویشتنداری او میکردند: «ما موفقیت را نه تنها با نبردهایی که برنده میشویم، بلکه با جنگهایی که به پایان میرسانیم خواهیم سنجید– و شاید هم مهمتر از همه با جنگهایی که هرگز وارد آن نخواهیم شد».
پس از ترامپ؛ صحبتهای مارکو روبیو وزیر امور خارجه حتی جالبتر هم بودند. روبیو که در سال ۲۰۱۶ با قول و شعار «آغاز یک قرن جدید آمریکایی» نامزد ریاستجمهوری شده بود- که در واقع شعار نومحافظهکاران پس از جنگ سرد بود-؛ در صحبتهای اخیرش به عنوان دیپلمات ارشد آمریکا مدام بر ضرورت اتخاذ سیاست خارجی مبتنی بر منافع ملی آمریکا تاکید کرده است.
او در این زمینه گفته: «طبیعی نیست که جهان صرفاً یک قدرت مسلط داشته باشد و به اصطلاح تکقطبی باشد. این وضعیت یک ناهنجاری است که محصول پایان جنگ سرد بود. با این حال در نهایت قرار بود جهان به نقطهای برگردد که در آن دنیای چند قطبی، قدرتهای چندگانه بزرگ در نقاط مختلف کره زمین وجود داشته باشند- که در حال حاضر با چین و تا حدودی روسیه این اتفاق افتاده است».
اینکه وزیر امور خارجه ایالات متحده اعلام کند که جهان در حال حاضر «چند قطبی» است یا به ناچار به آن سمت میرود، از نظر تاریخی اهمیت دارد.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.