تعرفه ها مهلک تر از تجهیزات جنگی
ساعت 24 - تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، برای وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات فولاد و آلومینیوم، در کنار تعرفههای قبلی او بازارها را شوکه کرده و نگرانیهایی درباره یک جنگ تجاری جهانی احتمالی برانگیخته است.
تعرفههای پیشنهادی بر محصولات مکزیکی و کانادایی بهطور موقت متوقف شده است، اما تعرفههای اضافی بر چین همچنان برقرار است و پکن نیز با اقدامات تلافیجویانه پاسخ داده است. ترامپ همچنین قصد دارد «تعرفههای متقابل» بر کشورهایی که واردات آمریکا را مشمول مالیات میکنند اعمال کند، اما مشخص نکرده که کدام کشورها هدف قرار خواهند گرفت و آیا استثناهایی در کار خواهد بود یا نه.
کارشناسان پیشبینی میکنند که یکی از بدترین پیامدهای این اقدامات رئیس جمهور آمریکا، احتمال بالا گرفتن یک جنگ تعرفهای جهانی خواهد بود. شرکت مشاوره اقتصادی آکسفورد اکونومیکس در بریتانیا، در گزارشی تازه درباره تعرفههای آمریکا نوشت: «از دیدگاه نظری، تعرفههای اعمالشده بر کالاهای خارجی مانند یارانهای برای محصولات داخلی عمل میکند واردات را کاهش و صادرات خالص را افزایش میدهد. » اما این امر میتواند شرایطی ایجاد کند که در آن سایر کشورها نیز با اعمال تعرفههای متقابل واکنش نشان دهند و «نتیجهای نامطلوب برای همه» رقم بخورد. شرکت آکسفورد اکونومیکس، چنین وضعیتی را به نظریه «معمای زندانی» تشبیه کرده است.
در این سناریو، هنگامیکه یک طرف صرفا بر اساس منافعی که در ذهن خود دارد و بدون همکاری با دیگران تصمیمگیری میکند، در نهایت همه آسیب میبینند.
تصور کنید دو زندانی با یک انتخاب روبهرو هستند: اعتراف کنند یا سکوت اختیار کنند. اگر هر دو سکوت کنند، هرکدام یک سال زندانی میشوند.
اگر یکی اعتراف کند و دیگری سکوت کند، اعترافکننده آزاد میشود و دیگری ۲۰ سال زندانی خواهد شد. اگر هر دو اعتراف کنند، هرکدام پنج سال زندانی خواهند شد. از آنجا که آنها نمیتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، تصمیم «منطقی» -اگرچه ناخوشایند برای هر دو- این است که هر دو اعتراف کنند.
شرکت آکسفورد اکونومیکس همچنین میگوید سیاست تعرفهای ترامپ شامل یک بند تشدیدکننده است که تعرفههای آمریکا را علیه هر کشوری که تلافی کند، افزایش میدهد.
این گزارش افزود: «این وضعیت میتواند زمینهساز سناریویی ناخوشایندتر شود. »لیویو ریبیرو، پژوهشگر موسسه اقتصاد برزیل نیز نگرانی مشابهی دارد. او هشدار میدهد که جنگ تعرفهای میتواند تحریککننده باشد و به یک «جنگ تجاری ویرانگر» منجر شود.
او توضیح میدهد که افزایش تعرفهها بر محصولات چینی میتواند منجر به مازاد کالاهای تولیدی چین در سطح جهانی شود که بعد با قیمتهای حتی پایینتر به بازار کشورهای دیگر سرازیر خواهد شد. این کشورها در پاسخ ممکن است برای محافظت از صنایع خود، تعرفههایی علیه چین اعمال کنند.
ریبیرو به بیبیسی گفت: «در بلندمدت، اگر اوضاع به همین منوال ادامه یابد، در نهایت همه بازنده خواهیم بود. » کارشناسان هشدار میدهند که مصرفکنندگان آمریکایی احتمالا از تعرفههای جدید ترامپ متضرر خواهند شد، زیرا افزایش هزینهها منجر به افزایش قیمتها خواهد شد. آنها میگویند که این اتفاق در دوره اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ نیز رخ داد.
یک نمونه آن، تعرفه سال ۲۰۱۸ بر ماشینهای لباسشویی بود که هدف آن محافظت از تولیدکنندگان آمریکایی در برابر واردات ارزانقیمت، بهویژه از کره جنوبی بود. یک مطالعه نشان داد که اگرچه در نتیجه این تعرفهها، مشاغل تولیدی در آمریکا ایجاد شد، اما قیمت لوازم خانگی به طور متوسط ۱۲ درصد افزایش یافت.
اینگا فشنر، اقتصاددان ارشد بانک آیانجی در آلمان، میگوید: «در نهایت، هزینه جنگ تجاری را مصرفکنندگان پرداخت میکنند. »
افزایش قیمتها به نوبه خود میتواند تورم را تشدید کند و بانک مرکزی آمریکا را مجبور کند نرخ بهره را برای مدت طولانیتری بالا نگه دارد.
اقتصاددانان میگویند این وضعیت احتمالا باعث تقویت دلار آمریکا خواهد شد، زیرا سرمایهگذاران خارجی به دنبال بازدهی بالاتر از اوراق قرضه و محصولات مرتبط با نرخ بهره آمریکا خواهند بود.
کیمبرلی کلاوزینگ، استاد حقوق مالیاتی و سیاست در دانشگاه کالیفرنیا در لسآنجلس میگوید: «اما این کافی نخواهد بود تا مصرفکنندگان را از تاثیرات منفی محافظت کند و افزایش ارزش دلار نیز به بخش صادرات آسیب خواهد زد. »
او همچنین خاطرنشان میکند که ترکیب افزایش قیمتها و خطر رکود اقتصادی، تلاشهای بانک مرکزی آمریکا را برای تثبیت اقتصاد پیچیدهتر خواهد کرد.
کلاوزینگ میگوید: «این مجموعهای از سیاستهای بسیار ناپخته است، حتی قبل از آن که به مشکلات ناشی از اقدامات تلافیجویانه و تنشهای فزاینده در روابط با متحدان اصلی خود بپردازیم.»
انتظار میرود قیمت طلا نیز افزایش یابد. چرو چانانا، استراتژیست ارشد سرمایهگذاری در ساکسو مارکتس سنگاپور، میگوید: «با توجه به افزایش بیثباتی ژئوپلیتیکی و تجاری، طلا میتواند به دلیل جذابیتش به عنوان یک دارایی امن، همچنان بدرخشد. » افزایش هزینهها در بخشهای مختلف
کارشناسان پیشبینی میکنند که تعرفههای پیشنهادی ترامپ، همراه با اقدامات تلافیجویانه احتمالی از سوی شرکای تجاری، میتواند موجب افزایش جهانی قیمت کالاهای اساسی و محصولات کلیدی شود.
به گفته چانانا، این مسئله شامل نفت و گاز، تراشههای رایانهای و نیمهرساناها، گوشیهای هوشمند و لپتاپها، سویا، غلات و داروها میشود.
او توضیح داد: «این افزایشها عمدتا ناشی از اختلال در زنجیره توزیع و افزایش هزینههای واردات خواهد بود. »
او افزود: «حتی اگر تعرفهها به طور کامل اعمال نشود، کسبوکارها ممکن است برای احتیاط، زنجیرههای تامین خود را متنوع کنند که این امر به افزایش بیثباتی در بازار و افزایش هزینهها منجر خواهد شد. »
تحلیلگران میگویند شرکتهای حوزه نیمهرسانا، ازجمله شرکت تایوانی تیاسامسی و شرکت هلندی ایاسامال، ممکن است تحت تاثیر اختلالات ناشی از تعرفهها قرار بگیرند.
شرکت تیاسامسی، بزرگترین تولیدکننده تراشه در جهان، نیمهرساناهایی را برای شرکتهای بزرگ آمریکایی مانند اپل، انویدیا، ایامدی، کوالکام و اینتل تولید میکند.
شرکت ایاسامال هم ماشینهای لیتوگرافی فرابنفش فرین را که برای تولید تراشه ضروری هستند، تولید میکند و آنها را به آمریکا، تایوان و کره جنوبی صادر میکند.
با توجه به زنجیره تامین جهانی این صنعت و وجود کارخانههای کلیدی در مکزیک و چین، تعرفهها میتواند منجر به افزایش هزینه و کمبود عرضه شود. کاهش احتمالی تقاضا نیز میتواند تاثیر بیشتری بر این بخش بگذارد.
اما نیل شیرینگ، اقتصاددان و رئیس گروه مشاورهای کپیتال اکونومیکس، در بیان دیدگاه خود محتاط است.
او میگوید: «تاثیر تعرفهها عمدتا به این بستگی دارد که چه کالاهایی هدف قرار میگیرند، هم از سوی آمریکا و هم از سوی کشورهای تلافیکننده تعرفههای آمریکا.»
به گفته او «تحولات در نرخ ارز نیز میتواند اثرات تعرفهها و تاثیر آنها بر قیمتها را کاهش دهد».
آلیسیا گارسیا هریرو، اقتصاددان ارشد منطقه آسیا-اقیانوسیه در بانک سرمایهگذاری فرانسوی ناتیکسیس، با این نظر موافق است.
گارسیا هریرو میگوید: «هنوز زود است که بدانیم کدام محصولات با افزایش قیمت روبرو خواهند شد، چون حتی هنوز مشخص نیست کدام تعرفهها تایید خواهند شد. »
او افزود: «حتی اگر این تعرفهها تایید شود، ممکن است مسیرهای تجاری تغییر کنند و محصولات از حوزههای دیگری وارد آمریکا شوند. »
اقتصاددانان میگویند تاثیر تعرفههای آمریکا بر اقتصادهای بزرگ میتواند به کاهش رشد اقتصادی در سطح جهانی منجر شود. بانک سرمایهگذاری جیپی مورگان هشدار داده است که اگر ترامپ در نهایت تعرفههایی بر مکزیک و کانادا اعمال کند، این اقدام میتواند «عدم قطعیت قابلتوجهی» ایجاد کند.
این بانک اعلام کرد: «ما شاهد نوسانات شدیدتر در بازارهای سهام خواهیم بود، زیرا سرمایهگذاران در تلاش برای ارزیابی پیامدهای این اقدامات خواهند بود. »
با وجود این، تاثیر نهایی این اقدامات مشخص نیست. آندره پرفیتو، اقتصاددان برزیلی و کارشناس بازارهای مالی، میگوید که این تعرفهها برای ترامپ «ریسک بالایی برای شکست» دارد، اما هر اتفاقی ممکن است رخ دهد.
او میگوید: «از آنجا که این رویکرد تاکنون هرگز تا این حد به کار گرفته نشده، هیچکس نمیتواند با قطعیت بگوید که شکست خواهد خورد. »
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.