هند در تلاش برای جلوگیری از اعمال تعرفه و تحریم ترامپ
آیا مودی میتواند واسطه ایران و امریکا برای معافیت تحریم بندر چابهار شود؟
در جریان سفر نارندرا مودی به امریکا قرار است نخست وزیر هند از اعمال تعرفههای تجاری علیه این کشور جلوگیری کند. آیا هند خواهد توانست واسطه ایران و امریکا برای معافیت تحریم بندر چابهار شود؟
وزارت خارجه هند در بیانیهای رسمی تایید کرده که نارندرا مودی به دعوت ترامپ در روزهای ۱۲ تا ۱۳ فوریه (۲۴ و ۲۵ بهمن) از ایالات متحده بازدید خواهد کرد. بازدید نخست وزیر مودی از کاخ سفید در حالی انجام میشود که ترامپ در هفته چهارم ریاست جمهوری دوم خود است و از زمان تحلیف، ترامپ تنها با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، شیگرو ایشیبا، نخست وزیر ژاپن، و ملک عبدالله پادشاه اردن دیدار کرده است.
این در حالی است که دیدار نخست وزیر هند با مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده از جمله برنامههای سفر او بوده است. آنها در این گفتگوها به تقویت همکاریهای اطلاعاتی دوجانبه، به ویژه در زمینههای مبارزه با تروریسم، امنیت سایبری، تهدیدات نوظهور و به اشتراک گذاری اطلاعات استراتژیک پرداختند. خبرگزاری رویترز نیز گزارش داد، انتظار میرود نخست وزیر هند در طول اقامت خود با ایلان ماسک، مدیر اجرایی تسلا نیز دیدار کند، جایی که ممکن است بحث ها حول احتمال ورود استارلینک به بازار جنوب آسیا متمرکز شود.
مذاکرات تجاری در بحبوحه سیاست
در همین حال با توجه به اینکه سیاست تعرفهای ترامپ موجی از شوک را در سراسر جهان ایجاد میکند، اولویت اصلی مودی احتمالا جلوگیری از هرگونه اقدام تجاری تنبیهی واشنگتن علیه هند خواهد بود. افرادی که روابط هند و ایالات متحده را از نزدیک دنبال میکنند، معتقدند که این احتمال وجود دارد که هر دو طرف گزینهای را برای بررسی یک پیمان تجاری برای جلوگیری از تعرفههای بالا و گسترش سبد تجاری کلی بررسی کنند.
ترامپ در حال انجام اقدامات بیشتری برای برهم زدن سیستم تجارت جهانی است و قصد دارد این هفته دستوری را امضا کند که مستلزم آن است که تعرفههای ایالات متحده بر واردات با نرخ مالیات سایر کشورها مطابقت داشته باشد. قابل ذکر است که تعرفههای تجاری یکی دیگر از عوامل تحریک کننده عمده در روابط او است زیرا ترامپ تعرفههایی را بر کانادا، مکزیک و چین اعمال کرده و این در حالی است که او هند را به عنوان "پادشاه تعرفه" و "سوء استفاده" از تعرفهها توصیف کرده است. چه آنکه اخیرا ترامپ تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات آلومینیوم و فولاد را "بدون معافیت و بدون استثنا" برای هیچ کشوری اعلام کرده است.
در پی این تحولات، چندین شرکت هندی در مورد تاثیر این تعرفهها بر قیمت فولاد داخلی و خطر از دست دادن بازار فولاد ایالات متحده ابراز نگرانی کردند.
از این رو انتظار میرود این دو رهبر در جریان دیدار خود در مورد افزایش هزینههای تجهیزات دفاعی گفتگو کنند و به طور بالقوه قراردادهای جدید را اعلام کنند. نخست وزیر مودی همچنین میتواند به کاهش اخیر تعرفههای هند بر موتورسیکلتهای گران قیمت آمریکایی اشاره کند.
آیا مودی میتواند واسطه ایران و امریکا برای معافیت تحریم بندر چابهار شود؟
گسترش روابط بین هند و امریکا
ناظران سیاسی میگویند دو رهبر احتمالا بر افزایش همکاری هند و ایالات متحده در بخشهایی مانند تجارت، سرمایهگذاری، انرژی، دفاع، فناوری و مهاجرت تمرکز خواهند شد. جدا از برخی از نتایج احتمالی این دیدارها، جالب خواهد بود که ببینیم دیدار مودی و ترامپ چه واکنشی در سطح تجارت دو کشور خواهد داشت.
مهاجرت و اخراج اتباع هندی از امریکا
موضوع کلیدی دیگری که ممکن است در سفر نخست وزیر مودی مورد بحث قرار گیرد، نوع رفتار امریکاییها با اخراج شدگان هندی است. اخیرا ایالات متحده اولین دسته از ۱۰۴ مهاجر غیرقانونی هندی را بازگردانده است و انتظار میرود ۸۰۰ نفر دیگر به زودی اخراج شوند. در این راستا، دولت هند نگرانیهایی را در مورد بدرفتاری با شهروندان خود اعلام کرده و به دنبال تضمین از ایالات متحده است.
در حال حاضر، بیش از ۷.۲۵ میلیون مهاجر در ایالات متحده وجود دارد که از این تعداد حدود ۲۰,۰۰۰ نفر برای اخراج شناسایی شدهاند. از این رو، این بار، نخست وزیر مودی امیدوار است که اطمینان حاصل کند که کانالهای قانونی برای هندیها برای مهاجرت به ایالات متحده برای تحصیل، کار یا گردشگری همچنان باز خواهد بود.
آیا مودی میتواند واسطه ایران و امریکا برای معافیت تحریم بندر چابهار شود؟
هند به دنبال توافق با امریکا برای جلوگیری از هزینه بر اقتصاد
کارشناسان سیاسی معتقدند مودی یک ناسیونالیست است و در دوره اول ریاست جمهوری خود از روابط گرم خود با ترامپ صحبت کرده است و در عین حال از پیروزی او در کاخ سفید خوشحال است. رهبر هند به دنبال بهبود روابط با واشنگتن است. از این رو سفر نخست وزیر هند به امریکا، پس از پیروزی حزب ملی گرای هندو حاکم مودی در انتخابات مجلس قانونگذاری ایالتی در آخر هفته گذشته در قلمرو فدرال هند، از جمله دهلی نو، انجام میشود. مودی قبل از عزیمت به واشنگتن گفته که این سفر فرصتی برای «تعمیق مشارکت ما» در زمینههای کلیدی مانند فناوری، تجارت، دفاع و انرژی است.
تجارت کالا و خدمات هند و ایالات متحده در سال ۲۰۲۳ حدود ۱۹۰.۱ میلیارد دلار بود. به گفته وزارت امور خارجه هند، صادرات ایالات متحده به هند نزدیک به ۷۰ میلیارد دلار و واردات ۱۲۰ میلیارد دلار بوده است. در همین حال، برای دولت ترامپ، هند به عنوان جدایی ناپذیر استراتژی ایالات متحده برای مهار چین در هند و اقیانوس آرام تلقی میشود.
از سوی دیگر گمانه زنی حمایت از آن دارد که نخست وزیر هند به دنبال دریافت معافیت تحریمی برای بندر چابهار است. این در حالی است که نام بندر چابهار صراحتا در سند فشار حداکثری که ترامپ امضا کرده به عنوان یکی از نشانگاههای تحریم ایران اشاره شده است./ رسول سلیمی
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.