کنترل تورم برای دولت از نان شب واجبتر است
ساعت 24 - «حامد امینی» کارشناس اقتصادی میگوید: دولت باید نخستین گام خود را برای کنترل تورم بردارد. این مساله یکی از اصلیترین نیازهای کشور است. برای مقابله با تورم بهطور پایدار، باید به دنبال راهحلهای بلندمدت و ساختاری بود که شامل «کنترل نقدینگی، کاهش کسری بودجه و ایجاد تولید پایدار» است.
تورم تاثیر بسیار شدیدی بر اقشار فرودست جامعه میگذارد زیرا بخش بزرگی از درآمد این اقشار صرف تامین نیازهای اساسی مانند غذا، مسکن و حملونقل میشود و پیامدهایی همچون کاهش قدرت خرید، افزایش بدهیها، کاهش کیفیت زندگی و... را به دنبال دارد. البته تورم نهتنها زندگی روزمره اقشار فرودست را دشوارتر میکند بلکه باعث گسترش نابرابری اجتماعی و اقتصادی در جامعه میشود. بنابراین دولتها باید سیاستهایی برای کاهش تورم در پیش گیرند. «حامد امینی» کارشناس اقتصادی در گفتوگو با پژوهشگر ایرنا، به تحلیل سیاستهای اقتصادی دولت و تاثیر آنها بر زندگی اقشار آسیبپذیر پرداخت.
کنترل تورم برای دولت از نان شب واجبتر است
تورم بالا و حقوق ثابت؛ سبد معیشتی کوچکتر از همیشه امینی در پاسخ به این پرسش که تورم و گرانی چه تاثیری بر معیشت و سطح زندگی کارگران داشته است، میگوید: بیشترین تاثیری که تورم و گرانی میتواند بر معیشت کارگران داشته باشد، کوچکشدن سبد معیشتی این قشر است. دلیل اصلی این مشکل، ثابت بودن درآمد کارگران ثابت است و هر ساله با تصمیم شورای عالی کار، میزان افزایش حقوق آنها تعیین میشود. این افزایش حقوق به طور معمول بین ۲۰ تا ۴۰ درصد متغیر است و بستگی به شرایط اقتصادی کشور دارد اما نکته اساسی اینجاست که تورم و گرانی به طور مداوم در حال افزایش بوده و این باعث میشود که قدرت خرید خانوارهای کارگری به شدت کاهش یابد.
در حال حاضر تورم کشور بالای ۴۰ درصد است و قیمت کالاها و خدمات در بازار به طور پیوسته افزایش مییابد. به طور مثال در چند ماه اخیر شاهد افزایش قیمت دلار در بازار آزاد بودهایم اما درآمد کارگران هیچ تغییری نداشته است. در نتیجه، درآمد کارگران ثابتمانده و هزینهها به طور پیوسته افزایش مییابد. این وضعیت باعث میشود که سبد مصرفی خانوارهای کارگری روز به روز کوچکتر شود و آنها مجبور شوند از خرید بسیاری از اقلام رفاهی خود بزنند.
نایب رئیس اول اتاق بازرگانی صنایع و معادن کشاورزی استان مرکزی توضیح میدهد: در گذشته، این افراد از نیازهای غیرضروری و لوکس خود میزدند اما اکنون به دلیل فشارهای اقتصادی و بالا رفتن قیمتها، حتی از نیازهای ضروری زندگی خود نیز صرفنظر میکنند. به عبارت دیگر، دیگر فقط از کالاهایی چون لوازم خانگی و تفریحی نمیزنند بلکه برای تامین نیازهای اولیه خود همچون خوراک، پوشاک و مسکن نیز دچار مشکلات جدی هستند. در حقیقت، تورم و گرانی باعثشده که کارگران نتوانند به راحتی از پس تامین نیازهای اساسی زندگی برآیند و این وضعیت به طور مستقیم بر سطح زندگی و رفاه آنها تاثیر گذاشته است. تورم و گرانی به طور جدی زندگی کارگران را تحت فشار قرار داده است. در شرایط کنونی، این فشارها موجب کاهش کیفیت زندگی این قشر از جامعه شده است و به تدابیر جدی برای رفع این مشکلات به شدت احساس میشود.
تاثیر سیاستهای حمایتی دولت برای کاهش گرانی چقدر است؟ امینی در پاسخ به این پرسش که آیا سیاستهای حمایتی دولت توانستهاند فشار اقتصادی را کاهش دهند یا خیر، میگوید: در حالی که دولت اعلام کرده که ۲ بسته حمایتی برای دهکهای پایین جامعه در نظر دارد، باید دید که آیا این بستهها در عمل تاثیری در کاهش فشار اقتصادی بر اقشار آسیبپذیر خواهند داشت یا نه. این بستهها در صورت اجرا، ممکن است تا اندازهای به کاهش بار مالی این قشر کمک کنند اما تا زمانی که عملیاتی نشوند، نمیتوان به قطعیت در مورد تاثیر آنها اظهارنظر کرد.
تورم و گرانی به طور جدی زندگی کارگران را تحت فشار قرار داده است. در شرایط کنونی، این فشارها موجب کاهش کیفیت زندگی این قشر از جامعه شده و تدابیر جدی برای رفع این مشکلات به شدت احساس میشود وی در ادامه به یکی از اقدامات حمایتی دولت اشاره کرده و میافزاید: یکی از اصلیترین اقداماتی که دولت در حال حاضر انجام میدهد، تخصیص ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی برای واردات نهادههای دامی است. این اقدام در راستای تکمیل زنجیره پروتئین کشور انجام میشود تا قیمت کالاهایی مانند شیر، لبنیات، گوشت و تخممرغ برای مردم کاهش یابد و سفرههای مردم دستکم در مورد این محصولات پروتئینی کمتر تحت فشار قرار گیرند.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.