رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 649847

ایران از دنیا پول می خواهد سیاسی کاری نکنیم

ساعت 24 - ما از دنیا پول می‌خواهیم، حرف‌های سیاسی را بگذارید سیاسیون بزنند، وقتی می‌گوییم پیش‌برنده باشد یعنی به هر میزانی که ما به منابع مالی نیاز داریم و شرایط بین‌المللی باید به گونه‌ای باشد که به این میزان منابع مالی دسترسی داشته باشیم.

یکی از دلایل وضعیتی که در حوزه انرژی گرفتار شدیم این است که دسترسی به منابع مالی مورد نیاز توسعه بخش نفت و گاز کشور نداشتیم و این نتیجه گذشته است. حالا مدیران را محکوم کنید و صبح تا شب علیه آن‌ها فضاسازی کنید و بگویید می‌توان یک کارهایی انجام داد. کجا می‌توان کار انجام داد؟ بازار مهم است، شرایط پیش‌برنده بین‌المللی یعنی من دسترسی آسان به بازارهای بین‌المللی داشته باشم و کالا و خدمت تولیدی خود را بتوانم در بازارهای بین‌المللی عرضه کنم. آیا چنین شرایطی برای فعال اقتصادی ایرانی وجود دارد؟

زمانی کشور عراق دوست و صمیمی که ما آن میزان در آنجا زحمت کشیدیم و شهید دادیم تا توانستیم در آنجا امنیت برقرار شود، شرکت‌های ایرانی که در آنجا پروژه داشتند می‌گفتند ما را از همه جا حذف می‌کنند و می‌گویند ضمانت‌های بانکهای شما قابل قبول نیست و ضمانتنامه برای حضور در مناقصه‌ها را ندارید. بعد ما باید می‌رفتیم چندین روش پیدا می‌کردیم که چگونه پولی در یک بانک در یک کشور دیگر بگذاریم و از آن‌ها بخواهیم تا یک ضمانتنامه با پشتوانه و سپرده‌ای که ایجاد کرده‌ایم برای پیمانکارهای ایرانی صادر کند.

امروز قطعاً مهمترین عامل رشد و توسعه و پیشرفت کشور، دسترسی به تکنولوژی است و یکی از عوامل ناترازی در انرژی کشور تکنولوژی عقب‌افتاده‌ای است که از آن استفاده می‌کنیم و به تکنولوژی روز دسترسی نداریم.

مسئله بعدی، شرایط رقابت است، دولت باید کاری کند که یک رقابت عادلانه در کشور شکل بگیرد. بسترسازی برای تامین منابع مالی ریالی و ارزی مورد نیاز و ثبات اقتصادی قطعاً جزو اصلی‌ترین وظایف دولت است. دولت باید کاری کند که فعال اقتصادی بتواند آینده را برای خود پیش‌بینی کند، بخش خصوصی که نمی‌تواند در یک هوای مبهم و تیره و تار حرکت کند؟ باید نرخ ارز برای آن‌ها قابل پیش‌بینی باشد و باید بداند تسهیلاتی که می‌گیرد در پنج سال آینده نرخ ارز چگونه خواهد بود یا تورم به چه صورت حرکت خواهد کرد.

مسئله فساد نیز مسئله بسیار جدی‌ای است و باید یک اراده واقعی در مبارزه با فساد در دولت و مسئولین نظام دیده شود. با این بازی که از یک نفر قهرمان و از یک نفر دیگر مفسد بسازیم، نمی‌توان با فساد مبارزه کرد. اگر دولت‌ها این بستر را فراهم کنند حتی مشکلات بسیار بزرگ قابل حل است اما متاسفانه باید گفت حکایت همچنان باقیست و ما همچنان گرفتار مسائلی هستیم که باید به صورت جدی به آن پرداخته شود.

راه آن این است که بر روی مسائل اصلی کشور تفاهم کنیم، دولتی بر سر کار می‌آید و از اول قرار نبوده این رئیس‌جمهور انتخاب شود، وقتی که انتخاب شد همه به او گیر می‌دهند اما وقتی یک دولت دیگر که باید انتخاب می‌شده بر سرکار می‌آید همه ابزارها به او داده می‌شود. هر وقت از این کارها عبور کردیم و به این رویه رسیدیم که مثلاً این 10 مشکل موضوع اصلی نظام است و بر روی راهکارهای آن تفاهم کردیم می‌توانیم پیش برویم. من فکر می‌کنم اگر این نظام درمان مسائل ناترازی کشور نتواند از مسائل ایجاد‌کننده این ناترازی‌ها عبور کند، مشکلات شدیدتر و جدی‌تر می‌شود.

بر اساس فهم بنده که در یک زمان طولانی رئیس شورای عالی انرژی بودم، من مطمئن هستم آنقدر سرمایه‌گذار خارجی مشتاق هستند که صدها میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کنند و در ایران کار کنند و تکنولوژی‌های روز را بیاورند تا میزان هدررفت نفت و گاز کاهش یابد. مصرف بسیار بالای انرژی در ایران، و مصرف دوبرابری نسبت به استاندارد جهانی عدد بالایی است. همچنین نظام قیمت‌گذاری دولتی دور از منطق اقتصادی است و یکی از راهکارهای آن افزایش عرضه و تولید است و دیگری کاهش و مدیریت مصرف.

در بخش تولید، تکلیف روشن است و در بخش برق باید بر روی راندمان نیروگاه‌ها و انرژی‌های تجدیدپذیر تمرکز شود، که دولت به صورت جدی در دستور کار خود قرار داده و از دوستانی که می‌توانند در این زمینه به دولت کمک کنند خواهش می‌کنم فعالیت داشته باشند و کاری شود که بخش خصوصی در این زمینه هجوم بیاورد و در اقصی‌نقاط این کشور نیروگاه‌های تجدیدپذیر ایجاد کند تا مسئله برق کشور هر چه سریع‌تر حل شود.

در بخش بهینه‌سازی انرژی، فکر می‌کنم از دولت آقای خاتمی بود که سیاست‌های کلان انرژی اعلام شد و از آن زمان سند داریم تا ماده ۱۲ که جزو کارهای خیلی دقیق و جامعی است که به تصویب رسیده است و بر روی تولید تاکید دارد. اسحاق جهانگیری در یک نشست تخصصی

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها