تاثیر منفی فروش ذخایر طلا بر ارزش پول ملی
ساعت 24زروز گذشته پیشفروش یک میلیون سکه بانک مرکزی آغاز شد و خریداران میتوانستند تا سقف 5 سکه سفارش خود را ثبت کنند. طرح پیشفروش سکه مرکز مبادله ایران در بازه زمانی 28 تا 30 بهمنماه و طی 3 روز برگزار میشود. در پیش فروش روز گذشته، یکشنبه 28 بهمنماه، با موعد تحویل 31 خردادماه 1404، انواع سکه ضرب 1386 به فروش رسید.
همچنین، در پیش فروش روز دوشنبه 29 بهمنماه، با موعد تحویل 30 مردادماه 1404 و پیشفروش روز سهشنبه، 30 بهمن، با موعد تحویل 30 مهرماه 1404، انواع سکه ضرب 1404 بانک مرکزی فروخته خواهد شد.
برزو حقشناس در گفتوگو با «توسعه ایرانی»: در مقطع فعلی، حراج سکه مقداری نقدینگی را از سطح جامعه جمع میکند و میتوان گفت تاثیر کوتاهمدت آن تقویت پول ملی است؛ اما درنهایت وقتی میخواهند این سکهها را تحویل دهند، این سکهها ذخایر پولی کشور هستند و وقتی این ذخایر کم شوند، طبیعتاً ارزش پول در بلندمدت کاهش پیدا میکند
محسن زنگنه تصریح کرد: «در حراج قبلی ۶۱۵۹ سفارش برای تمام سکه انجام شد، اما عرضه ۳۷۸ تعداد با میانگین قیمت فروش یک سکه ۷۴ میلیون و ۳۸۱ هزار تومان بود. بنابراین با تقسیم انس طلا و قیمت جهانی یعنی حدود ۲۸۰۰ دلار بر گرم یک سکه، یعنی حدود ۸ میلیون تومان این سوال به وجود میآید که سکه به چه نرخ دلاری عرضه میشود؟» به اعتقاد او، سکهای که دولت برای خرداد ماه حراج میکند با نرخ ارز ۱۲۰ هزار تومانی است.
زنگنه اظهار کرد: آقایان بگویند با چه اجازهای ۶ میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات را شمش طلا گرفتند؟ چه کسانی سکه ضرب میکنند؟ اگر این شمش طلا برای دولت است، باید دولت شفاف اعلام کند منابع واردات این ۶ میلیارد دلار شمش طلا از کجاست و اگر ارز حاصل از صادرات است، این حباب سکه در جیب چه کسانی میرود؟
او تاکید کرد که مجلس باید به این موارد ورود کند، چراکه سیگنالهای خطرناکی به جامعه داده و در راستای سیاستهای تحریمی دشمنان است.
نباید با حراج سکه
انتظار کاهش حباب را داشت
یک کارشناس بازار طلا در گفتوگو با «توسعه ایرانی» در ارزیابی خود از حراج سکه بانک مرکزی عنوان کرد که تاثیر کلی آن را باید در روزهای آینده ببینیم.
سهراب اشرفی با اشاره به اینکه 1 میلیون سکه تعداد زیادی نیست، درباره تاثیر حراج بر حباب سکه بیان کرد: تاثیر این سیاست بر حباب سکه بسیار معمولی است و تاثیر چشمگیری ندارد. ممکن است به صورت مقطعی و چندروزه حباب را کاهش دهد، اما نباید به صورت کلی انتظار کاهش حباب سکه را با این حراج داشت.
او افزود: به هرحال تقاضا این حباب را مشخص میکند و در بازار ما هنوز تقاضا بیشتر از این رقمها هست. بانک مرکزی در صورتی که بتواند تقاضا را پوشش دهد و اضافه بر آن تقاضا عرضه داشته باشد، میتوان انتظار کاهش حباب سکه را داشت.
اشرفی درنهایت این سیاست را تکرار کارهای قبلی دانست و تاکید کرد: باید به گوش بانک مرکزی رساند که از تجربه سالهای گذشته استفاده کند و مستقیم بیگدار به آب نزند.
هدف الزاما کاهش حباب نیست
یک کارشناس بازارهای مالی نیز در گفتوگو با «توسعه ایرانی»، در ارزیابی خود از پیشفروش 1 میلیون سکه توسط بانک مرکزی اظهار کرد: این سیاست به نوعی برای بانک مرکزی دو هدف دارد؛ یک این است که نقدینگی را جذب کند و اجازه ورود آن را به سمت بازارهای ارز و طلا ندهد زیرا اکنون با این سیاست نقدینگی به بانک مرکزی میرود و به نوعی هدف اول این سیاست، جمعآوری نقدینگی است.
سهراب اشرفی در گفتوگو با «توسعه ایرانی»: تاثیر پیشفروش 1 میلیون سکه طلا توسط بانک مرکزی بر حباب سکه بسیار معمولی است و تاثیر چشمگیری ندارد. ممکن است به صورت مقطعی و چندروزه حباب را کاهش دهد، اما نباید به صورت کلی انتظار کاهش حباب سکه را با این حراج داشت
برزو حقشناس درباره دیگر اهداف این سیاست، افزود: دوم اینست که مقداری از التهاب بازار بکاهد یعنی مقداری مشتریان را به سمت خود بیاورد و التهاب بازار طلا را کم کند.
او با عنوان اینکه هدف این سیاست الزاما کاهش حباب نیست، تصریح کرد: درست است که در حال حاضر اعلام شده که هدف از این پیشفروش کاهش حباب سکه است و در حال حاضر هم مقداری در کاهش حباب سکه موثر است، اما اهداف دیگری را نیز دنبال میکند.
به گفته این تحلیلگر، این طرح میتواند مقداری از نقدینگی سرگردان را جمع کند و التهاب بازارها را کم کند؛ اما از یکطرف به بورس هم آسیب میزند زیرا نقدینگی به سمت این پیشخرید میرود.
حراج ذخایر کشور در شرایط تحریمی
غلط است
حقشناس درباره فروش ذخایر کشور با این پیشفروش، بیان کرد: من با اینکه ذخایر طلای کشور در شرایط تحریمی به فروش برسد، مخالفم.
او با یادآوری سال گذشته حراج سکه از سوی بانک مرکزی، ادامه داد: این حراجها به چه قیمتی انجام شد؟ همان هنگام بارها اعلام کردم این کار درست نیست زیرا فروش ذخایر طلای کشور است اما به هرحال بانک مرکزی هم ملاحظات خاص خود را دارد و بر اساس آن عمل میکند.
این کارشناس با تاکید بر اینکه به صورت کلی نمیتوان گفت که این سیاست درست یا غلط است اما از نظر من غلط است زیرا در شرایط تحریمی مخالف این کارها هستم، درباره تاثیر فروش ذخایر طلا بر ارزش پول ملی، توضیح داد: در مقطع فعلی، حراج سکه مقداری نقدینگی را از سطح جامعه جمع میکند و میتوان گفت تاثیر کوتاهمدت آن تقویت پول ملی است؛ اما درنهایت وقتی میخواهند این سکهها را تحویل دهند، این سکهها ذخایر پولی کشور هستند و وقتی این ذخایر کم شوند، طبیعتاً ارزش پول در بلندمدت کاهش پیدا میکند.
حقشناس در واکنش به طرح موضوع ارزش دلاری 120 هزار تومانی این سکهها، گفت: من نمیگویم ۱۲۰ هزار تومان، اما اکنون وقتی با این حباب سکه عرضه میشود-البته قیمت سکههای حراجی پایینتر و حبابش مقداری کمتر است- آن دلاری که با خریدارها محاسبه میشود، بالاتر از قیمت دلار توافقیای است که این طلاها با آن خریداری شدهاند.
او در پایان خاطرنشان کرد: اکثرا این طلاها را تحتعنوان تعهد ارزی گرفتهاند و در نتیجه درآمدی هم برای بانک مرکزی ایجاد میشود.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.