رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 650122

مواضع ترامپ ارتباطی با افول سرمایه‌داری آمریکا ندارد

"من به عناوینی نظیر سرمایه‌داری رو به افول آمریکا یا لیبرالیسم افراطی اعتقاد ندارم. مواضع ترامپ ارتباطی به سرمایه‌داری آمریکا یا احتمالاً افول آن ندارد و اصطلاح ناآشنای راست افراطی نمی‌تواند توضیح‌دهنده برخی مواضع نادرست ترامپ باشد.

 آنچه ترامپ انجام می‌دهد ضربه‌ای است در اصل به جبهه‌ای که من می پسندم. یعنی : دموکراسی لیبرال و اقتصاد بازاربنیاد، به ویژه با وجود و برآمدن حکومت‌های خودکامه در روسیه و ایران. قصد ترامپ بر هم زدن میز مذاکره به منظور کسب امتیازات بیشتر در دور بعدی است."

بحرانی بی سابقه در مناسبات آمریکا و اروپا با روی کار آمدن دوباره دونالد ترامپ از سر گرفته شده است. مناسبت بحران جدید معامله‌ای است که دونالد ترامپ می‌کوشد از بالای سر اروپا و البته اوکراین درباره سرنوشت این کشور با پوتین انجام بدهد.  

این تلاش اتحاد و البته اعتراض اروپا را در پی داشته که از جمله علائم بارز آن‌ها جلسات هفته گذشته رئیس جمهوری فرانسه با رهبران اروپایی و همچنین برخی دیگر از کشورها از جمله کانادا و نروژ و البته ملاقات امانوئل ماکرون با دونالد ترامپ در دوشنبه آینده در کاخ سفید است.

نظم جهانی بعد از دومین جنگ جهانی بعضاً بر اتحاد راهبردی آمریکا و اروپا – باصطلاح بلوک غرب – استوار بود. اکنون به نظر می‌رسد که این نظم و ارزش‌های آن از سوی دولت آمریکا به زعامت دونالد ترامپ قویاً زیر سئوال رفته است. چقدر این واکنش نتیجه پویش سرمایه داری رو به افول آمریکا است که به آمیخته‌ای از ناسیونالیسم افراطی و لیبرالیسم مهارگسیخته شباهت یافته است؟

در پاسخ به این پرسش و پرسش‌های دیگر جمشید اسدی، اقتصاددان مقیم فرانسه، از جمله گفته است :"من به عناوینی نظیر سرمایه‌داری رو به افول یا لیبرالیسم افراطی اعتقاد ندارم. در قرن بیستم و پیش از آن حتا نظم جهانی بر اتحادها مبتنی بود. اتفاقی که اکنون افتاده این است که هیچکس نمی‌داند که ترامپ طالب چه نظمی است و اساسا نمی فهمد که او چه می‌گوید یا چه می‌خواهد.

برای نمونه، افزایش تعرفه‌های واردات آهن و فولاد از سوی او نهایتاً به زیان اقتصاد آمریکا تمام می‌شود حتا اگر این تدبیر با انگیزه دفاع از منافع اقتصادی آمریکا اتخاذ شده باشد. ..

من در عین حال به افول سرمایه‌داری آمریکا هم اعتقاد ندارم. رشد اقتصاد دیجیتال و "هوش مصنوعی" که در آن‌ها آمریکا سرآمد به شمار می‌رود نتیجه پویایی و نه افول سرمایه‌داری آمریکا است. نو آوری‌های "تسلا" صنعت خودروسازی را دگرگون کرده است...

مواضع ترامپ که من آن‌ها را بعضاً نادرست می‌دانم ارتباطی به سرمایه‌داری آمریکا یا احتمالاً افول سرمایه‌داری آمریکا ندارد. این مواضع ناشی از افکاری است نادرست که باید به طور جداگانه مورد بحث قرار بگیرند و در هر حال به دلیل تنش‌هایی که برمی انگیزند زودتر از آنچه تصور می‌شود به عقب نشینی ترامپ منجر خواهند شد یا او را ناچار خواهند کرد که از شدت مواضع‌اش بکاهد. در هر حال اصطلاح ناآشنای راست افراطی نمی‌تواند توضیح‌دهنده مواضع ترامپ باشد.

ترامپ بر این اعتقاد است که وقتی او میز مذاکره را به هم می‌زند در دور بعد امتیازات بیشتری به دست می‌آورد. از این منظر روش ترامپ شبیه شیوه حکومت جمهوری اسلامی ایران است.

در عرصه داخلی تصمیم دولت ترامپ مبنی بر اخراج مهاجران غیرقانونی از آمریکا نوعی حمایت‌گرایی افراطی است که مالاً به زیان اقتصاد این کشور تمام می‌شود. آنچه دونالد ترامپ انجام می‌دهد ضربه‌ای است در اصل به جبهه‌ای که من می پسندم. یعنی : دموکراسی لیبرال و اقتصاد بازاربنیاد، به ویژه با وجود و برآمدن حکومت‌های خودکامه در روسیه و ایران.

اروپا نیز متاسفانه آنطور که شایسته است از ارزش‌های دموکراتیک دفاع نکرده و باید امیدوار بود که روی کار آمدن دوباره ترامپ کشورهای اروپایی را به بازنگری در برخی سیاست‌ها از جمله اسلام‌پذیری، اسلامگرایی و چپ‌گرایی و اتحادی که میان این دو هست وادار کند.

به گمان من قصد ترامپ نه بر هم زدن جبهه اتحاد آمریکا و اروپا، بلکه بر هم زدن میز مذاکره در حال حاضر به منظور کسب امتیازات بیشتر در دور بعدی است. جبهه دموکراسی‌های لیبرال و اقتصاد بازاربنیاد نیاز به خانه‌تکانی‌هایی دارد تا حساب خود را از افکار غیرلیبرال و غیربازاربنیاد جدا کند.

رادیو فرانسه

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها