«قتلهای دسته جمعی خانوادگی» پدیدهای نگران کننده در کشور
ساعت 24 - حقوقدان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم قضایی گفت: برخلاف آنچه فکر میکنیم، حقوق کیفری و قانون و مجازات آنقدر که تصور میکنند، موثر نیستند و نباید دائماً به سراغ قانون برویم و از آن انتظار داشته باشیم که مشکلات را حل کند. مساله در واقع به این برمیگردد که نگاه اجتماعی، راه حلها و ابزارهای نرم و فرهنگی و اجتماعی ما ضعیف شده است.
«احسان بابایی» حقوقدان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم قضایی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با بیان اینکه «قتلهای دسته جمعی خانوادگی» یک پدیده نگران کننده در کشور است، گفت: اولین نکتهای که جلب توجه میکند، میزان حساسیت جامعه نسبت به این موضوع است. به نظر میرسد جامعه نسبت به این موضوع حساسیت چندانی ندارد، یا اساسا خبر این قتلها در رسانهها منعکس نمیشود و به آن توجه نمیشود یا این اخبار منتشر میشود، اما جامعه بیاعتنا از کنار آن عبور میکند. این بیتفاوتی و بیاعتنایی، طبیعی نیست. این بیتفاوتی بهویژه از جانب مسئولانی که آمارها برایشان به راحتی در دسترس است، قابل قبول نیست. اگر آگاهان نسبت به این مساله نگران نباشند و به نحوی این موضوع را پنهان کنند یا با بیاعتنایی از کنار آن عبور کنند، باید بگوییم این بیاعتنایی از جنس بیمسئولیتی است و در این صورت مسئولانه برخورد نکردهایم. مقوله آسیبهای اجتماعی در جامعه جدی گرفته نمیشود
وی افزود: ممکن است حساسیتها در نگاه ما متوازن نباشد؛ یعنی نسبت به بعضی از موضوعات حساسیتهای زیادی را شاهد باشیم، اما نسبت به برخی دیگر از موضوعات این حساسیت را مشاهده نکنیم. این عدم توازن در حساسیتها از اختلال در ارزیابیها و داوریهای ما حکایت میکند. به نظر میرسد مقوله آسیبهای اجتماعی در جامعه ما جدّی گرفته نمیشود و سهم آن در تریبونهای رسمی و تبلیغی و در رسانهها ادا نمیشود. این پدیده یعنیعدم حساسیت یاعدم توازن در حساسیتها موضوعی قابل توجه و نیازمند بررسی است. جامعهای که متعادل است، قبل از هر چیز تعادل را باید در حساسیتها و نگرانیهای خود به نمایش بگذارد.
این حقوقدان با بیان اینکه اگر بخواهیم این مساله را ریشهیابی کنیم، باید به تعریف خود از امنیت توجه کنیم، گفت: یک تعریف اجتماعی از امنیت ارائه کنیم؛ به این معنا که برای تک تک آحاد جامعه، حق امنیت قائل شویم. امنیت، یک حق مبنایی محسوب میشود. اگر در جایی این حق مخدوش شود، جامعه و بهویژه نهادهای رسمی باید نسبت به این تضییع حق نگران باشند.
بابایی با تاکید بر اینکه امنیت را نباید به امنیت سیاسی تقلیل دهیم و همینطور نباید مصادیق ناامنی را تنها در جایی که انعکاس رسانهای پیدا میکند مهم بشماریم، گفت: نقطه آغاز ناامنی و توجه به امنیت آنجا نیست که مثلا بابت نظام سیاسی احساس خطر کنیم یا تنها آنجا نیست که فضای رسانهای مشغول یک حادثه میشود. تک تک افراد جامعه، صاحب حق امنیت هستند، حتی اگر تضییح حق آنها، انعکاس رسانهای پیدا نکند. مسئولان و نخبگان و رسانههای ما باید به حق امنیت توجه کنند حتی اگر تضییع این حق در مورد شهروندی بازتاب رسانهای وسیع پیدا نکند. اگر تک تک افراد را به عنوان نقطه آغاز حق امنیت در نظر نگیریم، طبیعتاً بسیاری از مصادیق پایمالشدن حقوق افراد را نخواهیم دید و به صورت ناخودآگاه از کنار آن با بیاعتنایی عبور خواهیم کرد.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.