رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 650664

دلار نیست هم نان و هم برق ارزان بدهند

ساعت 24 - برخی گزارش‌ها نشان می‌دهند با حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید و فاش‌گویی او در‌باره برگشت سیاست حداکثری تحریم‌های جمهوری اسلامی، میزان صادرات نفت ایران روندی کاهنده را تجربه کرده است و برای همین، جهت میزان فروش نیز تخفیف‌های بیشتری داده شده و شرکت‌های چینی به تغییر محل خرید نفت اقدام کرده‌اند.

به‌نظر می‌رسد اگر این داستان ادامه پیدا کند و آنطور که رییس‌جمهور آمریکا ادعا می‌کند درآمد جمهوری اسلامی از صادرات نفت کاهش بزرگی را تجربه کند داستان تخصیص ارز در سال1404 پیچیده خواهد شد و باید برای هر دلار از ارز به دست آمده شاهد مجادله باشیم. این وضعیت علاوه‌بر تخصیص ارز به نرخ ارز نیز سرایت کرده و از همین دیروز بر طبل بازگشت چند‌نرخی بودن ارز و سیاست تثبیت کوبیده شد.  

واقعیت تلخ این است که میزان نیازهای ارزی ایران در بخش‌هایی مثل واردات کالاهای اساسی و نهاده‌های دام و طیور و نیز هزینه‌های دفاعی و امنیتی را نمی‌توان از کل تقاضای ارز کم کرد. در این صورت و در وضعیتی که ارزش صادرات نفت کاهش یابد ایرانیان در وضعیتی قرار می‌گیرند که فردایشان قربانی امروز خواهد شد.  

امروز ایرانیان باید غذای حداقلی بخورند و این ممکن نیست مگر اینکه در سال آینده دست‌کم 15‌میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی و نهاده‌های دام و طیور با دلار 28500‌تومانی تخصیص داده شود. علاوه‌براین و با توجه به اینکه واردات «سایرصنایع» نیز نزدیک به 16میلیارد دلار است نیز لابد باید با دلار ارزان تخصیص داده شود.  

به این ترتیب به‌نظر می‌رسد فشار مالیاتی بر بنگاه‌ها افزوده شود و سرمایه‌گذاری برای زیرساخت‌ها از جمله افزایش ظرفیت برق، نفت، بنزین، گاز و نیز راه و بندر ارزی باقی نمی‌ماند‌. به این ترتیب ایرانیان شاید سال بعد گرسنگی نکشند اما در سال‌های بعد وضعیت بدتری خواهند داشت. 

اقتصاد ایران در وضعیت فعلی که ستیز با آمریکا در کانون راهبردهای نظام قرار دارد نمی‌تواند هم برای مردم غذای نسبتا ارزان تهیه و هم بر ظرفیت زیرساخت‌ها اضافه کند‌. شهروندان ایرانی در سال آینده و در صورت ادامه وضعیت موجود باید بین نان یا برق و بین گوشت مرغ ارزان یا بنزین و گازوئیل ارزان یکی را انتخاب کنند. منابع ارزی و دلاری ایرانیان با توجه به شرایط سخت برای تامین برق بیشتر و نان ارزان کافی نخواهد بود. آیا در روزها و هفته‌های آینده تغییرات بنیادین در اقتصاد ایران رخ می‌دهد؟

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها