رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 650906

کرملین رایزنی درباره پرونده هسته‌ای ایران را تایید کرد

ساعت 24- دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، تایید کرده است که روسیه و آمریکا در جریان مذاکرات ریاض درباره ایران هم رایزنی‌هایی داشته‌اند. او گفت که موضوع پرونده اتمی ایران در مذاکرات آینده دو قدرت جهانی هم مطرح خواهد بود.

آقای پسکوف گفت که در مذاکرات ریاض، که بر جنگ اوکراین متمرکز بود، «موضوع ایران هم در دستور کار بود و به آن گریزی زده شد. » پیش از این بلومبرگ گزارش کرد که روسیه پذیرفته است که دولت دونالد ترامپ را در موضوعاتی چون برنامه هسته‌ای ایران و حمایت تهران از گروه‌های شبه‌نظامی در منطقه یاری دهد.

دمیتری پسکوف مسئله رایزنی درباره «گروه‌های نیابتی» را تایید نکرد اما با اشاره به موضوع هسته‌ای گفت: «انتظار داریم که گفتگوهای جداگانه‌ای درباره این موضوع انجام شود. ما پیشنهاد کردیم که این موضوع جداگانه‌ای در گفتگوها و رایزنی‌های آتی ما باشد. »

اعلام آمادگی مسکو برای میانجیگری بین واشنگتن و تهران با گزارش اخیر آژانس درباره افزایش قابل توجه ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی ایران و هشدار سه قدرت اروپایی همزمان شده است.

سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا در بیانیه‌ای خطاب به رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به از افزایش فعالیت‌های هسته‌ای ایران انتقاد کردند. به گفته آن‌ها این کشور اکنون ۲۷ برابر حد مجاز اورانیوم غنی شده در برجام را در اختیار دارد.

این سه کشور گفته‌اند که طی پنج سال گذشته، ایران فعالیت‌های هسته‌ای خود را به سطوح بالاتری رسانده است که «برای کشوری بدون برنامه تسلیحات هسته‌ای بی‌سابقه است.»

آن‌ها بر این اساس گفته‌اند که «آژانس نمی‌تواند درباره ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران تضمین دهد. »سه کشور آلمان، بریتانیا و فرانسه می‌گویند در دوره گزارش، ایران بسیار فراتر از آنچه در برجام متعهد شده بود، به غنی‌سازی اورانیوم ادامه داده است.

در بخش دیگری از این بیانیه آمده است که «غنی سازی تا ۶۰ درصد بی وقفه ادامه داشته است. افزایش نرخ تولید به زودی دوباره شاهد افزایش ذخایر خواهد بود. در مجموع، ذخایر اورانیوم غنی شده ایران تنها در سه ماه و نیم ۳۰ درصد افزایش یافته است.»

این سه کشور اروپایی همچنین گفته‌اند ایران سانتریفیوژهای پیشرفته‌تری را نصب کرده و «زمینه را برای گسترش بیشتر قابلیت‌های غنی سازی خود از جمله در سایت زیرزمینی فردو فراهم کرده است.»

این بیانیه به گزارش آقای گروسی اشاره کرده است که در آن گفته شده بود تهران هیچ گام معناداری برای اجرای بیانیه مشترک برنداشته است.

سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا همچنین متذکر شده‌اند که ایران هیچ اقدام اساسی در پاسخ به درخواست مدیرکل برای تعیین مجدد بازرسان مجرب آژانس انجام نداده است.

در این بیانیه گفته شده که سه کشور به طور مداوم در جهت یافتن راه حلی دیپلماتیک کار کرده‌اند که به ایران اجازه می‌دهد تا به پایبندی کامل به تعهدات بین المللی و تعهدات برجامی خود بازگردد اما ایران با امتناع از پیشنهادهای معقولی که در مارس ۲۰۲۲ و بار دیگر در اوست ۲۰۲۲ روی میز گذاشته شد، نتوانست آمادگی خود را برای چنین نتیجه‌‌‌ای از مذاکره اثبات کند و در عوض، «پیشبرد بیشتر برنامه هسته‌ای خود را انتخاب کرده است.» گروسی

هفته پیش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش‌هایی اعلام کرد ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران از ماه دسامبر به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافته و پیشرفت کمی در مذاکرات هسته‌ای ایران حاصل شده است.

این نهاد همچنین گفت که هیچ توجیهی برای افزایش پنجاه درصدی اورانیوم غنی‌شده با خلوص نزدیک به سطح تسلیحاتی وجود ندارد و هشدار داد که فرصت دیپلماسی برای اعمال محدودیت‌های جدید بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران در حال از دست رفتن است.

بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، میزان ذخایر اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد ایران که به «درجه تسلیحاتی ۹۰ درصد» نزدیک است، در ماه‌های اخیر افزایش یافته است.

این موضوع از نگرانی‌های عمده کشورهای غربی درباره برنامه هسته‌ای ایران بوده است.

بر اساس گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران تا ۸ فوریه ( ۲۰ بهمن‌ماه) ۲۷۴‌/۸ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده تا خلوص ۶۰ درصد ذخیره کرده بود.

جهش ۵۰ درصدی ذخایر اورانیوم با غلظت بالای ایران طی سه ماه گذشته در حالی است که در سه‌ماهه قبل از آن، این رشد تنها ۱۱ درصد بود.

توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی - موسوم به برجام - حدود ۶ سال پیش با خروج آمریکا از این توافق در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ عملا از بین رفت.

بعد از به قدرت رسیدن جو بایدن، هر دو طرف به مذاکرات جدید با هدف اصلاح و احیای این توافق ابراز تمایل کردند، اما در نهایت گفتگویی جدی میان تهران و واشنگتن روی نداد.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها