ترامپ با چه هدفی به دنبال پایان جنگ اوکراین است؟
ساعت 24 - یک کارشناس مسائل اوراسیا به خبرآنلاین گفت: جنگ اوکراین یک معضل امنیتی برای اتحادیه اروپا به شمار می آید و نگرانی از بی ثباتی در این کشور که در شرق این قاره قرار گرفته و انتقال پیامدهای آن به درون اروپا و شرق آن یک دغدغه جدی برای کشورهای اروپایی است.
جواد مرشدی: تنها چند روز پس از منازعه لفظی ترامپ و زلنسکی در اتاق بیضی کاخ سفید، رئیس جمهور آمریکا روز سه شنبه خطاب به اعضای کنگره اعلام کرد که از ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین پیامی دریافت کرده که گفته برای مذاکره و امضای توافق مواد معدنی اوکراین آماده است. خبرهای مرتبط
آمریکا، از طریق فضا،زمین را تحت نظارت نظامی قرار میدهد پیشبینی هولناک درباره اوکراین/ زلنسکی وضعیت مشابه صدام حسین در حمله به ایران را دارد/ روسیه به دنبال منافع نیست بلکه به دنبال بقا و امنیت خود است عقبنشینی زلنسکی در مقابل استراتژی ترامپ؛ رسانههای غربی نوید صلح میدهند. ..
ترامپ در ادامه سخنانش از حمایت آمریکا از اوکراین دفاع کرد و گفت که به طور خستگی ناپذیر برای پایان دادن به درگیری وحشیانه در اوکراین تلاش میکند.
رئیس جمهور آمریکا ضمن یادآور شدن هزینهکرد بدون تضمین صدها میلیارد دلار در حمایت از اوکراین توسط آمریکا گفته در پیام دریافتی زلنسکی اعلام کرده برای مذاکره و امضای توافق مواد معدنی اوکراین آماده است.
زلسنکی هم اعلام کرده روسها موضع خود را تغییر ندادهاند و اصرار دارند که ما اندازه ارتشمان را کاهش دهیم و ما را وادار کنند که از لحاظ قانونی از سرزمینهای خود چشمپوشی کنیم.
او که پس از خروج از کاخ سفید به لندن رفت و از یک وام ۲/۸ میلون دلاری بهره مند شد و همان زمان اعلام کرد این وام را صرف هزینههای تسلیحاتی خواهد کرد، در آخرین واکنشها گفته اخبار مهمی از کمیسیون اروپا در مورد اختصاص بودجه قابل توجهی برای دفاع در اروپا وجود دارد.
با توجه به این گزاره گویی پیرو سختگیریهای ترامپ در مورد افزایش هزینههای ناتو، اروپاییها برای ایجاد ارتش اروپایی مصمم تر شدهاند.
اینکه آیا اروپا قادربه ایجاد این ارتش خواهد بود و از سوی دیگر آیا اروپاییها در نبود آمریکا امکان ادامه حمایت از اوکراین را خواهند داشت از جمله سوالاتی بود که خبرگزاری "خبرآنلاین" در گفتگو با الهه کولایی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بینالملل پرسیدیم که در ادامه میخوانید:
ترامپ با چه هدفی به دنبال پایان جنگ است؟
هدف از پایان این جنگ در چارچوب توافقهایی است که ترامپ با پوتین دنبال میکند
*** سیاست دولت ترامپ در قبال اوکراین چیست، آیا واقعا میخواهند اوکراین را تسلیم کنند یا اینکه میخواهند در قبال دریافت امتیازاتی جنگ را ادامه دهند؟
به نظر میرسد با توجه به سیاست ها و اهدافی که ترامپ دنبال میکند، به دنبال پایان دادن به این جنگ است. ترامپ به دلیل اولویت هایی که در سیاست خارجی آمریکا در نظر دارد، مایل نیست که این تنش و درگیری در اروپا ادامه پیدا کند، هرچند ممکن است شیوهای که او برای پایان دادن به این درگیری طولانی مدت، (روسیه تصور میکرد به سرعت خاتمه پیدا کند ولی ۳ سال از آغاز آن گذشته) سختگیرانه باشد، ولی هدف وی پایان دادن به این درگیری، البته در چارچوب توافقهایی است که ترامپ با پوتین دنبال میکند. این توافق از مسائلی است که در تنظیم روابط روسیه با ایالات متحد ترامپ از پیش وجود داشته و در شرایط کنونی هم به آن بسیار توجه میشود. مساله ناتو، اروپا و آمریکا؛ سهم هزینههای تامین امنیت است
*** اگر آمریکا نتواند اوکراین را تسلیم کند آیا اروپاییها به تنهایی و بدون کمک آمریکا به اوکراین کمکهای نظامی خودشان را ادامه خواهند داد، تا روسیه را شکست دهند؟
حمایت از اوکراین و در اصل حمله نظامی روسیه به اوکراین، ارتباط مستقیم با موضوع گسترش ناتو به سوی شرق و دربرگرفتن کشورهای شرق اروپا دارد. این حمله در پاسخ به تلاش ناتو برای عضویت جمهوریهای پیشین اتحاد شوروی است که فراتر از موضوع رابطه اروپا با این کشورها و اوکراین است. در همین چارچوب باید به موضوع گسترش اتحادیه اروپا به سمت شرق هم توجه کرد. در سه دهه گذشته همواره گسترش ترکیبات اروپایی به سمت مرزهای پیشین اتحاد شوروی، مورد اعتراض و هشدار روسیه قرار داشته است.
روسها نسبت به گسترش ترکیبات اقتصادی و امنیتی دوران جنگ سرد یا پس از آن به سمت مرزهای پیشین اتحاد شوروی، حساسیت ویژهای داشتهاند. بنابراین موضوع فقط به روابط نظامی امنیتی دوجانبه یا چندجانبه اوکراین با کشورهای اروپایی مربوط نمیشود.
موضوع نهادهای امنیتی اروپایی و سازمان ناتو است که در این زمینه نقش و حضور آمریکا بسیار برجسته و تعیین کننده است. در زمان دموکرات ها و پس از آن دوره ترامپ، بحثهای جدی در میان ایالات متحد با اروپاییها در مورد سهم هزینههای تامین امنیت وجود داشته است. دغدغه جدی آمریکاییها همیشه این بوده که اروپا باید از بهرهبرداری از منابع مالی آمریکا برای تامین امنیت خود دست بردارد
*** با توجه به این بحث آیا داستان خروج آمریکا از ناتو و سازمان ملل جدی است یا فقط آمریکا میخواهد در ناتو هزینههای کشورهای عضو را بیشتر کند و بودجه بیشتری از اعضا بگیرد؟
این بحث همیشه وجود داشته که اروپاییها باید سهم تامین هزینههای امنیت خود را، به شکل قابل قبول بپذیرند و این ۲/۵ درصدی که این کشورها به هزینههای حضور در ناتو اختصاص میدهند، به شکل معقول افزایش پیدا کند. از دهه ۹۰ به بعد و در شرایط گسترش ناتو به سوی شرق و دربرگرفتن کشورهای شرق اروپا که در دوره جنگ سرد حضور نظامی روسیه را تجربه کرده بودند یا به هر حال در گروه بندی کشورهای سوسیالیستی با مدیریت اتحاد شوروی قرار داشتند، این موضوع دغدغه جدی آمریکاییها بوده که کشورهای اروپایی باید از بهرهبرداری از منابع مالی آمریکا برای تامین امنیت خود دست بردارند و شیوه جدیدی را بپذیرند. شیوهای که به پذیرش سهم بالاتری از هزینههای ناتو، از سوی کشورهای اروپایی برای تامین امنیت آنان در سازمان ناتو منجر شود. آنها بپذیرند که نمی توانند دیگر و به ویژه در دوره ترامپ به سود پیشین از طریق تامین امنیت ایجادشده از سوی امریکا دسترسی داشته باشند، بلکه باید بودجههای لازم و قابل قبول برای تامین هزینههای ناتو را بپذیرند. به این ترتیب مسئله فراتر از اوکراین است، ضمن اینکه جنگ اوکراین یک معضل امنیتی برای اتحادیه اروپا به شمار می آید و نگرانی از بی ثباتی در این کشور که در شرق این قاره قرار گرفته و انتقال پیامدهای آن به درون اروپا و شرق آن یک دغدغه جدی برای کشورهای اروپایی است. بین روسیه پوتین و آمریکای ترامپ پیوندهای عمیقی وجود دارد
*** اتفاق اخیر تا چه مقدار به توافق مونیخ در سال ۱۹۳۸ شبیه است که آلمان نازی با چک درگیر بود و بعد از توافق آلمان زیر توافق زد و تانکهای آلمان به چکسلاواکی سابق رفتند؟
بین روسیه پوتین و آمریکای ترامپ، با توجه به روابطی که از دهههای پیش و پس از فروپاشی اتحاد شوروی، به ویژه در سطح الیگارشهای روس در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ و رویکرد تجاری او بوجود آمده است، پیوندهای عمیقی وجود دارد. با ارتباطی که میان این گروهها و لابیهای روسی در اسرائیل و لابیهای اسرائیل در روسیه از یک سو و لابی اسرائیل در امریکا از سوی دیگر وجود دارد، روابط تنگاتنگ و پیچیدهای در میان روسیه و اسرائیل از یک سو و روسیه و آمریکا از سوی دیگر وجود دارد. با درنظر گرفتن نقش لابیهای صهیونیستی در آمریکا و نفوذ بسیار تعیین کننده آنها، به ویژه در امریکای ترامپ (که البته جابه جا شدن دولت ها در این مورد چندان تاثیرگذار نیست) باید به این پیچیدگیها و همبستگیهای تنگاتنگ و در اصل نقش لابیها در سیاستهای آمریکا و روابط خاص تل آویو و روسیه بیشتر توجه کنیم. به نظر نمی رسد این نوع سناریوها قابلیت تکرار داشته باشد، ضمن اینکه با همه پیچیدگیهای مورد اشاره، در عالم سیاست، امر محال، محال نیست. پیوندهای استوار تاریخی در میان آمریکا و اروپا واقعیتی است که این تغییر ریل را به سادگی امکان پذیر نمی سازد
*** زلنسکی پس از خروج از کاخ سفید به لندن رفت و از یک کمک ۲/۸ میلون دلاری بهره مند شد و گفت این مبلغ را صرف هزینههای تسلیحاتی خواهد کرد. بنظر شما آیا این موضوع در راستای کلیدزدن ایجاد همان ارتش اروپایی که سالهاست مورد نظر اروپاییها قرار گرفته است و آیا اساسا اروپا توان ایجاد چنین ارتشی را خواهد داشت یا خیر؟
این بحث ریشه دار همواره وجود داشته است. به ویژه پس از فروپاشی اتحاد شوروی در مورد منطق ادامه حیات ناتو پرسش مطرح بوده است. شاید یک دورهای رهبران اروپایی بر سازمان امنیت همکاری اروپا، که در گذشته در دوره جنگ سرد "کنفرانس امنیت و همکاری اروپا" خوانده می شد، اصرار می ورزیدند که این نهاد جایگزین ناتو برای تامین امنیت اروپا شود. اما جنگهای بالکان به رهبران اروپایی گوشزد کرد، این نقش را باید همچنان امریکا برعهده داشته باشد. آنها سرانجام به دنبال توافق دیتون، پذیرفتند که باید نقش برتر و مسلط ناتو و توانمندیهای آمریکا را در تامین امنیت اروپا بپذیرند.
در طول دو دهه بعد، نظام جهانی با دگرگونیهای بسیاری روبرو شده ولی به نظر نمی رسد ارتشهای اروپایی، در شرایط فعلی با توجه به هزینههای شکل گیری و تقویت آن، با در نظر گرفتن پیوندها و همبستگیهای گوناگون با آمریکا، گزینه مطلوبی برای کشورهای اروپایی به شمار آید، شرایط در آینده میتواند دگرگون شود. ما باید در فرآیند روندی از چانه زنی و بده بستان و البته تلاش برای حل اختلاف دیدگاهها، به این مسئله نگاه کنیم. نگاه افراطی داشتن به این گزینهها با واقعیت ها سازگار نیست، ضمن اینکه همانگونه که اشاره شد همبستگیها، پیوستگیها و پیوندهای استوار تاریخی در میان آمریکا و اروپا واقعیتی است که این تغییر ریل را به سادگی امکان پذیر نمی سازد. به نظر میرسد دو طرف تلاش خواهند کرد چالشهای موجود را از راه رسیدن به توافقهای قابل دسترسی از میان ببرند. اروپا از همه ظرفیتهای تاثیرگذار خود بر روند تحولات میدان نظامی اوکراین استفاده خواهد کرد
*** فرانسه و انگلستان از ارائه طرح جدید صلح اوکراین گفتهاند، آیا این طرح منویات ترامپ را برقرار خواهد کرد یا خیر؟
هر یک از این کشورها به عنوان کانونهای قدرت و عوامل تاثیرگذار بر منازعه کنونی، تلاش میکنند از ظرفیت ها و امکانات دیپلماتیک و سیاسی خود همزمان با ابزارهای نظامی بهرهبرداری کنند. آنها هیچ گزینهای را به سود دیگری تقلیل نمی دهند. در اصل تقلیل گرایی از ویژگیهای جوامع کمتر توسعه یافته است. در کشورهای توسعه یافته و در اروپا، این گزینهها به شکل متنوع و متفاوت در چارچوب ظرفیتهای این کشورها مورد توجه قرار میگیرد. این کشورها میکوشند از همه ظرفیتهای تاثیرگذاری خود بر روند تحولات و آنچه که در میدانهای نظامی اوکراین جریان دارد، در جهت دستیابی به منافع خود بهرهبرداری کنند.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.