رشد ۸ درصدی اقتصاد ایران آرزو است یا واقعیت؟
ساعت 24 - 24 - نایبرئیس انجمن اقتصاد ایران ضمن بررسی امکان تحقق رشد ۸ درصدی اقتصاد ایران در برنامه هفتم توسعه به چالشهای پیش روی اقتصاد کشور در تامین مالی برای این رشد اقتصادی اشاره کرد.
فرشاد پرویزیان، نایبرئیس انجمن اقتصاد ایران، در گفتوگوی اختصاصی خود بامهربه بررسی امکان تحقق رشد ۸ درصدی اقتصاد ایران در برنامه هفتم توسعه پرداخت. وی با اشاره به چالشهای پیشروی اقتصاد کشور، تاکید کرد که بدون تامین منابع مالی لازم، دستیابی به این هدف غیرممکن است.
رشد ۸ درصدی؛ آرزو یا واقعیت؟ پرویزیان در ابتدا به این سوال پاسخ داد که آیا رشد ۸ درصدی برای اقتصاد ایران محتمل است یا خیر. او گفت: رشد اقتصادی زمانی اتفاق میافتد که سرمایهگذاری انجام شود. بدون سرمایهگذاری، رشد اقتصادی محقق نمیشود. بر اساس محاسبات انجامشده، برای تحقق رشد ۸ درصدی، به ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز داریم. این رقم را مجلس، رئیسجمهور و دیگر مسئولان نیز اعلام کردهاند. وضعیت فعلی منابع مالی او با اشاره به وضعیت فعلی اقتصاد ایران، افزود: اگر واقعبینانه به موضوع نگاه کنیم، در حال حاضر حتی برای تامین نیازهای عادی کشور نیز با مشکل مواجه هستیم. افزایش نرخ دلار به بیش از ۹۰ هزار تومان و مشکلاتی که در تامین منابع مالی وجود دارد، نشان میدهد که ما در شرایطی نیستیم که بتوانیم به راحتی ۲۰۰ میلیارد دلار برای سرمایهگذاری تامین کنیم. بنابراین، چگونه میتوان انتظار داشت که رشد ۸ درصدی محقق شود؟
پیششرطهای رشد ۸ درصدی پرویزیان با اشاره به تجربه تاریخی اقتصاد ایران، گفت: در پنج دهه گذشته، متوسط رشد اقتصادی ایران حتی در بهترین شرایط نیز به ۸ درصد نرسیده است. در برخی موارد استثنایی و غیرتکرار شونده، چنین رشدی اتفاق افتاده، اما به طور متوسط، رشد اقتصادی ما در بهترین شرایط ۴ تا ۵ درصد بوده است. در ده سال گذشته نیز رشد اقتصادی نزدیک به صفر یا حتی منفی بوده است. بنابراین، چگونه میتوان با ادامه همین روند، به رشد ۸ درصدی دست یافت؟
چالشهای فعلی اقتصاد ایران پرویزیان با اشاره به چالشهای فعلی اقتصاد ایران، گفت: ما هنوز در تامین طلب ۶ میلیارد دلاری خود نیز با مشکل مواجه هستیم. این در حالی است که قبلاً از ۷ میلیارد دلار صحبت میشد و ادعا میشد که این مبلغ از کره دریافت شده است. اما فرصت سوزی و گذشت زمان یک میلیارد دلار از آن را از بین برد و اکنون حتی از آن ۶ میلیارد دلار که در قطر مسدود شده است نیز نمیتوانیم استفاده کنیم و کار به رایزنی و گلایه مقام معظم رهبری از امیر قطر هم رسید. حال چگونه میتوان انتظار داشت که ۲۰۰ میلیارد دلار برای سرمایهگذاری تامین شود؟
راهحل سیاسی به جای اقتصادی او در ادامه گفت: به طور کلی، مسائل اقتصادی کشور در حال حاضر راهحل اقتصادی ندارند، بلکه نیازمند راهحلهای سیاسی هستند. باید از سیاستمداران پرسید که آیا این مشکلات حلشدنی هستند یا خیر. اینکه چه اقداماتی در حال حاضر به صلاح است، باید توسط سیاستمداران بررسی شود.
در بخش دیگری از این گفتگو، پرویزیان به انتقاد از اظهارنظرهای غیرتخصصی در حوزه اقتصاد پرداخت و گفت: متاسفانه در بسیاری موارد، نظراتی که به نام اقتصاد اسلامی ارائه میشود، در واقع تفکرات اقتصادی کمونیستی هستند. برخی افراد که خود را مسلمان میدانند، متوجه نیستند که این نظرات، کمونیستی است و این درست نیست که چنین نظراتی را به نام اسلام تبلیغ کنیم.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.