خروج سرمایه از کشور به روایت آمار
ساعت 24 - فرار سرمایه ارتباط مستقیمی با وضعیت کلان اقتصاد کشور همچون تورم، نرخ ارز، شرایط کسب و کار و انتظارت دارد. بنا بر آمارهای حساب سرمایه کشور در دهه اخیر، ما شاهد خروح سرمایه از کشور در ابعاد بسیار بزرگی هستیم.
مطابق آمارهای بانک مرکزی این عدد در سال 1403 به بیش از 6.6 میلیارد دلار رسیده است. بخش بزرگی از این عدد به عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات برمیگردد. صادرکنندگان در سالیان اخیر با توجه به ریسک بالای سقوط ارزش ریال رغبتی به بازگرداندن ارز حاصل از صادرات به کشور ندارند. این منابع نیز، ظرفیت بالایی برای زمینه سازی رشد اقتصادی و جهش تولید محسوب می شوند.
یکی دیگر از نکاتی که همواره به عنوان تهدیدی مهم برای اقتصاد ایران محسوب میشود، روند خروج سرمایه است. سرمایههایی که در صورت ایجاد فضای امن میتوانند منجر به رونق تولید شوند اما در سایه ابهامات و تلاطمات اقتصاد ایران فرار را به قرار ترجیح میدهند.
گفتنی است خالص حساب سرمایه در تمام سالهای یک دهه اخیر منفی بوده است؛ این یعنی از سال 1393 به بعد حجم خروج سرمایه بیش از ورود آن بوده است. همچنین کمترین حجم خالص حساب سرمایه در سال 1394 ثبت شده که در آن تنها 52 میلیون دلار سرمایه از کشور خارج شده است. این شاخص در سال 1399 به منفی 3 میلیارد و 892 میلیون دلار رسیده و پس از آن هر سال افت بیشتری داشته است. به طوری که در سال 1402 به 15 میلیارد و 378 میلیون دلار خروج سرمایه رسید که رکورد این مدت بود.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.