رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 652297

روسیه مجبورنیست به ایران، کمک نظامی کند

ساعت 24 -آندری رودنکو، معاون وزیر خارجه روسیه، اعلام کرد که معاهده مشارکت راهبردی میان روسیه و ایران، به معنای تشکیل اتحاد نظامی نیست.

او در پارلمان روسیه هشدار داد وقوع احتمالی درگیری میان واشینگتن و تهران می‌تواند پیامدهای سنگینی برای منطقه به همراه داشته باشد، اما تاکید کرد: «در صورت وقوع چنین سناریویی، روسیه موظف به ارائه کمک نظامی نیست.»

به گزارش خبرگزاری اینترفکس روسیه، رودنکو روز سه‌شنبه ۱۹ فروردین در نشست بررسی تصویب این توافقنامه در دومای دولتی روسیه گفت: «مایلم تاکید کنم که امضای این معاهده به معنای تشکیل اتحاد نظامی با ایران نیست و شامل تعهد به کمک نظامی متقابل نمی‌شود. »وی همچنین نمایندگان دوما را به ماده ۳ این معاهده ارجاع داد که در آن بر «عدم ارائه کمک نظامی یا دیگر انواع حمایت به متجاوز در صورت حمله به روسیه یا ایران» و نیز «همکاری در حل‌وفصل اختلافات بر پایه منشور سازمان ملل متحد و دیگر قوانین بین‌المللی» تاکید شده است.

این سخنان در حالی بیان می‌شود که جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر و همزمان با آغاز جنگ اوکراین، روابط خود را با مسکو گسترش داده و تسلیحات مختلفی از جمله پهپادهای «شاهد» را در اختیار ارتش پوتین قرار داده است. این نوع از گسترش همکاری به قیمت اعمال تحریم‌های جدید و گسترده‌تر علیه ایران تمام شده است.

دو کشور همچنین از چندی پیش یک «توافقنامه جامع راهبردی» امضا کردند که به گفته آن‌ها، باعث نزدیکی بیشتر تهران و مسکو خواهد شد. روابطی که در داخل کشور منتقدان بسیاری دارد و مخالفان با اشاره به رویکردهای پیشین روسیه، هشدار می‌دهند که مسکو باز هم ممکن است ایران را به اهرم خود در بازی‌های بزرگ‌تر تبدیل کند.

ازجمله علی مطهری، نایب رئیس پیشین مجلس، پیش از این با اشاره به همکاری میان ایران و روسیه در جنگ اوکراین گفته بود: «آن‌ها ما را به جنگ اوکراین کشاندند و اولین کسی هم که لو دادند که ما به روسیه پهپاد داده‌ایم، خود روس‌ها بودند».

به هر صورت، پارلمان روسیه روز سه‌شنبه ۱۹ فروردین معاهده مشارکت راهبردی ۲۰ ساله میان تهران و مسکو را تصویب کرد. این سند که در جریان سفر رئیس‌جمهور ایران، مسعود پزشکیان، به روسیه در ۱۷ ژانویه امضا شد، چارچوب همکاری بلندمدت در حوزه‌های دفاعی، امنیتی، اقتصادی، علمی، انرژی، حمل‌ونقل و مالی را تعریف می‌کند. کرملین: از گفت‌وگوهای آمریکا و ایران دربارهٔ برنامه هسته‌ای حمایت می‌کنیم

همزمان با تصویب معاهده مشارکت راهبردی ۲۰ ساله میان ایران و روسیه در مجلس دومای روسیه، کرملین روز سه‌شنبه اعلام کرد که روسیه از گفت‌وگوهای مستقیم و غیرمستقیم میان ایران و ایالات متحده دربارهٔ برنامه هسته‌ای تهران حمایت می‌کند و این مذاکرات را فرصتی برای کاهش تنش‌ها میان دو کشور می‌داند.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، روز دوشنبه اعلام کرد که آمریکا و ایران قرار است گفت‌وگوهای مستقیمی دربارهٔ برنامه هسته‌ای ایران برگزار کنند، هرچند وزیر امور خارجه ایران گفته است که این گفت‌وگوها به‌صورت غیرمستقیم و با میانجی‌گری عمان برگزار خواهد شد.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران بار دیگر بر حمایت روسیه از راه‌حل سیاسی و دیپلماتیک برای حل بن‌بست میان تهران و واشینگتن در موضوع هسته‌ای تاکید کرد.

وی گفت: «ما می‌دانیم که تماس‌هایی، چه مستقیم و چه غیرمستقیم، در عمان برنامه‌ریزی شده‌اند و طبعاً از این موضوع استقبال می‌کنیم، چرا که می‌تواند به کاهش تنش‌ها پیرامون ایران منجر شود. »

ترامپ پیشتر ایران را تهدید کرده بود که در صورت نرسیدن به توافق، احتمال اقدام نظامی وجود دارد. روسیه پیش‌تر نیز آمادگی خود را برای کمک به تسهیل گفت‌وگوها میان تهران و واشینگتن اعلام کرده بود.

در همین حال روسیه، ایران و چین در نشستی در مسکو در حال بررسی سناریوهای احتمالی پس از انقضای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در ۱۸ اکتبر هستند. تمرکز رایزنی‌ها بر آینده برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و مقابله با رویکرد نظامی‌گرایانه آمریکا است.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها