روسیه: جهان از تهدید علیه ایران خسته شده است
ساعت 24 - روسیه روز چهارشنبه اعلام کرد که «جهان از تهدیدهای بیپایان علیه ایران خسته شده و حمله نظامی به تهران راهی به سوی صلح نخواهد گشود. » مسکو هشدار داد که تهران از هماکنون تدابیر پیشگیرانهای در پیش گرفته است.
مقامهای ایرانی روز سهشنبه به خبرگزاری رویترز گفتند که تهران با تردید نسبت به نیت آمریکا، خود را برای مذاکرات روز شنبه با واشنگتن درباره برنامه هستهای آماده میکند و امید چندانی به پیشرفت در این گفتگوها ندارد.
خبر این مذاکرات روز دوشنبه از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا اعلام شد. ترامپ پیشتر بارها ایران را تهدید کرده بود که اگر با توافقی جدید موافقت نکند با اقدام نظامی روبرو خواهد شد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت که مسکو «ادبیات بسیار تند» ایالات متحده را زیر نظر دارد و تاکید کرد که ایران تدابیر پیشگیرانهای را آغاز کرده است. او همچنین افزود که به جای تشدید تنش باید بر مذاکرات تمرکز شود.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز در پاسخ به پرسش رویترز درباره رویکرد مسکو گفت: «جهان واقعا از تهدیدهای بیپایان علیه ایران خسته شده است. امروز بیش از گذشته درک شده که بمباران نمیتواند راهی به سوی صلح باز کند. »
برنامه هستهای ایران که در دهه ۱۹۵۰ با حمایت آمریکا، متحد آن زمان تهران آغاز شد، سالهاست به محور اختلاف میان جمهوری اسلامی و قدرتهای جهانی تبدیل شده است؛ کشوری که پس از انقلاب ۱۹۷۹ به یکی از دشمنان اصلی واشنگتن بدل شد.
آمریکا، اسرائیل و شماری از قدرتهای اروپایی مدعیاند که ایران به طور مخفیانه در پی ساخت سلاح هستهای است؛ اتهامی که تهران رد میکند. ایران در سالهای اخیر روابط نزدیکی با روسیه به عنوان بزرگترین قدرت هستهای جهان، برقرار کرده است.
گرچه مسکو برای جنگ در اوکراین از تهران تسلیحات خریده و اوایل امسال هم یک توافق راهبردی ۲۰ ساله با ایران امضا کرده است، اما رابطه این دو کشور از آغاز مناسبات رسمی میان آنها در قرن شانزدهم تا کنون همواره با فراز و نشیبهایی همراه بوده است.
مقامهای ایرانی میگویند مسکو با وجود لحن تندش، از گرفتار شدن در یک جنگ بزرگ در خاورمیانه پرهیز میکند. در توافق مشارکت راهبردی میان ایران و روسیه نیز بندی درباره دفاع متقابل گنجانده نشده است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در سالهای اخیر روابط خود را با علی خامنهای، رهبر ایران تقویت کرده است. بهویژه از زمانی که هر دو کشور از سوی غرب به عنوان دشمن قلمداد میشوند. با این حال مسکو نمیخواهد زمینهساز آغاز رقابت هستهای در خاورمیانه شود.خانم زاخارووا تاکید کرد که روسیه به دنبال «راهکارهای موثر و قابل مذاکره» است؛ راهکارهایی که هم تردیدهای غرب درباره برنامه غنیسازی اورانیوم ایران را کاهش دهد و هم به بازسازی اعتماد میان آنها کمک کند و در عین حال توازن منافع را حفظ کند و از بروز بحران جلوگیری نماید.
ایالات متحده در دوره نخست ریاست جمهوری دونالد ترامپ به طور یکجانبه از توافق برجام خارج شد. توافقی که محدودیتهایی بر فعالیتهای هستهای ایران اعمال کرده و امکان بازرسیهای بیشتر و کاهش تحریمها را فراهم آورده بود. خروج آمریکا از برجام باعث شد ایران نیز محدودیتهای توافق را کنار بگذارد و در مواردی از آنها عبور کند؛ اقدامی که بسیاری آن را مسیری کلیدی برای دستیابی به مواد لازم برای ساخت بمب هستهای میدانند.
زاخارووا گفت: «تهران را نمیتوان مسئول پیامدهای اقدامهای غیرقانونی کسانی دانست که با کوتهبینی و پیشبینیهای اشتباه خود، توافقها را تضعیف کردند. »
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.