چرا ترامپ اعمال تعرفهها را متوقف کرد؟
ساعت 24 - دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا روز چهارشنبه ۹ آوریل ناگهان طی عقبنشینی گسترده تعرفههای وضع شده بر واردات از اکثر کشورها را برای ۹۰ روز به تعویق انداخت. نیویورک تایمز در گزارش مفصلی به تحلیل علل عقبنشینی رئیسجمهوری آمریکا از تعرفههای جنجالی «روز آزادی» پرداخت.
دونالد ترامپ روز چهارشنبه در تشریح تصمیم خود مبنی بر تعلیق ۹۰ روزه تعرفهها گفت: «احساس کردم بعضیها کمی زیادی شلوغش کردند. بیش از حد نگران شده بودند. کمی زیادی شلوغ میکردند و ترسیده بودند. »
با این حال، به گفته تحلیلگران نیویورک تایمز عقبنشینی دونالد ترامپ ثمره عوامل مختلفی از جمله فشارهای همزمان بازارهای مالی، هشدار مشاوران ارشد و نگرانی از پیامدهای سیاسی و اقتصادی گسترده تعرفهها بود.
به گزارش این روزنامه آمریکایی به نقل از چهار منبع آگاه، آشفتگی اقتصادی، بهویژه جهش سریع در بازدهی اوراق قرضه دولتی یکی از مهمترین علل عقبنشینی رئیسجمهوری بود.
همچنین، در پشت صحنه پرتنش تعرفهها، اعضای ارشد تیم دونالد ترامپ نگران بودند که وحشت مالی مهارنشدنی به راه بیفتد و منجر به ویرانی اقتصاد آمریکا شود.
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا و دیگر اعضای تیم رئیسجمهوری، از جمله جیدی ونس، معاون دونالد ترامپ خواهان رویکردی ساختارمندتر در مقابله با بحران تجاری بودند. رویکردی که در آن تمرکز بر منزوی کردن چین به عنوان عامل اصلی باشد و در عین حال، پیام گستردهتری مبنی بر اینکه دونالد ترامپ در برخورد با بیتعادلیهای تجاری جدی است، ارسال شود.
بنابر این گزارش، پس از عقبنشینی رئیسجمهوری آمریکا در روز چهارشنبه، تیم دونالد ترامپ در موقعیتی قرار گرفت که مجبور شد این تغییر موضع را به گونهای جلوه دهد که گویا از ابتدا راهبردی هوشمندانه و برنامهریزی شده بوده است. آقای بسنت حتی منکر تاثیر بازار اوراق قرضه بر عقبنشینی رئیسجمهوری شد.
با این حال، دونالد ترامپ در توضیح تصمیم خود با نقض سخنان بسنت و دیگر مشاوران گفت که اقدام او برای تعلیق تعرفهها «بیشتر غریزی» بوده است.
این در حالی است که ترامپ حتی صبح چهارشنبه نیز بر مواضع پیشین خود پافشاری میکرد و بیشتر اعضای تیم او تا آخرین لحظه از این عقبنشینی بیخبر بودند.
نیویورک تایمز نوشت: «اگرچه آقای بسنت نقش مهمی در هدایت دونالد ترامپ به سوی تعلیق موقت تعرفهها ایفا کرد، اما به گفته مشاوران آقای ترامپ، «بازار اوراق قرضه» نقش تعیینکنندهای ایفا کرد. تصمیم آقای ترامپ ناشی از ترس بود؛ ترس از این که قمار تعرفهای او به سرعت به بحران مالی تبدیل شود. برخلاف دو سقوط بزرگ بازارهای مالی در دو دهه گذشته یعنی بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸ و بحران ناشی از همهگیری کرونا در سال ۲۰۲۰، این بحران میتوانست تنها مستقیما به یک نفر نسبت داده شود، دونالد ترامپ.» سقوط بازار
در روزی که دونالد ترامپ از طرح گسترده خود برای اعمال تعرفهها رونمایی کرد، وعده داد که «آمریکا را دوباره ثروتمند خواهد کرد. » اما جزئیات این طرح و اهداف آن همچنان مبهم باقی ماند.
به گفته دو منبع آگاه، حتی در آستانه اعلام تعرفهها، تیم مشاوران اقتصادی دونالد ترامپ تا لحظه آخر درباره نحوه اعمال آنها در حال بحث بود. آقای بسنت و هاوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا بهطور خصوصی به رئیسجمهوری گفته بودند که خواستار اعمال تعرفههای محدودتر هستند.
پیتر ناوارو، مشاور تجاری کاخ سفید، تندروترین عضو تیم دونالد ترامپ بود که بر اجرای استراتژی تعرفهای اصرار داشت. او میگفت که چنین استراتژی باعث انقلابی در صنعت تولید ایالات متحده میشود. دفتر نماینده تجاری آمریکا فرمولی برای محاسبه نرخ تعرفهها ارائه کرده بود که براساس نرخ تعرفه کشورها و دیگر موانع تجاری تنظیم شده بود. اما دونالد ترامپ در نهایت تصمیم گرفت از فرمولی مبتنی بر کسری تجاری استفاده کند.
اما درست پس از اعلام تعرفهها در روز چهارشنبه دوم آوریل، بازارها سقوط کردند. آقای بسنت روز یکشنبه خواستار دیدار خصوصی با دونالد ترامپ شد. بازارها کمتر از ۲۴ ساعت بعد باز میشدند و سرمایهگذاران پیشبینی «دوشنبه سیاه» کرده بودند.
بنابر این گزارش، آقای بسنت همراه با رئیسجمهوری آمریکا سوار هواپیما شد و در طول پرواز به سوی واشنگتن به او توصیه کرد که بر روی مذاکره با دیگر کشورها تمرکز کند. او در عین حال تاکید کرد که دونالد ترامپ باید هدف نهایی خود را از وضع این تعرفهها مشخص کند، زیرا بازارها به شفافیت نیاز دارند.به گفته منابع مطلع، آقای ترامپ ابتدا در مقابل این خواسته بسنت مقاومت کرد و گفت که «این دردها موقتی است.» با این حال بسنت در جواب گفت که «درد موقتی» میتواند به معنای ماهها بیثباتی باشد.
با این حال به نظر میرسد که رئیسجمهوری تنها بخشی از این پیام را دریافت کرده بود. او در شبکه اجتماعی «ترورت سوشال» نوشت که با قرار است با کشورها مذاکره کند.
با این حال هنوز هدف نهایی از اقدام ترامپ مشخص نبود. آیا رئیسجمهور میخواست از تعرفهها به عنوان اهرم فشار در مذاکرات استفاده کند تا توافقات بهتری برای آمریکا بهدست آورد؟ یا هدف، تثبیت تعرفهها بهعنوان ابزاری مستقیم برای افزایش درآمد و بازگرداندن تولید به داخل بود؟
دونالد ترامپ صبح چهارشنبه ۹ آوریل مردم آمریکا را به خرید سهام تشویق کرد و از شرکتها خواست به ایالات متحده بازگردند. در آن لحظه مشخص نبود که تنها چند ساعت بعد، او بهطور ناگهانی مسیر خود را تغییر خواهد داد و بسیاری از تعرفهها را برای ۹۰ روز به حالت تعلیق درمیآورد. بازارهای مالی پس از این عقبنشینی جهش کردند، و این سوال مطرح شد که آیا توصیه دونالد ترامپ به خرید سهام در آن صبح، سیگنالی برای برخی سرمایهگذاران بوده تا از افزایش شدید قیمتها سود ببرند؟
اما اندکی پس از پیام رئیسجمهوری آمریکا برای ترغیب مردم به خرید سهام، دونالد ترامپ با اسکات بسنت، هاوارد لوتنیک، و کوین هَست، مدیر شورای ملی اقتصاد آمریکا در دفتر بیضی در کاخ سفید دیدار کرد.
آنها در این دیدار درباره بازدهی اوراق قرضه ۱۰ ساله و نگرانی خود نسبت به سلامت کلی نظام مالی آمریکا با رئیسجمهوری گفتگو کردند.
دونالد ترامپ به دلیل سالها فعالیت در حوزه املاک از پیامدهای افزایش بازدهی اوراق قرضه برای بانکها و وامدهی بلندمدت به خوبی آگاه است.
اعمال تعرفهها باعث فروش گسترده اوراق قرضه دولتی و کاهش ارزش دلار شد. اوراق قرضه داراییهایی هستند که معمولا در دوران بحران بهعنوان گزینههای امن محسوب میشوند.
پس از اعلام تعرفهها در هفته گذشته، اقتصاددانان والاستریت بهسرعت پیشبینی خود از نرخ تورم را افزایش و انتظار رشد اقتصادی را کاهش دادند. بسیاری نیز نسبت به رکود اقتصادی هشدار دادند. همچنین چند هزار میلیارد دلار از ارزش بازار سهام در عرض چند روز از بین رفت.
در نهایت، در ساعت ۱۳:۱۸ روز چهارشنبه نهم آوریل، دونالد ترامپ با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی «تروت سوشال» از تعلیق تعرفهها به مدت ۹۰ روز خبر داد و با این حال اعلام کرد که چین از این قاعده مستثنی است و تعرفه بر واردات از دومین اقتصاد بزرگ جهان را به ۱۲۵ درصد افزایش داد.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.