گزارش رویترز از احتمال حمله به ایران
ساعت پس از یک حمله احتمالی، ایران بازرسان هستهای سازمان ملل را اخراج میکند، برنامه خود را که تا حدی زیرزمینی بود را کاملا زیرزمینی کرده و به سمت تبدیل شدن به یک کشور مجهز به سلاح هستهای حرکت میکند. بسیار بعید است که حملات نظامی برنامه هستهای ایران را برای همیشه نابود کند.
خبرگزاری رویترز با انتشار گزارشی که حاوی گفتگو با کارشناسان غربی است، از قول آنها، احتمال نابودی برنامه هستهای ایران با استفاده از حمله نظامی را بسیار بعید دانسته است.
رویترز نوشت: کارشناسان نظامی و هستهای میگویند هرگونه حمله آمریکا و اسرائیل به سایتهای اتمی ایران خطرناک خواهد بود و برنامه را تنها چند سال عقب میاندازد، مگر اینکه هدف واقعی آنها تغییر رژیم باشد.
بر اساس این گزارش: استقرار اخیر بمبافکنهای B-2، تنها هواپیماهایی که قادر به پرتاب قویترین بمبهای سنگرشکن در محدوده ایران هستند، سیگنالی قوی برای تهران است که نشان میدهد در صورت عدم دستیابی به توافقی برای مهار برنامه هستهای آن، چه اتفاقی برای برنامه هستهایاش میافتد.
اما کارشناسان نظامی و هستهای میگویند که حتی با وجود چنین قدرت آتش عظیمی، اقدام نظامی آمریکا و اسرائیل احتمالا به طور موقت برنامهای را که غرب از آن میترسد را به عقب براند.
بدتر از آن، یک حمله احتمالی میتواند ایران را وادار کند که بازرسان هستهای سازمان ملل را اخراج کند، برنامهای که تا حدی زیرزمینی بود را کاملا زیرزمینی هدایت کند و به سمت تبدیل شدن به یک کشور مجهز به سلاح هستهای حرکت کند.
"جاستین برانک" پژوهشگر ارشد نیروی هوایی و فناوری در موسسه Royal United Services - یک اندیشکده نظامی در بریتانیا – در این باره میگوید: "در نهایت، به جز تغییر رژیم یا اشغال کامل نظامی ایران، دیدن اینکه چگونه حملات نظامی میتواند مسیر ایران به سمت سلاح هستهای را نابود کند، بسیار دشوار است."
این یک مورد اساسا تلاش برای اعمال مجدد بازدارندگی نظامی، تحمیل هزینه و بازگرداندن "نقطه گریز" هستهای ایران به جایی است که چند سال پیش بودیم."
نقطه گریز به مدت زمان لازم برای تولید مواد شکافت پذیر کافی به منظور ساخت یک بمب هستهای اشاره دارد، در حال حاضر این زمان برای ایران از چند روز یا چند هفته تخمین زده میشود.
توافق هستهای تاریخی 2015 (برجام) بین ایران و قدرتهای بزرگ محدودیتهای سختی را برای فعالیتهای هستهای ایران ایجاد کرد که نقطه گریز آن را حداقل به یک سال افزایش داد. پس از اینکه دونالد ترامپ، ایالات متحده را از این توافق در سال 2018 خارج کرد، این توافق از بین رفت و ایران بسیار فراتر از محدودیتهای خود عمل کرد.
اکنون ترامپ میخواهد در مذاکراتی که از شنبه گذشته آغاز شده، درباره محدودیتهای هستهای جدید مذاکره کند. او همچنین دو هفته پیش گفت: "اگر با ایران به توافق نرسد، این کشور بمباران خواهد شد. "
اسرائیل نیز چنین تهدیداتی را انجام داده است. "اسرائیل کاتز" وزیر دفاع اسرائیل پس از آغاز به کار خود در ماه نوامبر گذشته گفت: "ایران بیش از هر زمان دیگری در معرض حملات به تاسیسات هستهای خود قرار دارد. ما این فرصت را داریم تا به مهمترین هدف خود یعنی خنثی کردن و از بین بردن تهدید موجودیتی برای کشور اسرائیل دست یابیم.." "خطرناک"
برنامه هستهای ایران در بسیاری از سایتهای هستهای در داخل فلات ایران پخش شده است و یک حمله احتمالا باید بیشتر یا همه آنها را هدف قرار دهد. حتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی - ناظر هستهای سازمان ملل - نمیداند ایران برخی تجهیزات حیاتی مانند قطعات سانتریفیوژها - ماشینهایی که اورانیوم را غنیسازی میکنند- در کجا نگهداری میکند.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.