آزاد شدن قیمت بنزین ؛ بسیار نزدیک
ساعت 24 - بر اساس مواضع مقامات دولت، به نظر میرسد زمان اتخاذ تصمیمات سخت فرارسیده و در آینده نزدیک باید در انتظار تدوین و اجرای طرحی در رابطه با آزادسازی نرخ حاملهای انرژی باشیم.
به گزارش الف، اظهارات پرتکرار مقامات دولتی پیرامون موضوع انرژی و قیمت پایین حاملها که سال گذشته به کرات بیان شد، در سال ۱۴۰۴ هم دوباره در کانون توجهات قرار گرفت اما با یک تفاوت مهم. در سال گذشته علیرغم گلایههای مطروحه هیچ گاه صحبتی از افزایش قیمت حاملها و تغییر در شیوه محاسبه مبلغ انرژی انجام نمیشد اما به نظر میرسد که در سال جدید قرار است تصمیمات مهمی اتخاذ و اجرایی شود و سخنان اخیر مسعود پزشکیان در استان البرز و مصاحبه محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی وی در صدا و سیما، موید تحقق مطلوب دولت چهاردهم در آینده نزدیک است.
از زمان آغاز به کار دولت وفاق، شخص رئیسجمهور، معاون اول، وزیر پیشین اقتصاد، رئیس سازمان برنامه و بودجه، معاون اجرایی و برخی دیگر از مقامات تاکیدات بسیاری بر حل معضل انرژی در کشور داشته و یکی از راههای مهم در این مسیر را واقعیکردن قیمتها ذکر کردهاند. از نظر دولتمردان، واقعیکردن قیمتها (گرانسازی) و کمکردن شکاف قیمتی نرخ انرژی میان داخل و خارج کشور موجب کنترل مصرف خواهد شد و از سویی دیگر منابع حاصله از آزادسازی قیمتها به دست خانوارهایی خواهد رسید که از یارانههای سوختی در کشور بهرهمند نمیشوند.
* یارانههای پنهانی که باید عادلانه توزیع شوند
رئیسجمهور طی سفر اخیر خود باز هم از ناترازیها گفت و عنوان کرد با کمک مردم این مشکل را حل خواهد کرد. مسعود پزشکیان از میزان یارانههایی که دولت میدهد، گلایه کرد و اظهار داشت: «نباید اجازه دهیم که عدهای رانت بگیرند و عدهای دیگر چیزی نداشته باشند، در حال حاضر ثروتمندان استفاده بیشتری از یارانههای دولت میبرند».
او میزان یارانه برق و گاز و سوخت را ۱۵۰ میلیارد دلار ذکر کرد گفت: «میخواهیم کاری کنیم که این یارانه به دست خود مردم برسد ».
پزشکیان همچنین از وضعیت چندنرخی بودن قیمت دلار نیز ابراز ناراحتی کرد و اظهار داشت: «باید از این وضعیت که یک عده رانت و ارز ۲۸ هزار تومانی میگیرند خارج شویم، هر کس ارز ۲۸ هزارتومانی میگیرد، رانت میگیرد. وقتی قیمت دلار بیرون ۱۰۰ هزارتومان است و اینجا دلار را ۲۸ هزارتومان میدهند، یعنی فرد بدون اینکه هیچ کاری انجام دهد ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان کاسب شده است».
* ادامه این روند ممکن نیست/ پزشکیان شخصاً پیگیر اصلاح قیمتهاست
محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی رئیسجمهور هم در گفتوگوی تلویزیونی خود از احتمال تغییر در قیمت حاملهای انرژی سخن گفت. وی اظهار داشت: «اگر مصرف بهینه انرژی انجام نشود ناچار به اصلاح وضعیت موجود و پرداخت هزینه آن به مردم هستیم، این اتفاق لاجرم خواهد افتاد و البته اگر افزایش قیمت (حاملهای انرژی) اتفاق بیفتد باید هزینه آن به مردم و طبقات آسیبپذیر بازگردانده شود تا همه مردم به صورت عادلانه از یارانههای برق و گاز و انرژی بهرهمند شوند».
قائمپناه با اشاره به اینکه هزینه تولید بنزین برای دولت لیتری۴۳ هزار تومان است، تاکید کرد: «متاسفانه بیشتر این یارانه به اقشار پردرآمد اختصاص مییابد. طرحهای مختلفی برای اصلاح این روند پیشنهاد شده است اما هنوز هیچ کدام از آنها قطعی نیست».
وی اظهار داشت: «گازوئیل در کشور ۳۰۰ تومان است، درحالی که نرخ آن در کشورهای حاشیه خلیج فارس برای هر لیتر ۱۰۰ هزار تومان و در افغانستان و پاکستان هر لیتر ۶۰ هزار تومان است. به همین دلیل است که با قاچاق ۲۰ میلیون لیتری گازوئیل در روز مواجه هستیم. باید الگوی مصرف را تغییر دهیم و پرمصرفها هزینه بیشتری پرداخت کنند، بیشتر مردم ما مصرف بالایی ندارند و لذا نیازی به تغییر قیمت برای آنها نیست اگر چه این موضوع نیاز به کار کارشناسی دارد و اتفاقی نیست که قرار باشد از فردا بیفتد اما آنچه مسلم است باید کاری کنیم که همه افراد به صورت مساوی از یارانه گاز، برق و انرژی بهرهمند شوند».
معاون اجرایی رئیسجمهور با بیان اینکه شخص پزشکیان پیگیر اصلاح قیمتهاست، گفت: «باید قیمتها اصلاح شود البته نه به صورت ناگهانی بلکه باید با مردم گفتوگو شود و مزایا و معایب این طرح آشنا شوند. به هیچ وجه نباید اقشار آسیبپذیر صدمه ببیند. یکی از طرحها این است که به هر شخص میزانی از انرژی اختصاص پیدا کند، هر کس از الگوی موردنظر کمتر مصرف کند میتواند میزان باقیمانده را بفروشد و هر کس که بیشتر مصرف کند باید مابقی را بخرد، این طرح نیاز به پخته شدن دارد اما باید شرایطی فراهم شود که همه مردم از انرژی به یک میزان بهرهمند باشند»
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.