فایده های دورهم غذا خوردن
ساعت 24 - تحقیقات جدید نشان میدهد افرادی که به طور منظم با دیگران غذا میخورند، صرف نظر از سن، فرهنگ یا پیشینه، شادتر و از نظر عاطفی رضایت بیشتری دارند.
با هم و دور هم غذا خوردن به سلامت عاطفی ما کمک میکند و حتی بد غذاترین آدمها را هم به اشتها میآورد. در این مطلب به فواید با هم غذا خوردن میپردازیم با اینکه میدانیم ممکن است هر روز امکان چنین کاری فراهم نباشد.
پژوهشها نشان میدهد که صرف وعدههای غذایی در کنار دیگران راهی به سوی نیکبختی است چرا که نشستن دور یک میز باعث بهبود پیوندهای میان افراد میشود. پژوهشهای دیگر هم نشان داده است کودکان و نوجوانانی که با خانواده دور یک میز غذا میخورند رژیم غذایی سالمتری دارند که شامل میوه و سبزیجات و مواد مغذی دیگر است.
شواهد نشان میدهد که سفرههای خانوادگی باعث کاهش احتمال اضافه وزن و چاقی در جوانان میشود. البته این ماجرای پیچیدهای است و برخی کارشناسان معتقدند جدا کردن اثرات با هم غذا خوردن از سایر عوامل دخیل در آن امکان ندارد. برای مثال، خانوارهایی که وعدههای غذایی خود را با هم میخورند امکان مالی بهتری برای خرید مواد غذایی سالم دارند و یا زمان و انرژی و توانایی جسمی بیشتری برای پختن و آماده کردن غذا نسبت به کسانی که با هم غذا نمیخورند، دارند.
البته بعضی پزشکان میگویند انجام مراسم غذا خوردن خانوادگی برای بعضی خانوادهها ممکن نیست و پایبندی به چنین برنامه و رسمی باعث ایجاد استرس در خانواده میشود.
روانشناسان و کارشناسان تغذیه در این زمینه اتفاق نظر دارند که باهم غذا خوردن از نظر عاطفی و جسمی برای همه بهویژه کودکان و نوجوانان مفید است. لیندا بلر، روانشناس بالینی و کارشناس امور تربیتی میگوید: «ما دریافتیم که وقتی افراد به عمل خوردن توجه نمیکنند پرخوری میکنند و هر چه جلوشان باشد بدون فکر و تامل میخورند. غذا خوردن با دیگران باعث میشود حواستان به غذا خوردن باشد و چون میدانیم بیتوجه غذا خوردن ضرر دارد پس بهترین درمان این است که با هم غذا بخورید. »
کاترین لیپه، کارشناس تغذیه و متخصص تغذیهٔ کودکان میگوید اساس تغذیهٔ صحیح از سالهای اولیهٔ زندگی شکل میگیرد و لذت بردن از غذا، دور یک میز، همراه با دیگران نقش مهمی در این زمینه دارد. لیپه میگوید: «کودکان باید غذا را ببینند و بچشند وقتی دور هم و سر یک میز همگی غذا میخورید بچهها میتوانند طعم و مزههای گوناگون را بچشند و دریابند که غذا و خوراکیهای گوناگون چه شکل و بو و مزهای دارد. »
اگر بچهها در غذا خوردن «بهانهجو» و «ایرادگیر» هستند دیدن و چشیدن خوراکیهای مختلف به آنها کمک میکند که قدر غذا را بدانند. لیپه میگوید: «اگر غذایی تازه یا عجیبوغریب باشد بچهها نیاز دارند تا در برابر عناصر بصری و چشیدنی آن به قدر کافی قرار بگیرند تا زمانی که در مرحلهٔ نهایی خودشان تصمیم بگیرند آن را امتحان کنند. »
با مشاهدهٔ غذا خوردن دیگران سر یک سفره کودکان یاد میگیرند که در جمع چطور باید غذا خورد. لیپه میگوید: «این جنبهٔ الگوبرداری از دیگران مهم است. گاهی به عنوان والدین ما به عمد کارهایی میکنیم که بچهها از ما الگوبرداری کنند، برای مثال، وقتی میخواهیم بچهها مواد غذایی سالم بخورند ما هم مواد غذایی سالم میخوریم تا نشان دهیم چنین موادغذایی لذتبخش و سالم است و بخشی از روش زندگی خانوادگی است.
گاهی الگوبرداری عمدی نیست، برای مثال نشستن صحیح سر میز غذا و گفتن بفرمایید و خواهش میکنم از مواردی است که به طور ناخودآگاهانه الگوبرداری میشود. » خانوادهای با هم بر سر میز غذا میخورندبهتر میتوانند حرف بزنند و درد دل کنند و بههرحال موقع غذا فرصت مناسبی برای ارتباط با بچهها و نوجوانان است با هم غذا خوردن به معنای ارتباط بهتر است
بلر میگوید: «بچهها در هر سنی، بهویژه در نوجوانی بیشتر دوست دارند با شما دربارهٔ مسائلی که آزارشان میدهد یا ناراحتشان کرده است صحبت کنند و چنین گفتگویی را به زمانی موکول میکنند که تماس مستقیم چشمی با والدین نداشته باشند. وقتی با هم غذا میخورید، ناچار نیستند مستقیم به شما نگاه کنند، میتوانند به غذایشان نگاه کنند و به همین دلیل است که سر میز غذا حرفهایی میزنند که هرگز وقتی به آنها میگویید «حالا بنشینیم و با هم حرف بزنیم» بر زبان نمیآورند. »
این موضوع در مورد همسران و افراد دیگر خانواده هم مصداق دارد، هنگام با هم غذا خوردن فرصت مناسبی برای ارتباط با هم است. «اگر از خوردن غذا لذت میبرید ــ و البته غذا خوردن یکی از لذتهای آدمی است ــ وقتی مشغول غذا خوردن هستید حال خوبی دارید و کمتر احتمال درگیری با دیگران وجود دارد. معمولاً گفتگوهای سر میز غذا گفتگوهای سازندهای است.»
برای بسیاری از خانوادهها با هم در یک زمان غذا خوردن امکان ندارد. نظرسنجی یک فروشگاه زنجیرهای نشان داد که فقط ۲۸ درصد از خانوادهها شام را با هم میخورند. بیشتر افراد شرکتکننده در این نظرسنجی (حدود ۵۵ درصد) تلاش میکنند که چنین زمانی پیدا کنند و یکی از هر پنج خانوار (۱۹ درصد) آنقدر تا دیروقت کار میکنند که امکان غذا خوردن با خانواده را ندارند. حدود یک چهارم افراد (۲۳ درصد) گفتهاند که بچهها غذای خود را جلوی تلویزیون و دستگاه بازیهای کامپیوتری میخورند.
پس چطور میتوانید از فواید با هم غذا خوردن بهرهمند شوید وقتی هر شب چنین امکانی وجود ندارد؟ ۱. کیفیت مهم است نه کمیت
بلر میگوید: «کمیت مهم نیست. همین که تلاش کنید یکی دوبار در هفته با هم غذا بخورید به هدف خود رسیدهاید. مهم این است که انعطافپذیر باشید، بهویژه با نوجوانان که اگر مجبورشان کنید سر میز غذا بیایند هیچ ارتباط خوبی با شما برقرار نمیکنند. یادتان باشد که مغز نوجوانان در حال دگرگونیهای فیزیولوژیکی است و زمانبندیهای ذهنی آنها با بزرگسالان فرق دارد، آنها تنبل نیستند، آنها نمیتوانند صبح زود بیدار شوند و عاشق شب تا دیروقت بیدار بودن هستند. پس برنامهٔ یک صبحانهٔ دیرهنگام روز تعطیل بگذارید که با ساعتی که آنها بیدار میشوند جور باشد. یا آخر شب که از بیرون برمیگردند بنشینید و با هم نوشیدنی گرمی بنوشید و گپ بزنید. »
بلر میگوید لازم نیست همهٔ اعضای خانواده در همهٔ وعدههای غذایی دور هم باشند. «برای مثال، اگر یکی از بچه به کلاس ورزش رفته است فرصت خوبی است که با یکی دیگر از بچههای خود بنشینید و با هم حرف بزنید و از احوال او جویا شوید. » ۲. از وعدههای غذایی فرصت بسازید
بلر پیشنهاد میکند که وعدههای غذایی را تبدیل به اتفاقی منظم کنید. «برای مثال میتوانید ناهار روز تعطیل یا پیتزای سهشنبه شب را قرار بگذارید اما در مورد کیفیت غذای این وعده سختگیری نکنید یادتان باشد در باهم غذا خوردن آنچه اهمیت دارد غذایی که میخورید، نیست.»
لیپه پیشنهاد میکند وقتی بچههای کوچک هم هستند بهتر است کمی شوخی و تفریح وارد ماجرا کنید.
«در تمام مدت غذا خوردن میتوانید با هم صحبت کنید. این بهترین راه برای مهار بچهها و راضی کردن آنها به نشستن دور میز غذاست.»
پیشنهاد دیگر لیپه این است که از بچهها بخواهید در آماده کردن غذا به شما کمک کنند این کار با هم غذا خوردن را برای آنها جذابتر میکند. متناسب با سن و تواناییشان آنها را تشویق کنید در آشپزی مشارکت کنند، میز را بچینند، پذیرایی کنند و میز را جمع کنند. «وقتی احساس کنند در این کار جمعی مشارکت کردهاند بیشتر دوست دارند بنشینند و از غذا خوردن هم لذت ببرند. » ۳. تلفن را کنار بگذارید
تحقیقات متعددی نشان داده است که کنار گذاشتن ابزارهای دیجیتال هنگام غذا خوردن فواید بسیاری دارد. در این تحقیقات به ارتباط میان استفاده والدین و پرستاران بچهها و بچهها از این دستگاه سر میز غذا و افزایش خطر الگوهای ناسالم غذایی و چاقی پرداخته شده است. یکی از دلایل این است که وقتی حواستان پرت این دستگاهها میشود متوجه نمیشود چه زمانی سیر شدید. نظریهٔ دیگر این است که بچهها نمیتوانند الگوی تغذیهٔ صحیح و عادتهای غذایی درست را از والدین یا پرستاران و مراقبان خود یاد بگیرند وقتی آنها از این وسایل هنگام غذا خوردن استفاده میکنند.
بلر میگوید: «حضور ذهن در هنگام غذا خوردن مهم است. خوردن غذا به طور معمول حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول میکشد. همه میتوانند این مدت زمان تلفن همراه خود را کنار بگذارند. »
براساس یک نظرسنجی حدود ۲۰ درصد از بریتانیاییها دیگر در خانههای خود میز غذاخوری ندارند اما این باعث نمیشود که نتوانند با هم و دور هم غذا بخورند.
لیپه میگوید: «باربکیو و غذا خوردن در فضای باز هم انتخابهای دیگری است بخصوص اگر بچههای کوچک داشته باشید. روی زمین زیراندازی پهن کنید و پیکنیک راه بیندازید. با این کارها با هم غذا خوردن شور و هیجان بیشتری پیدا میکند. حتی اگر روی مبل نشستید و با هم غذا میخورید حداقل تلویزیون را خاموش کنید تا هنگام غذا خوردن حواستان به همدیگر باشد. » ۵. واقعبین باشید
دکتر مکس دیوی، از بخش پزشکان اطفال و بهداشت کودکان رویال کالج میگوید هرچند شواهد بسیاری مبنی بر مفید بودن با هم غذا خوردن وجود دارد اما در خیلی از خانوادهها این کار ممکن نیست.
دکتر دیوی میگوید: «ما نباید ایدهای دستنیافتنی مطرح کنیم. خانوادههای کم درآمد، کارکنان شیفتی و نوبتی، معلولان و افرادی که مشکلات و بیماریهای گوناگون ارثی و روانتنی دارند نمونههایی از کسانی هستند که نمیتوانند به راحتی آشپزی کنند و از غذا خوردن دور هم لذت نمیبرند. ایدهٔ این که خانوادهای خوشبخت دور میز آشپزخانه با هم بنشینند و غذاهای خانگی سالم و خوشمزه بخورند ایدهآل است اما وقتی افراد نتوانند چنین کاری را انجام دهند چنین تصویری بیفایده و دارای اثر منفی خواهد بود. » اگر با دوستان و خانواده زندگی نمیکنید؟
یک پژوهش دانشگاه آکسفورد نشان داده: «افرادی که در جمع غذا میخورند شادمانتر هستند و از زندگی خود رضایت بیشتری دارند و به دیگران بیشتر اعتماد میکنند و وارد فعالیتهای اجتماعی میشوند و دوستان بیشتری دارند که میتوانند از کمک و حمایت آنها برخوردار شوند. »
لازم نیست برای دور هم غذا خوردن به رستورانهای گرانقیمت بروید، راه دیگر مقرون بهصرفه این است که دورههایی در خانهٔ هریک از دوستان ترتیب دهید که هرکس به نوبت آشپزی و مسئولیت غذا را تقبل کند یا اگر میخواهید همیشه دوستان را به خانهٔ خودتان دعوت کنید از آنها بخواهید که هرکدام غذای خود را بیاورند.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.