زور ترامپ به رییس بانک مرکزی نمی رسد
در شرایطی که به نظر میرسد ترامپ برای تغییر رییس فدرالرزرو مصمم است اما اگر او بخواهد پاول را از سمت خود برکنار کند، رییس فعلی فدرالرزرو مطابق با قانون یعنی تا زمان پایان دورهاش، میتواند تا ژانویه 2028 به عنوان یکی از اعضای هیاترییسه فدرالرزرو در این نهاد باقی بماند.
در همین رابطه طبق گزارشی که خبرگزاری رویترز منتشر کرده، اولین جای خالی در هیاترییسه فدرالرزرو تا ژانویه ۲۰۲۶ ایجاد نمیشود بنابراین در این فاصله ترامپ فقط میتواند یکی از اعضای فعلی هیاترییسه را به عنوان رییس جدید معرفی کند درنتیجه از بین شش عضو دیگر، دو نفر یعنی کریستوفر والر و میشل بومن را خود ترامپ در دوره اول ریاستجمهوریاش منصوب کرده است.
نکته جالب توجه اینجاست که هر دوی آنها مانند پاول بر استقلال فدرالرزرو تاکید دارند بنابراین مشخص نیست که آیا آنها کاهش نرخ بهره موردنظر ترامپ را اجرا خواهند کرد یا خیر؟ آیا رییسجمهور بر فدرالرزرو کنترل دارد؟ لازم به ذکر است مطابق با قانون ایالاتمتحده، رییسجمهور این کشور هیچ کنترلی بر انتخاب رییس فدرالرزرو ندارد. در واقع رییس این نهاد سالانه توسط ۱۲عضو یعنی هفت عضو هیاترییسه، رییس فدرالرزرو نیویورک و چهار رییس منطقهای دیگر که به صورت چرخشی عضویت دارند، انتخاب میشود بنابراین طبق سنت، توسط سازوکار مشخصی انتخاب میشود و رییس فدرالرزرو نیویورک نیز معاون او خواهد بود. در چنین شرایطی برکناری پاول از هیاترییسه بهترین راهحل برای ترامپ است زیرا اگر این تصمیم از چالشهای حقوقی جان سالم به در ببرد، ترامپ هم یک کرسی خالی در هیاترییسه به دست میآورد و هم میتواند فرد موردنظر را در جایگاه ریاست این نهاد مهم آمریکایی قرار دهد، همچنین این اقدام راه را برای برکناری سایر اعضای هیاترییسه توسط ترامپ باز میکند تا بتواند رهبری مطیعتری در فدرالرزرو جانمایی کند. آیا پاول میتواند مقابله کند؟ با این حال در صورت برکناری، پاول این اختیار را دارد که در دادگاه فدرال علیه این تصمیم اقدام کند اما باید هزینههای حقوقی را شخصا پرداخت کند. نکته مهم این است که او به عنوان یک وکیل و مدیر سابق صندوق سرمایهگذاری از توان مالی لازم برای چنین اقداماتی برخوردار است و بارها تاکید کرده که به نظر او برکناریاش براساس قانون مجاز نیست.
در همین رابطه روزنامه والاستریت ژورنال هفته گذشته گزارش داد که ترامپ درباره برکناری پاول و جایگزینی او با کوین وارش (عضو سابق هیات حکام فدرالرزرو بین سالهای۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱) بحث کرده است. به گزارش این روزنامه، وارش به ترامپ توصیه کرده که پاول را تا پایان دوره ریاستش در مه۲۰۲۶ حفظ کند. هفته گذشته کوینهاست، مشاور اقتصادی کاخ سفید و گزینه دیگر جایگزینی پاول گفته که این موضوع در حال بررسی در دولت است. چرا ترامپ به دنبال برکناری پاول است؟ دونالد ترامپ معتقد است فدرالرزرو باید برای کاهش هزینه استقراض مصرفکنندگان و کسبوکارها اقدام کند. با این حال فدرالرزرو از زمان آخرین کاهش نرخ بهره در دسامبر سال گذشته، نرخ بهره را ثابت نگه داشته؛ آن هم به این دلیل که تورم همچنان بالا بوده و دستیابی به هدف ۲درصدی سالانه را دشوار کرده است.
در چنین شرایطی درخصوص اختیارات ترامپ برای برکناری رییس فدرالرزرو لازم به ذکر است که براساس حکم تاریخی دیوانعالی آمریکا در سال۱۹۳۵، اعضای هیاتمدیره نهادهای مستقل فدرال مانند فدرالرزرو تنها در صورت تخلف میتوانند قبل از پایان دوره خود برکنار شوند. با این حال برخی تحلیلگران معتقدند، ترامپ هنجارهای سیاسی را به چالش کشیده و اخیرا برخی مقامات مستقل را اخراج کرده است، هر چند که این اقدامات در حال بررسی در دادگاه هستند. در همین رابطه درخصوص واکنشها و پیامدهای احتمالی چنین اقدامی، شبکه خبری CBS آمریکا گزارش داده، رویکرد ترامپ درخصوص برکناری رییس فدرالرزرو باعث نگرانی سرمایهگذاران شده و شاخصهای S&P 500، داو جونز و Nasdaq در واکنش انتقادات و اظهارات ترامپ بیش از ۲درصد افت کرده است.
از سوی دیگر همزمان با اینکه برخی کارشناسان هشدار دادهاند، مداخله ترامپ میتواند استقلال فدرالرزرو را تضعیف و به تورم بالاتر منجر شود، حامیان پاول در کنگره و سنا که برخی از آنها جمهوریخواه نیز هستند، میگویند که چنین اقدامی میتواند پیامدهای هزینهزایی از لحاظ سیاسی و اقتصادی برای ایالاتمتحده به همراه داشته باشد. علاوهبر این شخص پاول که در سال۲۰۱۷ توسط ترامپ و در ۲۰۲۱ توسط بایدن مجددا منصوب شد، تاکید دارد که طبق قانون رییسجمهور حق اخراج رییس فدرالرزرو را ندارد و دوره ریاست او تا ۱۵مه۲۰۲۶ ادامه دارد بنابراین به نظر میرسد جنگ ترامپ با رییس فدرالرزرو طی روزهای آتی تشدید شده و در نهایت باعث بروز برخی نابسامانیهای اقتصادی برای ایالاتمتحده در کوتاهمدت شود.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.