دستمزد کارگران مثل برف آب می شود
در حالیکه قیمت دلار ۷۹ درصد زیاد شده، دستمزد ۴۵ درصد افزایش یافته است. بنابراین برای جبران عقبماندگی مزدیای که فقط از ناحیه قیمت دلار در سال ۱۴۰۳ بر سر کارگران آوار شده، مزد باید لااقل ۳۴ درصد دیگر افزایش یابد. دستنزد کارگران مثل برف در برابر تورم آب میشود و به زمین فرو میرود.
جدیدترین گزارش مرکز آمار از شاخص قیمت مصرفکننده نشان میدهد که تورم مواد غذایی در محاسبات ماهانه دوباره روند صعودی به خود گرفته و از شاخص ۴.۱ نیز گذشته و در این میان میوه و خشکبار با تورم ماهانه ۱۱.۷ درصدی رکورددار گرانی در سبد غذایی خانوار است.
دادههای تورم ماهانه، سالانه و نقطه به نقطه نیز، یک صعود جدی و بیسابقه را تجربه کردهاند. براساس گزارش مرکز آمار، تورم نقطهبهنقطه خانوارهای کشور در فروردین ماه امسال، ۳۸.۹ درصد بوده است. تورم خوراکیها به نسبت فروردین سال قبل، ۴۲.۷ درصد بوده است. سبزیجات و حبوبات با جهش ۸۹.۱ درصدی در صدر گروههای خوراکی قرار گرفتهاند. میوه و خشکبار با تورم ۶۵.۰ درصد در رتبه دوم تورم نقطهای قرار دارند.
این اعداد هرچند که محافظهکارانه و تقریباً به دور از واقعیت بازار محاسبه شدهاند، بازهم گویای یک واقعیت تلخ هستند؛ یک خانواده ایرانی در فروردین امسال برای پر کردن سفره با کالاهای بسیار ساده اولیه مثل سبزیجات و حبوبات (که در سالهای اخیر بعد از شوکهای پیاپی تبدیل به جایگزین اصلی گوشت شدهاند) باید ۹۰ درصد بیشتر از فروردین سال قبل هزینه کند. این در حالیست که دستمزد یک کارگر حداقلبگیر فقط ۴۵ درصد و سایر سطوح فقط ۳۲ درصد زیاد شده است.
قیمتهای واقعی
و اما قیمتهای واقعی و میدانی بسیار بیشتر از نرخهاییست که در سبد تورمی مرکز آمار ایران منظور شده است؛ در حالی که ستاد تنظیم بازار از یک ماه پیش، قیمت هر کیلوگرم برنج هاشمی و طارم درجه یک را ۱۳۰ هزار تومان مصوب کرده، این کالای پرمصرف در فروشگاههای زنجیرهای مانند افق کوروش و جانبو اساساً یافت نمیشود و مردم نمیتوانند با کالابرگ خود دو سه کیلو برنج ایرانی بخرند چراکه این فروشگاهها مملو از برنج هندی شده است و در بازار آزاد و سایر فروشگاهها نیز به دو برابر نرخ رسمی اعلامی به فروش میرسد.
قیمت هر کیلو برنج هاشمی در بازار حدود ۲۵۰ هزار تومان است و هر کیلو برنج درجه دو و سه ایرانی حدود ۲۰۰ هزار تومان به فروش میرسد. در نتیجه دستمزد روزانه کارگران که ۳۴۶ هزار تومان مصوب شده است، پول دو کیلو برنج ایرانی نمیشود.
با این حساب، چیزی از افزایش مزد مصوب اسفند برای خانوادههای متعلق به طبقهی کارگر باقی نمانده است. «فرامرز توفیقی» فعال کارگری در مورد وضعیت بحرانی زندگی کارگران ایرانی در آستانهی روز جهانی کارگر امسال به ایلنا میگوید: حال کارگران شاغل و بازنشسته اصلاً خوب نیست.
بالا رفتن قیمت ارز در یک سال اخیر اثر مهلکی بر سفرهی طبقهی کارگر گذاشته و جالب اینجاست کهاندکی کاهش آن، هیچ تاثیری نداشته است و چیزی ارزان نشده. در بازار بیثبات ایران، فقط گرانیهاست که مثل موج زندگی مردم را درمینوردد و متاثر میکند نه کاهش قیمت ها.به گفته وی، بازار بدون کنترل و پایش رها شده و هیچ نظارتی بر قیمتها نیست.
توفیقی ادامه میدهد: مثلاً در حوزه لبنیات شاهد افزایش دوباره و چندبارهی قیمتها هستیم؛ هر شرکت تولیدی در هر زمان و هرچقدر که میخواهد اجناسش را گران میکند، گوشت قرمز برای کارگران دستنیافتنی شده است. دست کارگران به برنج ایرانی هم دیگر نمیرسد!
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.