تصویر اقتصادکلان در سه سناریو
ساعت 24 - سناریوهای اقتصاد سیاسی ایران در هفتهها و ماههای نزدیک در آینده با سه سناریوی احتمالی روبهرو است. سناریوی نخست این است که صلح یا جنگی میان ایران و آمریکا رخ ندهد و سیاستگذاری و حکمرانی اقتصادی همین باشد که هست.

در این صورت چه اتفاقی رخ میدهد؟ آمارهای نهادهای بینالمللی نشان میدهند رشد اقتصاد ایران روندی کاهنده را تجربه میکند و نرخ تورم برعکس در مسیر افزایشی خواهد بود. دراین صورت شهروندان با یک ضریب میانگین فقیرتر میشوند.
سناریوی دوم این است که ایران و آمریکا بهسوی صلح بروند و از روزهای تنشزا دوری کنند. در این صورت بالاترین خواسته ایران از آمریکا رفع تحریمها و عادی کردن اقتصاد ایران خواهد بود. با لحاظ کردن این نکته که بازار جهانی نفت اجازه میدهد ایران با شتاب مناسب سهمیه پیشین در بازارهای جهانی را به دست آورد، دراین صورت نهتنها درآمد صادرات نفت ایران با شتاب لازم بهسوی افزایش میرود بلکه برگشت دلارهای حاصل از صادرات نیز با شتاب بیشتری ممکن میشود.
افزایش درآمدهای صادرات نفت راه سرمایهگذاری برای دیگر فعالیتهای اقتصادی را هموار میکند. بدترین اتفاق برای جامعه ایرانی در این دوره دورشدن از صلح و رفتن بهسوی تنش بیشتر و احیانا جنگ با آمریکاست.
در این صورت فضای اقتصادی و سیاسی ایران و مناسبات با آن با آمریکا ناشناس است. در این وضعیت میزان صادرات نفت از این هم که هست کمتر شده و دردسرهای تازه برای اقتصاد کلان درست میشود. در وضعیت سوم جمهوری اسلامی باید راهبردی داشته باشد که اقتصاد فلج نشود در این صورت زیرساختهای موجود نیز به فروپاشی بیشتر نزدیک میشود. با این همه اما باید نخست چهرهای از اقتصادایران کشیده شده و عیبها و نارساییهای آن در عبارات کوتاه بیان شود.
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.