رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 653136

داریم سرمایه های تاریخی را می خوریم

ساعت 24 - کسانی که در بازارند و باید از سود به دست آمده کسب‌وکار خود چرخ زندگی و بنگاه‌شان را بچرخانند در روزهای بی‌فروغی دادوستد و در نتیجه رسیدن سود به صفر و برداشتن از اصل سرمایه برای زندگی و کار، یک اصطلاح دارند که «داریم از جیب می‌خوریم».

این اصطلاح یعنی سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده پیشین را برمی‌داریم و خرج روزانه می‌کنیم. اینها اما خوب می‌دانند جیب‌شان یا سرمایه انباشت‌شده‌شان ته دارد و نمی‌تواند تا ابد ادامه یابد.

حالا تصور کنید یک سرزمین و یک کشور سال‌های سال نتواند سرمایه‌گذاری جدید کند و ناچار باشد سرمایه‌های تاریخی انباشت‌شده خود را بردارد و برای امور روزمره هزینه کند.  

از پیش آشکار است که این سرزمین از این راه نه‌تنها به جای خوبی نمی‌رسد بلکه با سر، زمین می‌خورد و روزی می‌رسد که هرچه جیب خود را جست‌وجو می‌کند چیزی برای برداشتن پیدا نمی‌کند. شوربختانه و با اندوه باید گفت سرزمین کهنسال ایران که در 70سال تازه‌سپری‌شده از درآمد طبیعت بخشنده خود سرمایه‌گذاری قابل‌اعتنایی در زیرساخت‌ها داشته نزدیک به 15سال است از جیب می‌خورد و سرمایه‌گذاری‌های تازه روندی کاهنده دارند.  

آمارهای در دسترس که از سوی یک مقام اتاق بازرگانی بر زبان آمده نشان می‌دهد در چهار سال گذشته نرخ استهلاک سرمایه و نرخ سرمایه‌گذاری برابر شده‌اند. این آمار نشان می‌دهد خوردن از اصل سرمایه در جمهوری اسلامیبه ویژه در زیرساخت‌ها به نقطه عطف رسیده است. 

کارشناسان باور دارند سرمایه‌گذاری در بخش نفت‌وگاز در دولت‌های پیشین به فراموشی سپرده شده و نیز سرمایه‌گذاری در افزایش ظرفیت برق و جلوگیری از هدررفت منابع آب در سرازیری افتاده است. 

سرمایه‌داران ایرانی در این سال‌ها به هر دلیل و با احتیاط تمام از سرمایه خود نگهداری کرده و راه‌های گسترش سرمایه‌گذاری را بسته دیده و نمی‌خواهند بزرگ شوند تا زودتر قربانی ده‌ها دستگاه نظارتی شوند. از طرف دیگر گفته می‌شود در 12سال گذشته فقط 5میلیارد دلار سرمایه خارجی به صورت مستقیم به اقتصاد تزریق شده که سالانه 600‌میلیون دلار می‌شود.  

این در حالی است که کشورهایی بسیار کوچک‌تر از این سالانه چند میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب می‌کنند. اقتصاددانان هشدار می‌دهند از سرمایه خوردن اندازه دارد و دیر یا زود به جایی می‌رسیم که همه فعالیت‌ها قفل خواهند شد. برق و آب و گاز و… نیاز به سرمایه‌گذاری تازه دارند و شهروندان ایرانی نگران این هستند که دیگر در ته جیب چیزی نباشد.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها