رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 653146

جنگ و گسترش اتحادیه اروپا

ساعت 24 مارتا کوس، کمیسر گسترش اتحادیه اروپا در گفت‌وگویی تازه با رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی اعلام کرد که فرایند عضویت کشورهای جدید در اتحادیه اروپا بیش از هر زمان دیگری جنبه ژئوپولیتیکی یافته است. او تاکید کرد که برخلاف گذشته، اکنون امنیت و صلح از ارکان اصلی این روند به‌شمار می‌آیند.

به گفتهٔ این مقام اروپایی، امروزه گسترش اتحادیه نه تنها ابزاری برای پیشبرد ارزش‌های دموکراتیک و رفاه است، بلکه به تامین امنیت در قاره نیز کمک می‌کند. وی افزود که شکست در این روند، به معنای شکست یکی از موفق‌ترین سیاست‌های خارجی اتحادیه اروپا خواهد بود. پیشرفت کشورهای نامزد

کمیسر گسترش اتحادیه اروپا در این گفت‌وگو به وضعیت چند کشور اشاره کرد. وی گفت که مونته‌نگرو و آلبانی در مراحل پایانی مذاکرات عضویت قرار دارند و از لحاظ فنی می‌توانند به ترتیب تا پایان سال‌های ۲۰۲۶ و ۲۰۲۷ به عضویت کامل برسند. البته تصمیم نهایی در این زمینه به تصویب کشورهای عضو بستگی دارد.

مورد دیگر، مولداوی بود که کمیسر آن را «دانش‌آموز خوب» گروه دانست و ابراز امیدواری کرد که این کشور بتواند به‌زودی وارد اتحادیه شود. وی خاطرنشان کرد که مولداوی «لحظه تاریخی» را درک کرده و مصمم به پیوستن به جامعه‌ای مبتنی بر ارزش‌ها و دموکراسی است.

در خصوص اوکراین نیز که در حال جنگ است، کمیسر گفت این نخستین بار در تاریخ اتحادیه است که با کشوری درگیر جنگ وارد مذاکرات عضویت می‌شود. اوکراین و مولداوی ممکن است به صورت جداگانه روند عضویت خود را طی کنند، به‌ویژه اگر اوکراین نتواند به سرعت در همه زمینه‌ها پیشرفت کند. حمایت از اقلیت‌ها، دغدغه‌ای مهم

کمیسر یادآور شد که حفظ حقوق اقلیت‌های ملی، از جمله اقلیت مجار در اوکراین، یکی از شروط مهم عضویت در اتحادیه است. او گفت که اوکراین تاکنون اقدامات قابل توجهی در این زمینه انجام داده، اما مجارستان همچنان درخواست‌های بیشتری دارد. وی ابراز امیدواری کرد که از طریق گفت‌وگو، موانع موجود رفع شوند.

خانم مارتا کوس بر این باور است که عضویت در اتحادیه اروپا می‌تواند برای اوکراین نقشی همچون لنگر سیاسی برای تضمین امنیت این کشور ایفا کند، به‌ویژه در شرایطی که پیوستن اوکراین به ناتو در آینده نزدیک بعید به نظر می‌رسد.

او تاکید کرد که اتحادیه اروپا بزرگ‌ترین ارائه‌دهنده کمک‌های مالی، انسانی و بازسازی به اوکراین است و حضور اتحادیه در روند بازسازی این کشور، نقشی اساسی خواهد داشت. درگیری طرفداران کالین جورجسکو با نیروهای پلیس در بخارست بیشتر در این باره: تنش در بخارست؛ نامزد راست افراطی رومانی علیه ممنوعیت انتخاباتی می‌جنگد

پسرفت گرجستان، تحولات در غرب بالکان

در مورد گرجستان، کمیسر گسترش نسبت به روندهای اخیر در این کشور ابراز نگرانی کرد و هشدار داد که اقدامات دولت گرجستان می‌تواند منجر به تعلیق روند آزادسازی روادید شود. او گفت که اتحادیه اروپا گزینه‌هایی همچون تعلیق توافق‌نامه تجارت آزاد یا توقف روند عضویت را مدنظر دارد، اما تاکید کرد که نباید مردم گرجستان قربانی تصمیمات دولتشان شوند.

در بخش دیگری از این گفت‌وگو، کمیسر گسترش اتحادیه به وضعیت کشورهای غرب بالکان پرداخت. او گفت که صربستان باید وعده‌های خود در زمینه حاکمیت قانون، مبارزه با فساد و اصلاحات انتخاباتی را عملی کند. وی ضمن اعلام سفر خود به بلگراد، اظهار داشت که دیدارهای او محدود به دولت نخواهد بود و شامل فعالان جامعه مدنی و دانشجویان نیز می‌شود.

در مورد کوزوو نیز کمیسر گفت که این کشور نیازمند تشکیل دولت جدید و عمل به پیش‌شرط‌های لازم برای آغاز روند عضویت است. وی ابراز امیدواری کرد که تحریم‌های اعمال‌شده بر کوزوو به‌زودی برداشته شود، اگرچه این امر به توافق کشورهای عضو بستگی دارد. برخورد نیروهای امنیتی گرجستان با معترضان در تفلیس بیشتر در این باره: اتحادیه اروپا سرکوب شدید معترضان در گرجستان را محکوم کرد

دربارهٔ بوسنی و هرزگوین، کمیسر گسترش اتحادیه اروپا تصریح کرد که به دلیل اقدامات میلوراد دودیک علیه تمامیت ارضی این کشور، روند مذاکرات با دشواری روبه‌رو شده است. وی افزود که بوسنی هنوز موفق به تعیین رئیس هیئت مذاکره‌کننده خود نشده و برنامه اصلاحات لازم را ارائه نداده است. او اما از برخی نشانه‌های مثبت در فضای سیاسی این کشور خبر داد و ابراز امیدواری کرد که تغییرات در منطقه جمهوری صرب به پیشرفت روند مذاکرات بیانجامد. جمهوری صرب، در کنار فدراسیون بوسنی و هرزگوین یکی از دو نهاد سیاسی موجود در بوسنی و هرزگوین است.

در پایان، کمیسر به اشاره به علاقه ارمنستان به نزدیکی به اتحادیه اروپا گفت که این امر نشانه‌ای از جذابیت ارزش‌های اروپایی است. او همچنین به امکان ازسرگیری مذاکرات عضویت ایسلند اشاره کرد.

این گفت‌وگو با تاکید بر این نکته پایان یافت که اتحادیه اروپا همچنان بر تعهد خود به روند گسترش پایبند است و امیدوار است که با اجرای اصلاحات از سوی کشورهای نامزد، شاهد پیشرفت‌های چشمگیری باشد.

نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تازه‌ترین خبرها