رفتن به محتوا
سام سرویس
کد خبر 7340

آیه الله رفسنجانی در کتابخانه ملی:

کتابی درباره «آزاداندیشی دینی» نوشته‌ام

کتابی درباره «آزاداندیشی دینی» نوشته‌ام
سایت خبری تحلیلی ساعت 24- آیت‌الله هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام صبح امروز سه‌شنبه در نشست اصحاب فرهنگی که در کتابخانه ملی برگزار شد طی سخنانی اظهار داشت: خوشحالم در این اجلاس ارزشمند حضور دارم و فرصتی پیدا شد تا صحبت کنم البته اگر می‌دانستم که این مراسم مربوط به آثار خودم است قبول نمی‌کردم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با معرفی کتاب جدید خود با عنوان «روشنفکری دینی و آزاداندیشی دینی» خاطرنشان کرد: کتابی که در اینجا معرفی نشد و من دوست دارم درباره‌اش صحبت کنم کتاب جدیدم با موضوع «روشنفکری دینی و آزاداندیشی» است که بیانگر افکارم است و اگر این امکان فراهم می‌شد دوست داشتم این کتاب اکنون تهیه می‌شد و به همه حاضرین در این نشست داده می‌شد.
وی با اشاره به نکات مهمی که سخنرانان پیش از او در باب مسائل فرهنگی عنوان کردند، خاطرنشان کرد: جامعه ما از حالت سنتی عبور کرده و در دانشگاه و فرهنگ عمومی کشورمان یک جامعه فرهیخته داریم که بنیان این جامعه فرهیخته باید جدی‌تر گرفته شود.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه مبنای کتابش تحول است، اظهار داشت: باید دگم‌هایی که در سنت به ما تحمیل شده است را رها کنیم نه اینکه سنت را رها کنیم اما بنابر قوانین اسلام می‌توان بر اساس شرایط زمان و مکان تصمیم گرفت و من فکر می‌کنم مهمترین کاری که باید در این زمینه انجام داد عقلانی کردن مدیریت جامعه و امور اساسی از جمله خانواده، مدرسه و دانشگاه است که جای این نوع مدیریت در کشور ما خالی است.
وی با اشاره به وجود دو پیغمبر برای انسان‌ها که یکی عقل و دیگری پیامبران الهی هستند، تصریح کرد: پس از دوران پیغمبرخاتم  قرار نبود دینی بیاید و طبیعی است دینی که در هزارو 400 سال پیش در جامعه عرب بود نمیتوانست همه شرایط و جزئیات را در جامعه به وضوح ببینیم بنابراین عقل باید دخالت کند.
هاشمی با بیان خاطره‌ای از آقای دعایی اظهار داشت: در پیش از انقلاب برای کارهای خود اسم مستعاری داشتیم که علی خراسانی یا علی اراکی از جمله اسامی بود که از آنان استفاده می‌کردیم اما از سال 46 بود که جشن‌های رژیم پهلوی آغاز شد و من مقاله‌ای را به عنوان عزایی به نام جشن نوشتم که آقای دعایی در چاپ و نشر آن کمک کرد و به همین جهت من دستگیر شدم و مورد شکنجه قرار گرفتم و من را مورد فشار قرار دادند تا وی را هم لو دهم اما گفتم که او سیدی است که با طلبه‌ها ارتباط دارد در این ارتباط  افراد مختلفی را به من نشان می‌دادند تا من آقای دعایی را تشخیص دهم که من این امر را رد می‌کردم که واقعا هم آقای دعایی در آن جمع نبود.
وی ادامه داد: آقای دعایی دست خوبی در فرار کردن داشت و در آن زمان توانست به نجف که آرزوی همه ما بود سفر کند و ما صدای او را از رادیو عراق شنیدیم اما مشکلی که در این میان وجود داشت این بود که وی مادر پیری داشت که از دوری او در ناراحتی بود و باتوجه به شرایط سیاسی که در آن زمان با آن روبرو بودیم رساندن این مادر به پسر کار سختی بود.
هاشمی با بیان اینکه نسب وی ـ دعایی ـ به خانواده‌های عراقی می‌رسد، تصریح کرد: در آن زمان خانواده‌های عراقی «هویه»‌های بدون عکسی را در دست داشتند که توانستیم مادر دعایی را به وسیله یکی از اقوامم به نجف برسانیم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با ابراز شعف خود از رساندن مادر دعایی به نجف تصریح کرد: همراه او یک قالیچه دستباف ایرانی و چیزی شبیه کتاب با او به نجف فرستادیم که حاوی اطلاعاتی بود و توانستیم در این کار موفق شویم که اکنون قبر مادر دعایی در زیر ناودان نجف و در کنار قبر حاج آقا مصطفی است که از خوبی‌هایی این زن بود که به چنین سعادتی رسید.
وی در ادامه به تعریف مفهوم آزاداندیشی پرداخت و خاطرنشان کرد: آزاداندیشی 2 گونه است که در تعریف آزاداندیشی مطلق باید گفت  فرد در چارچوب خاصی فکر نمی‌کند اما ما معتقدیم که آزاداندیشی باید در چارچوب اسلام باشد.
هاشمی با اشاره به نامگذاری سال جاری از سوی مقام معظم رهبری خاطرنشان کرد: یکی از آرزوهای من این است که اقدامی در جهت نجات فرهنگ از این تلقی که از فرهنگ در کشور است انجام دهم چراکه قشر سنتی جامعه ما وقتی صحبت از بحث فرهنگی می‌شود آن را مربوط به بحث زن آرایش زن یا فیلم و یا موسیقی می‌دانند و به این خاطر جلسات را به هم می‌زنند و خیال می‌کنند فرهنگ این است اما  فرهنگ این نیست و اگر باشد یکی از هزارمین مسائل فرهنگی است.
وی ادامه داد: من به آقای صالحی گفتم اگر امسال، سال فرهنگیست و باید کاری برای پیام امسال انجام دهیم باید فرهنگ اسلامی را تعریف کنیم که اگر این امر تعریف شود در جای خودش جامعه را روی این موارد تربیت کنیم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: اگر در جامعه فرهنگ اسلامی تعریف شود تمام نیازهای یک جامعه سالم در احادیث و روایات آمده است که در همه کتب اخلاقی ذکر شده است.
وی با بیان اینکه مؤلفه‌های فرهنگ ملی و اسلامی باید پایه‌گذار فرهنگی باشند که مصداق خواسته رهبری است گفت: من می‌دانم رهبری راضی نیستند که ایشان بگویند سال فرهنگ اما برخی به دنبال این باشند که کسی که خوب بخواند را از میدان به در کنند و کسی یا خانمی که قیافه خوبی دارد نگذارند در جامعه پیدا شود.
هاشمی با اشاره به موضوع تجسس اظهار داشت: ما حق نداریم در عقاید مردم وارد شویم و اسرار مردم را بفهمیم و آن را افشا کنیم.کاری که به اسم امنیت مرتکب شویم و شنود در ماشین‌ها و منازل بگذاریم که همه اینها امری ضد اخلاقی است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام  ادامه داد: من هم کمک می‌کنم و آقایان هم کمک کنند تا بتوانند در تحقق خواسته‌های رهبری گام برداریم.
وی ادامه داد: از وسایل فرهنگ همین کتابخانه است که با سن من همراه شده، این بنا یک سال پیش از تولد من کلنگ زده شده و سه سال پس از تولد من شروع به کار کرد که ابتدا پیشرفت خوبی نداشت اما پس از انقلاب برای بهبود این موسسه که در آن زمان بیشتر به انبار کتاب شبیه بود و اداره کوچکی برای این امر وجود داشت برداشتیم که در همین راستا قانونی را در مجلس برای این امر بنا گذاشتیم که اولین متصدی این کتابخانه محمد رجبی‌دوانی بود که وقتی خاتمی از وزارت ارشاد استعفا داد، چرا که خیلی اذیتش کردند رجبی به من گفت که برای این جای مهم خاتمی اولویت دارد و آن را به من تحویل داد که البته در آن زمان طراحی‌های آن انجام شد و قرار شد تا میدانی به عنوان فرهنگ تأسیس شود که در ارتفاعات عباس‌آباد این میدان شامل 4 ساختمان یکی اسناد ملی، فرهنگستان و دو کتابخانه طراحی شد.
هاشمی با بیان اینکه ادارات اسناد خود را در ساختمانی انبار می‌کردند،‌ گفت: یک ساختمان چند طبقه در حوالی نازی آباد بود که در زیر زمین آن و ساختمان‌های آن کتاب‌ها انبار شده بود و ما سیستم ترمیم را به راه انداختیم و اکنون بسیاری از این اسناد به موزه ملی منتقل شد.
وی همچنین با اشاره به نقش تمدن اسلامی گفت: ما خیلی امیدواریم که بتوانیم در جایگاه واقعی تمدن ایران اسلامی قرار بگیریم چرا که این یک نکته محوری است و این مکانی است که افراد زیادی برای مطالعه به آن مراجعه می‌کنند.
هاشمی با بیان اینکه باید تلاش شود تا جامعه به عقلانیت بازگردد و از دگماتیسم دوری کند، گفت: متأسفانه شاهدیم که این امر در دانشگاه‌ها رواج پیدا کرده است.
وی  در پایان با بیان خاطره‌ای از رهبر انقلاب در زمینه تهاجم فرهنگی گفت: به خاطر دارم یک بار رهبر معظم انقلاب در خطبه‌‌های نماز جمعه درباره تهاجم فرهنگی صحبت کرده بودند که در مراسم نمازجمعه عده‌ای به دنبال پوشش ظاهری بودند و بعد از آن رهبر گفت که ما چه می‌کنیم و اینها چه می‌کنند بنابراین مسائلی مانند انفاق و دیگر مکارم اخلاقی از جمله مؤلفه‌های اصلی فرهنگ است.
منبع : فارس
نظرات کاربران
نظر شما

ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

تیتر داغ
تازه‌ترین خبرها